STROJNISTVO.com • Poglej temo - Samogradnja toplotne črpalke

Samogradnja toplotne črpalke

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Re: Kapilara

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.4.2010 12:10

dedek napisal/-a:"Etoo. .. Da se ne J**ete z izmenjevalce, sem včeraj naročil igračo za smešno ceno. Ne vem, če se splača sploh kaj improvizirat...

http://cgi.ebay.com/Stainless-Steel-Hea ... 4cee5cb787"

Ali je dovolj vzdrzljivost 20 atm za r407 ali r410?

Tlaki za cca 60C (kar je več itak TČ ni več ekonomična, čeprav gre :))

R22 = 24Bar
R134 = 18Bar
R407 = 24Bar
R410 = 38Bar

Glede na to da so podatki 20Bar za delovni tlak mislim da ni sploh nobene panike do 25 bar, pri R410 pa si že na meji, čeprav po tem itak že odpove kot hladilni plin in je samo tekoča faza. Upoštevam varnost 2, ki je pri testiranjih v strojništvu najmanjša... Navadno je vsaj 3 ali več... vračunat moraš samo škodo, če ti precuri bo šel kompresor rakom žvižgat, ko ga bo zalila voda :) V praksi R410 navadno ne presega 32 barov, tako da verjetno nebi bilo problemov...

Sam nekako nameravam po končanem preizkušanju nastavit presostat nekje na 25 barov... Če prekorači mejo se izklopi kompresor...

Izkušnje so, da tudi mehko lotane cevi zdržijo čez 40 barov, čeprav naj bi se vse trdo lotalo...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 13.4.2010 12:29

Hvala za odgovor Joze sem ze boljše volje.To se pravi da si mi splača vgraditi presostat tam kjer ni kontrole pritiskov.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.4.2010 12:51

dedek napisal/-a:Hvala za odgovor Joze sem ze boljše volje.To se pravi da si mi splača vgraditi presostat tam kjer ni kontrole pritiskov.

Varnostni presostat je navadno vedno na vsakem večjem sistemu... Takoj za izhodom iz kompresorja... Nekako kot varnostni venil pri centralni peči...

l.p. Jože
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 13:35

Medtem ko nas Joze navdusuje s svojimi projekti in izmenjevalci za 'bagatelo', vas bom jaz zamoril s svojimi banalnimi tezavami. Kot sen ze omenil, me muci nenormalna poraba moje 'TC' (1800W namesto 1200W). Odmontiral sem zadevo z bojlerja in jo prestavil na home-made izmenjevalec, kjer sen za foro obrnil delovanje. In ko v izmenjevalec hladi, je poraba tocno 1200W, pa tudi kompresor lepse prede. Ali je vzrok morda v tem, da izparilec in kondenzator nista 'uravnotezena', ceprav sem nekaj preracunaval volumen orig.izparilca notranje enote in mojega izmenjevalca in sta tu nekje ali pa je vzrok res vlaga, ki je morda zabila ravno tisto kapilaro, ki jo v rezimu hlajenja nepovratnu ventil bypassira? Ali bi bil to mozni vzrok? Sicer imam TC trenutno na Sassapovi 'operacijski mizi' in bi morda lahko kaj ugotovil, ce bi pomeril tlake, a moram se prej dobiti drug prikljucek, ker ima klima nek cuden navoj, tako da mi obstojeci ne ustreza. A ima kdo kako idejo? Sicer ne pricakujem resitve 'na krozniku', le da vem v kateri smeri naj razmisljam!
Clovek se celo zivljenje uci! Tamy
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 13.4.2010 13:42

Tamy napisal/-a:Medtem ko nas Joze navdusuje s svojimi projekti in izmenjevalci za 'bagatelo', vas bom jaz zamoril s svojimi banalnimi tezavami. Kot sen ze omenil, me muci nenormalna poraba moje 'TC' (1800W namesto 1200W). Odmontiral sem zadevo z bojlerja in jo prestavil na home-made izmenjevalec, kjer sen za foro obrnil delovanje. In ko v izmenjevalec hladi, je poraba tocno 1200W, pa tudi kompresor lepse prede. Ali je vzrok morda v tem, da izparilec in kondenzator nista 'uravnotezena', ceprav sem nekaj preracunaval volumen orig.izparilca notranje enote in mojega izmenjevalca in sta tu nekje ali pa je vzrok res vlaga, ki je morda zabila ravno tisto kapilaro, ki jo v rezimu hlajenja nepovratnu ventil bypassira? Ali bi bil to mozni vzrok? Sicer imam TC trenutno na Sassapovi 'operacijski mizi' in bi morda lahko kaj ugotovil, ce bi pomeril tlake, a moram se prej dobiti drug prikljucek, ker ima klima nek cuden navoj, tako da mi obstojeci ne ustreza. A ima kdo kako idejo? Sicer ne pricakujem resitve 'na krozniku', le da vem v kateri smeri naj razmisljam!

Če prav razumem imaš moč tč cca 3kw ,grelec(kondenzator) za bojler je pa cca 2kw........motor je verjetno preobremenjen-velik pritisk...priklopi večji kond.(original enoto-notranjo ali home-made kond. mimogrede to ni verjetno elterm)in potopi v vodo pa se bo pokazalo...
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 15:33

Kondenzator je tak, kot ga vgrajujejo k TC z 1100W kompresorjem, tako da bi to moralo biti v redu, a tudi sam sem pomislil na to. Original uparjalnik notranje enote pusca, tako da bom moral napraviti novega in poizkusiti. Mimogrede: kaj si mislil z 'elterm'?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dedek » 13.4.2010 15:55

Tamy napisal/-a:Kondenzator je tak, kot ga vgrajujejo k TC z 1100W kompresorjem, tako da bi to moralo biti v redu, a tudi sam sem pomislil na to. Original uparjalnik notranje enote pusca, tako da bom moral napraviti novega in poizkusiti. Mimogrede: kaj si mislil z 'elterm'?

Mislil sem da si probo naredil z eltermovim.Če ima grelec površino 0,8m2 je to dvokilovatni grelec ,kompresor za tak grelec ima pa cca550watov(pri tč. za gretje bojlerja) cop4=2kw.Če je pri tvoji klimi motor 1300watov x cop3(pri starejših klimah) =cca3500 do 3800w to pomeni da je grelec premajhen.Daj preštej koliko cevi je v original notranji enoti ,koliko so dolge in zunanji premer,namreč pomemben je tudi volumen grelca.
DEDEK
dedek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sassapo » 13.4.2010 15:58

Omenjeni rebrasti kondenzator brez vsakeka problema odvede do 5kw grelne moči. Mislim da je pri tebi nastal problem previsokega uparjanja... kako imaš krmiljen ventilator.. zvezno ali on off
ventilator naj vzdržuje tlak okoli 20bar za 407C oz 30 za 410A
natančne nastavitve pa potem na podlagi pogojev obratovanja
dobre teoretične rešitve so lahko v praksi neumne www.klimasapo.si
sassapo
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 16:59

Sassapo, hvala za podatke. Vidim da sem razmisljal prav, ker sem periodicno ventilator izklapljal tudi sam, pa sem videl, da se tako da regulirati temperaturo. Pa tudi plin je iz izmenjevalca prihajal mislim da dovolj ohlajen (51'C vhod,24'C izhod). Ker originalna elektronika malo 'zeza', pa imam ravno v delu eno tiristorsko regulacijo obratov na temperaturo, katere tipalo bom prikljucil na sesalno cev, da ob povisani temperaturi kondenzacije (nad 50'C) zmanjsuje obrate ventilatorja na uparjalniku in na ta nacin stabilizira delovanje. Tako je delovala originalna elektronika, le da je bila on-off. Upam, da sem pravilno razumel. Sicer je komaj vredno truda za tale moj eksperiment, a upam, da mi bo pridobljeno znanje koristilo, ko se bom spravil delat 'ta pravo' TC!
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 17:02

Mislil sem tlacno cev...
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a glavca1 » 13.4.2010 17:17

Regulacija je pomembna, vendar vecina klim porabi vec pri gretju kot pri hlajenju. Tudi upor daljse kapilare pomaga pri tem...

l.p. Joze
glavca1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zuti » 13.4.2010 18:47

Jože, narobe :D

Pri klimi je toplota stranski produkt, ker je namenjena prvotno hlajenju, zato je tudi poraba pri gretju nekoliko nižja. Zakaj je tako, pa itak sam veš :wink:
zuti
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 18:54

Tovarniski podatki so 1200W hlajenje, 1210W gretje. Zdaj sem z regulacijo obratov nekako uspel znizati na 1490W, ob temp. kondenzacije pod 50'C in uparjanja na 5-7'C, nizje pa ne gre. Ne vem ali je to realno stanje, pa da tovarniski podatki (LG) zavajajo ali pa je narobe se kaj drugega. Modra je tudi izmenjevalec problematicen (0,8m2), ampak kot pravi Sasapo, naj bi bil o.k. Glavca, kaj si pa ti mislil s tem, da je tvoj izmenjevalec v zalogovniku premajhen, kaksne so tezave?
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tamy » 13.4.2010 19:00

Aja pa se tole: ce se zmanjsam obrate ventilatorja, gre uparjanje na 2'C, vendar poraba ni nic manjsa.
Tamy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a snake » 13.4.2010 19:59

Tamy napisal/-a:Tovarniski podatki so 1200W hlajenje, 1210W gretje. Zdaj sem z regulacijo obratov nekako uspel znizati na 1490W, ob temp. kondenzacije pod 50'C in uparjanja na 5-7'C, nizje pa ne gre. Ne vem ali je to realno stanje, pa da tovarniski podatki (LG) zavajajo ali pa je narobe se kaj drugega. Modra je tudi izmenjevalec problematicen (0,8m2), ampak kot pravi Sasapo, naj bi bil o.k. Glavca, kaj si pa ti mislil s tem, da je tvoj izmenjevalec v zalogovniku premajhen, kaksne so tezave?

Sam se zadeve lotim tako, da postavim manometre (iz kompresorja in v kompresor) in temperaturne senzorje (vhod/izhod kondenzatorja in vhod/izhod uparjalnika) na vse cevi in ga poskusim vloviti. Seveda, če je temperatura kondenzacija visoka/previsoka oziroma temperatura uparjanja nizka/prenizka se poraba lahko precej spremeni. Podatki na klimi so izmerjeni pri določenih pogojih/temperaturah!

Površina 0.8m2 je verjetno dovolj (je pomembno iz česa je izmenjevalec Cu, železo... debelina... saj veste o čem govorim). Da pa brez težav ne gre, to je pa jasno!!!

Še "Zuti". Malo si se napačno izrazil!
"Navadno" je poraba pri gretju nekoliko večja (tako kot pravi Jože), je pa "COP/EER" (tako nekako se tem stvarem reče) nekoliko boljši/večji zaradi gretja samega kompresorja, ki se izrablja za gretje določenega snovi (vode/zraka). Ali ne ??? :D :lol:

Tako nekako se mi zdi, da je (ali vsaj približno tako):
Slika

Slika
To je moj pogled, ni pa nujno, da je dober!
Snake (vas opazuje)! ;-)
snake
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov