STROJNISTVO.com • Poglej temo - Vetrne elektrarne tretjič!

Vetrne elektrarne tretjič!

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

Dobro jutro!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 20.3.2010 6:23

Da tema ne zaspi :(
Nekaj takega se bo vrtelo na mojem dvorišču: premer 50cm in višina posamezne turbine 90 cm, vmes pa bo namontiran alternator/generator z dvema rotorjema. Trenutno sem v fazi nabavljanja materijala: polcevi so že doma, osnovne plošče iz vezanega lesa tudi, vijaki, ležajev pa še nisem določil in ne bo problemov tudi z nosilno konstrukcijo iz pohištvenega profila. Vse skupaj bo pritrjeno na vrtni € baraki :lol:
Karakteristike direkt drive motorja( ga že imam in delam meritve) lahko najdete na naslovu:htpp://lomsiam.thaiza.com/.Je pa motor tako navit da so možne modifikacije-prevezave navitij!
Slika
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Licommo » 18.5.2010 17:53

še moja verzija....http://www.youtube.com/watch?v=z_e2rcOUg0w
enx u prihodnosti, upam da se jo lotim
Licommo
Novinec
Novinec

Moj začetek!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 28.5.2010 16:58

Za ekspirimentiranje sem naredil zaenkrat tole na sliki.
Žal sem zamočil pri ležajih. Že imam prave tako da grejo poizkusi naprej.
Za direkt drive motor rabim 37 obratov da dobim ven cca 14V
LP Zamot
Slika
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bond007 » 8.6.2010 22:28

Zdravo!

Čez poletje imam namen narediti podobno veternico,kot je na prejšnem prispevku,zanim me kje je mogoče dobiti-kupit ta alternator direct drive in v čem je prednost takega alternatorja od navadnega avtomobilskega.
Nimam veliko pojma o elektriki-alternatorjih, zato pa sprašujem.

http://www.youtube.com/watch?v=zuqYVh9Q ... re=related

Hvala za odgovor!

LP
bond007
Pripravnik
Pripravnik

Bond007-u!

OdgovorNapisal/-a zamot1 » 13.6.2010 17:24

Moja vetrnica se lepo vrti in v okolju kot je na sliki sem do sedaj nameril največ cca 200 ob/min tako da generatorji ali alternatorji in tudi direkt drive motor od PS ne pridejo v poštev (žal zgrešena investicija za ta projekt -turbino, bo pa uporabljen pri klasični vetrnici iz pvc odtočnih cevi)Ker je moja turbina podobna anemometru ki ima TRS=1 je približno 60 obratov pri hitrosti vetra cca 1,5m/s(obseg turbine), po znanih formulah za izračun moči vetra se pa ve koliko energije lahko pričakuješ pri turbini z takimi izmerami pri najboljšem izkoristku, malo.Čez zimo bom poizkusil narediti alternator ki bo deloval v tem področju obratov kot sem jih nameril, pri maksimumu pa tam nekje 150W
Pri vetrnih naj bi bili alternatorji obvezno brez železnih jeder(začetek vrtenja) in čim močnejšimi neodimskimi magneti.

Pa veliko vetra Bond007!
LP Zamot
zamot1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sobota14 » 13.8.2010 1:41

Iz čiste radovednosti me zanima, če je že kdo uporabil Voith-Schneiderjev propeler kot vetrnico?

http://en.wikipedia.org/wiki/Voith_Schneider_Propeller
sobota14
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a rmatija » 13.8.2010 4:25

Pozdravljeni
Spremljam debato o veternih elektrarnah.
Vse je že znano !!!!!!
Zakaj tako dolga debata ??
Bomo natem forumu izašli nekaj novega ????
Nihče ne bo dal podatka, če to lahko uporabi u svojo korist !!!!!!!!!!!!!!
Na internetu je možno dobiti vse podatke !!!!!!!
Samo čas si je treba vzeti!!!
Nekateri kadejo čas nam, ker smo tako neumni !!!!!!
Pa ne zamerite
Je pač tako
Nič na svetu ni tako pravično razdeljeno kot inteligenca.
Vsak misli, da je ima dovolj![René Descartes]
rmatija
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 15.8.2010 10:47

rmatija napisal/-a:Pozdravljeni
Spremljam debato o veternih elektrarnah.
Vse je že znano !!!!!!

Vse še ni znano, je pa precej. Že zato, ker se znanje navezuje še na krila in jadra. Večji problem je, da se izpostavlja samo tista vedenja, ki ustrezajo trenutnim trendom v branži.
Zakaj tako dolga debata ??

Recimo, da zato, ker politiki s takim veseljem floskularijo na to temo in potem vsi trendovci to ponavljajo. Če se potrudiš in poiščeš povprečme hitrosti vetra, izračunaš njegovo kinetično energijo, ti bo takoj jasno, da je zadeva hudo neperspektivna. Veter je zares primeren samo za tam, kjer res je, kjer ni vode in so fosilna goriva predraga. Torej v glavnem za nekatere predele tretjega sveta.
Bomo natem forumu izašli nekaj novega ????

Zelo težko, ker tu praktično ni nobene razvojne motivacije. V glavnem se izdelujejo igračke za na vrt. Tu pa je najbolj pomembno, da je vetrnica lepša in bolj nobl od sosedove iz plastenke. Razen kakšne diplomske naloge, ki varno ostaja v vodah trenda, je moja ekipa verjetno edina, ki je pri nas na tem področju reševala konkretno nalogo.
Nihče ne bo dal podatka, če to lahko uporabi u svojo korist !!!!!!!!!!!!!!

Zakaj bi ga, če je v njega vložen kapital (čas in denar), ki se mora seveda povrnit.
Na internetu je možno dobiti vse podatke !!!!!!! Samo čas si je treba vzeti!!!

Za izdelavo igračk vsekakor in za to ne sme bit škoda časa. Tudi za nakup take igračke dobiš na internetu vse podatke in prepričljive argmente. Še več! Dobiš tudi vse podatke, da lahko v trenutku postaneš virtualni strokovnjak na tem področju.
Nekateri kadejo čas nam, ker smo tako neumni !!!!!!

Napad tvoje prisrčne samokritičnosti ne bi komentiral. ;)

LP
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

Pozdravljeni

OdgovorNapisal/-a ak81 » 31.10.2010 12:56

Ker se sam zanimam za gradnjo veterne eklektrarne bi prosil vse, ki imajo kaj literature ali izkušenj, da mi le te posredujejo na majl.

Zanima me predvsem aerodinamika in obnašanje vetra preko lopatic, oblika lopatic...

Pa v slovenščini če se da.
AK81
ak81
Novinec
Novinec

Igračka? ali pa tudi ne

OdgovorNapisal/-a Fulmar » 1.11.2010 9:33

Pridružujem se mnenju, da je danes skoraj vse znano, različne ideje je potrebno samo združiti in nastane lahko kaj uporabnega.
Testiranje VAWT pred enim letom, glej na youtube, od januarja 2010 se vawt testira z alternatorjem moči 0,5 kw (pri vetru hitrosti 13 m/s). Vawt je preživel veter s sunki do 40m/s, brez ustavitve.
http://www.youtube.com/watch?v=bJ98Tq01SyI
lp
Fulmar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zizek.andrej » 23.11.2010 13:57

tcolja napisal/-a:Če koga zanima imam načrte za samogradnjo vetrne elektrarne in ker sem zagovornik obnovljivih virov in ker podpiram samoiniciativo me lahko kontaktirate pa vam pošljem po mailu.

:wink:

A imate kak mail, saj imam nekaj vprašanj?
zizek.andrej
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a agrarko » 4.12.2010 14:39

http://www.videoportal.sf.tv/video?id=6 ... 66c2a7071a

nekaj novic iz sveta kako se da narediti koristna zadeva primerna za področja z manjšo povrečno histrstjo vetra .
za več informacij pa........

Slika
izgube določajo dobiček
agrarko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Fulmar » 31.12.2010 11:08

Opažam, da se na to temo pojavlja na forumu več "novincev", kar verjetno kaže tudi na dejansko zanimanje za vetrne elektrarne. Iz nacionalnega vidika, bi bilo koristno, da bi komu uspelo postaviti vetrno elektrarno ali morda celo manjše vetrno polje, druge nacije so to že zdavnaj ugotovile.
Zadnji video posnetek samo dokazuje kar je že načel Rmatija in Sergej. Precej je že znanega in lahko na spletu najdeš marsikaj, in lahko znane rešitve združiš v nekaj boljšega.
Dvomim pa, da so izgube pri hitrostih vetra, ki so manjše od 3-4 m/s (povprečje v večjem delu Slovenije je še manjše), ki jih prikazan tip vetrnice, (v nadaljevanju vawt) pridobi, saj tudi dejanska moč vawt pri omenjenih hitrostih vetra ni velika, predlagam, da jo izračunate in (upoštevajte tudi izgube v vsem električnem vezju, ki pripada takšnemu vawt). Kdor se bo lotil sam izdelave prikazanega vawt menim, da strošek izdelave mehanizma za uravnavanje kril proti vetru in morebitne težave pri večjih hitrostih vetra s tem mehanizmom, ne pokrije izgub, ki se jih pričakuje.
Z neustreznim profilom kril ali npr. generatorjem, višino, itd ,boste izgubili vse, kar ste pridobili z mehanizmom.
Fulmar
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a arepense » 31.12.2010 13:58

direct drive in v čem je prednost takega alternatorja od navadnega avtomobilskega.

Prednost tega altenatorja je da ne rabi toka za vzbujanje.Tak altenator sem imel leta 90 v polonezu če poznaš ta avtomobil.
za male ljudi velike stvari
arepense
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Fulmar » 31.12.2010 15:25

kolega, verjetno se nisva prav razumela. Alternator, ki ga imenuješ direkt drive je na predlaganem videu viden, tudi sam sem na svoji igrački uporabil podobnega (izdelan v samogradnji). Poloponez poznam, dobro poznam tudi na osnovi čega je bil zgrajen, sam sem vrsto let vozil Fiat 125, poljaki so pa imeli svojega, iz katerega pa je nastal poloponez. Ali je bilo tako? Kakšen alternator je imel pa se ne spomnim. Z igračkami se igramo tudi odrasli.
Opozoril si po mojem na pravo zadevo, namreč velikokrat opazim tudi na spletu pri samogradnjah, da nekateri uporabljajo generatorje - (bom kar rekel avtomobilske alternatorje), ki pa svoje nazivne karakteristike dosežejo šele pri nekaj K vrtljajih nekateri pa jih tudi predelajo in uporabljajo za vzbujanje trajne magnete, pri tem pa ostane stator z lamelami (iz t.i. elektro ali dinamo pločevine, vemo čemu). Za t.i. vawt, kot je na sliki menim, da bi bilo avtomobilski generator zgrešeno vgraditi, saj razmerje med obodno hitrostjo in hitrostjo vetra dosega običajno od 2 do 3 in je kar do 2 krat manjše kot pri HAVT (za trikrako vetrnico). Takšen avtomobilski generator (tudi za tvojega od poloponeza) potem pomeni malo kompleksnejšo konstrukcijo vawt. Iz vsega opisanega tudi sledi, da je potrebno običajno pri trikrakih vawt počakati dovolj vetra in vawt zagnati. Nekaj sem namenoma izpustil, da še komu poženem razmišljanje. Srečno, zdravo in inovativno v novem letu.
Fulmar
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov