STROJNISTVO.com • Poglej temo - Oljen smrekov pod

Oljen smrekov pod

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

Oljen smrekov pod

OdgovorNapisal/-a direktx » 5.7.2010 9:07

Pozdravljeni

Iščem kako idejo s čim naoljit smrekov ladijski pod za splanico.

Ali je Laneni firnež sprejemljiv?
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 5.7.2010 10:40

ja je
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 5.7.2010 10:47

Skoraj sigurno ne, ker rabi kar nekaj časa, da se posuši.

Parket se je nekoč mastil s pasto zelo podobno kremi za ćevlje. Vendar je to packarija. Najprej pri nanašanju (smrdi), potem pri 'glancanju' in potem se ti na ta vosek še lepi prah in ga moraš občasno odstranit in ponovno namazat.

Verjetno podoben problem s starim podom sem sam rešil enostavno tako, da sem ga pobarval s 'sadolinom'. Zadeva dobro izgleda in ker se malo hodi, tudi drži.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Oljen smrekov pod

OdgovorNapisal/-a Technician » 5.7.2010 11:20

direktx napisal/-a:Pozdravljeni

Iščem kako idejo s čim naoljit smrekov ladijski pod za splanico.

Ali je Laneni firnež sprejemljiv?

Firnež ima neke dodatke in zato malo bolj neprijeten vonj. Vzemi raje čisto laneno olje, se dobi prav za ta namen in ima bolj naraven vonj.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 5.7.2010 12:45

Smreka je premehka za lak ali kaj podobnega.

Ko lak poči izgleda res grdo. Poleg tega se tudi ladiojski pod krči in potem imaš šprajne mao tukaj malo tam.

Sam grem v to smer da imam ladiski pod s šprajnami(robovi desk so malo pobrani) če bo tukaj šprajna za 1mm večja to ne bo tako opazno kot če imaš vse tipi topi in potem med vsako drugo deščico 1mm lukne.
Pri meni bojo napake vkonstruirane in dojo zaradi tega sprejemljive. Upam.

Koliko časa se še čuti vonj Lanenega firneža?
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a altrad » 5.7.2010 13:33

Res je pod lep in bio. Poznam pa kar nekaj ljudi, ki so ga imeli in ga potem zamenjali z laminatom. Tako so imeli dvojne stroške. Za moje pojme dober laminat je zakon. Sam imam gotov parket, ki sem ga vgradil pred letom - nikoli več - premehka zadeva.
altrad
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 5.7.2010 14:39

Smrekov pod je pač smrekov pod. Kdor pozna les in se odloči zanj, že ve zakaj in bo sprejel tudi vse njegove slabe lastnosti.

Direktx, ne ga lomit s kakšnimi olji, ker boš imel še mesece celo stanovanje mastno. Še enkrat: Za podove se uporabljajo voski! Lak poka, ker je pač podlaga premehka - mehkejša. Za toniranje se uporablja 'pajc' - sodoben izraz je luženje. Nekoč pigment raztopljen v vodi, danes dobiš pripravljen pigment z malo akrila. Če pa želiš popolnoma brez plastike, edino vosek in naravni pigmenti.

Če rabiš točna navodila, se javi na ZS.
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Technician » 5.7.2010 14:41

Firnež boš vohal še po 1/2 leta ali več. Tudi čisto laneno olje se kar lep čas voha, vendar je vonj bolj prijeten in naraven. Sušita pa se oba enako hitro (počasi).
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a čopi » 5.7.2010 18:22

prvo kot prvo imaš smreko in zelo hitro vpija, vzameš laneno olje oz. firnež premažeš počakaš par dni da vpije in opereš z vodo in detergentom ene 2 do 3x. če pa imaš malo preveč denarja lahko kupiš olje ki je namensko narejeno za premazovanje poda, kot je meni proizvajalec lesenih podov povedal je isto ali uporabiš laneno olje ali to, ki je namensko narejeno za oljanje podov, jaz imam po celi hiši oljan ladijski pod od mahagonija oljan je bil že v fabriki, no skratka oni oljajo z lanenim oljem in meni po hiši nič ne smrdi, proizvajajo pa nekje v nemčiji.

Pravtako sem na podstrešju premazal smrekov pod z lanenim oljen in 3x opral in je čisto isto kot pod ki ga imam v dnevni sobi. To je meni proizvajalec povedal jaz sem tako naredil in ni prav nič mastno in ne smrdi!
Lahko je delati težje je komandirati
čopi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a direktx » 6.7.2010 15:40

Hvala za nasvete.

Torej moram poiskat laneno olje ker je ustreznejše od firneža. Če ne dobim v trgovini vidim da ga imajo na netu tako da z dobavo ni problema.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Technician » 6.7.2010 18:56

direktx napisal/-a:Hvala za nasvete.

Torej moram poiskat laneno olje ker je ustreznejše od firneža. Če ne dobim v trgovini vidim da ga imajo na netu tako da z dobavo ni problema.

V Merkurju ga imajo ali pa v Chemcolorju.
Technician
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sergej » 7.7.2010 8:44

Čopi!
To s pranjem je pa dobra rešitev - enostavna in logična. Prav zanimivo, da jo pri vseh starih mizarskih 'fintah' nikoli nismo uporabljali in jo nisem poznal.
Hvala za poduk!
Sergej
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Sam svoj mojster

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov