STROJNISTVO.com • Poglej temo - Biodiesel

Biodiesel

Energetski procesi in postrojenja, njihovo upravljanje...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a nacko » 6.10.2004 17:58

Glede na danešnje gibanje cen diesla bi tudi mene zanimala izdelava biodisla. Uporabil bi ga za pogon traktorja avto pa nažalost ne smem ker ni namenjen temu gorivu. Prosim vsakogar za kakršen koli načrt oz postopku. Hvala!
nacko@pinkponk.com
nacko
Novinec
Novinec

Biodiesel

OdgovorNapisal/-a merkač » 12.10.2004 21:19

Unknown napisal/-a:Biodiesel sem pridelal doma iz odpadnega olja iz McDonaldsa. Ker je tega že eno leto se in od takrat nisem več ukvarjal s tem lahko povem samo okvirno ceno, ki je bila nekje 55 sit navzgor za liter (brez dela), s količino pač cena pada in 55 je res minimalna, za recimo količino od 2000l/mesec , trenutna je bila okoli 85. Izdelal sem ga samo eksperimentalno 2x po cca 5 l se z njim vozil in ga vsestransko preizkusil v golfu2 D. V planu sem imel tudi večjo proizvodnjo za kar sem že naredil načrte za 80l reaktor in potek procesa in nakupil tudi nekaj opreme. Plan sem kasneje opustil ker na faksu nisem dobil zadostne podpore da bi iz tega opravil diplomo. Če koga zanima in bi bil pripravljen sodelovati pri proizvodnji naj se javi, stvar je zanimiva in bi se kasneje tud finančno izplačala. Največji problem pri pridobivanju večjih količin biodizla pa je, kako pridobit zadostno količino odpadnega olja oz. zbiranje le-tega. Poleg tega naj povem da sva s kolegom takrat postopek peljala še dalje in iz odpadnega glicerina pridobila uporabno žajfo-milo, ki je bilo že pri prvem poizkusu kar solidno, pri drugem pa sva pridobila pravo šmir pasto z vonjem po cimetu, v končni fazi je lahko stranski produkt biodizla tudi tisto milo ki ga prodajajo v Lj. pri robbovem vodnjaku (v različnih barvah in vonjih drago kot žafran!!).

Naj še povem da je trenutna komercialna cena biodizla pri nas 100-110 sit/l ampak je veliko manj kvaliteten kot ta, ki sem ga sam pridobil.
Lp

Prosim če mi posredujete vaš naslov, ker se tudi jaz zanimam za pridelavo biodisela.
merkač

OdgovorNapisal/-a Gost » 21.10.2004 22:57

Kje dobiti dovolj poceni metanol za izdelavo biodiesla? Prav tako me zanima, ce ima kdo izkusnje z predelavo gorilca za kurilno olje, da bi deloval na odpadno rastlinsko olje. Zadeva bi utegnila biti zelo zanimiva...
Gost

Kje bi lahko dobil reagente

OdgovorNapisal/-a gregork » 9.11.2004 13:01

Če kdo ve, kje v sloveniji se da dobit dovolj kvalitetne reagente naj mi prosim sporoči. gregork@vebso.si Hvala
gregork

OdgovorNapisal/-a golfulj2 » 10.11.2004 17:50

Zgoraj na 1. strani je nekdo rekel da se začne biodizel zgoščevati pri 5 stopinj C zato pri nižjih temperaturah več ni uporaben. Zanima me ali se lahko dodatek, ki se uporablja za navadni dizel da dela tudi pri nižjih minus temperaturah, uporabi tudi za biodizel.
golfulj2

Odpadno jedilno olje

OdgovorNapisal/-a Zois » 13.11.2004 11:52

Lep pozdrav!

Berem forum pa sem zasledil vprašanja če se kdo vozi na odpadno olje brez predelave!

JAZ SE VOZIM NA ODPADNO JEDILNO OLJE BREZ PREDELAVE!
IMAM MERCEDES 300 D 6 CILINDROV L.87. TANK JE 75 L. 50L DAM ODPADNEGA OLJA, OSTALO PA NAFTE, POZIMI PA NEKAJ BENCINA 5L! PROBLEM SE JE POJAVIL PRED ENIM TEDNOM, KO SE JE AVTO USTAVIL. PROBLEM: NE DOVOLJ PRECEJENO ODPADNO JEDILNO OLJE! ZABIL SE JE PREDFILTER! AVTO ŽE DELUJE NORMALNO!
MOJE IZKUŠNJE: AVTO DELUJE BREZ PREDELAVE ODPADNEGA OLJA!
Zois

OdgovorNapisal/-a firc » 14.11.2004 13:16

odpadno olje je mišljeno tuki olje od cvrtja,pomfrija...?
firc

OdgovorNapisal/-a Gost » 15.11.2004 15:01

Ni problema vozit na odpadno olje, če je avto starejši. Skupni vod ali črpalka-šoba ga ne prebavljata. Nekatere novejše mašine še standardnega dizla malo slabše kvalitete ne marajo.
Gost

OdgovorNapisal/-a weiss » 9.2.2005 11:56

Spoštovani !

Na vaših straneh v forumu sem prebral zanimiv članek o biodiesel-u z dne 12.10 2004 študenta pod psevdonimom MERKAČ vendar ni pustil nobenega kontaktnega naslova. Navkljub moji prijavi v vaš forum nisem zasledil njegovega elektronskega ali kakšnega drugega naslova.

V našem podjetju zbiramo odpadna olja ter jih sedaj prodajamo Avstrijcem v bližnji prihodnosti pa pripravljamo večjo proizvodnjo
linijo. Da je nebi spet v celoti prav drago kupili od Avstrijcev, bi bilo dobro vedeti če je na razpolago kaj Slovenskega znanja.

Hvala za odgovor , kakršnokoli pomoč in kontakt iz tega področja.

LP Bojan Weiss

ZCD d.o.o.
Tel 040 876 876
weiss@zcd.si
weiss
Novinec
Novinec

Unknown1

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 9.2.2005 17:09

Pozdravljeni

Ta sestavek o pridelavi biodizla sem spesnil jaz. Nažalost sem zajadral v drugo vrsto tehnologije in sem nameravano pridelavo popolnoma opustil zaradi pomanjkanja časa. mogoče se je lotim spomladi, komercialno se prodaja BD že po 160 sit/liter in je povpraševanje večje od ponudbe.

Informacije sem zbral samo na spletu, lahko rečem da vlada neko mrtvilo, informacij je malo :( , no vsaj 2 leti nazaj jih je bilo bolj malo, sedaj jih ni bistveno več, vendar zadosti za domačo izdelavo! Sam proces tako zaradi pomanjkanja teoretičnih informacij sloni na preizkušanjih. Principa predelave sta v grobem dva, to je t.i. šaržni postopek in pa kontinuirni proces. Za manjše količine je primeren prvi, za večje drugi., s tem da je bil še do pred kratkim drugi precej v povojih. Pri prvem imaš reaktor , notri natočiš surovine in potem obdelaš tisto količino do konca. Pri drugem je princip ta, da na začetku v sistem dovajaš odpadno olje in dodatke, na drugi strani teče ven diesel, torej neprekinjeno.
Se pa spomnim, da je prav tedaj neka skupina zanesenjakov iz avstralije razvila kontinuirni proces do take mere da so postavili poskusno proizvodnjo ter načrte predstavili zastonj na spletu. Bojda je po tistih načrtih zraslo več velikih tovarn za predelavo v Ameriki in tudi drugod!

Sam proces predelave poleg same pridobitve produkta, to je BD ponuja še vrsto drugih zanimih možnosti. Recimo, pridobivanje glicerina za medicinske namene, pa rekuperacijo metanola, ki je najdražja vhodna surovina in kjer so prihranki lahko zelo visoki, pa rekuperacijo kemikalij, ki bo potrebna zaradi ekologije....pa še nekaj jih je.

Vsekakor je v tem prihodnost, saj sedaj energijo dobesedno mečemo v smeti. :roll:

Je pa tako, znanja, ki ga iščete, torej, da vam bo kdo sprojektiral in postavil tovarno za predelavo, pri nas po mojem mnenju ni! Tistih nekaj, ki to delajo na črno imajo vsi šaržni postopek, ki je načelno manj primeren za velikoserijsko proizvodnjo.

Sicer je pa odvisno od količin, za začetek lahko postavite reaktor z 2000 litri , kar vam omogča pridelavo nekje 30.000 litrov BD mesečno.

Vstopna točka v svet biodizla:

http://journeytoforever.org/biodiesel_make.html

Lp 8)
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

Slovenski biodiesel

OdgovorNapisal/-a Andyro » 9.2.2005 18:57

Pozdravljeni!

Največji problem pri pridelavi biodiesla iz odpadnega jedilnega olja je - odpadno jedilno olje. Ni ga lahko dobiti v dovolj velikih količinah. Vsaj pri meni je to problem, tako da je zaenkrat nesmislno razmišljati o kontinuiranem postopku. Država je dostop do tega odpadka otežkočila s pravilnikom o ravnanju z odpadnimi olji, tako da moraš biti registriran za to dejavnost če želiš, da ti napr. gostilničarji dajo to olje. Oni namreč potrebujejo potrdilo od registriranega podjetja, da so olje oddali v skladu z tem pravilnikom, drugače imajo težave z inšpekcijo.

Imam 600 literski reaktor, ki pa se večinoma dolgočasi ker ni dovolj olja.

Izdelek preizkušam v svojem Kangooju diesel. Preizkušanje sicer še poteka, vendar sem ga zaradi ekstremno nizkih temperatur malo prekinil.
Dosedanji rezultati pa so visoko nad pričakovanji. Ker pa so sedaj v prekmurju (kjer sem doma) nočne temperature nižje od -20 pa sem natočil mineralni diesel.

Če ima kdo voljo in možnosti za konkreten posel, naj mi sporoči. Imam velik poslovni prostor, osnovno tehnologijo, kar nekaj znanja in izkušenj, dostop do cenovno ugodnih surovin in tehnologije, NIMAM pa dovolj olja. Moja trenutna teoretična kapaciteta pridelave je cca. 10 kl na teden.

andyro@mail386.com
Andy
Andyro
Novinec
Novinec

Mali popravek

OdgovorNapisal/-a Andyro » 10.2.2005 20:36

Lep pozdrav

Včeraj sem teoretično kapaciteto svojega reaktorja nehote povečal. Ta namreč znaša 10.000 l na mesec in ne na teden, da se ne bo kdo zgražal nad mano. Imam sicer še reaktor velikosti 5.000 litrov, ki pa je potreben manjše predelave, in čaka na druge čase.

TigerTank je spodaj omenil, da v Sloveniji ni nikogar ki bi konstruiral kontinuiran postopek. Moje mnenje je, da za količino do 2.000 ton letno
kar zadostuje saržni postopek, ki je veliko bolj prilagodljiv količini razpoložljive surovine - ko je reaktor poln ga pač poženeš.

Malo me je zbodla tista pripomba o delu na črno. Proizvodnje biodizla na črno ni (za lastno uporabo). Črna je lahko le prodaja. Čeprav si ne predstavljam, da bi kak amater prodajal gorivo brez certifikata o ustreznosti, saj bi kupec ob okvari avtomobila takoj obsodil gorivo, neglede na to, kaj je dejansko vzrok okvare. Posledice si lahko pa le zamislite. Razliko med dobrim biodieslom in slabim biodieslom pa lahko ugotovi le izkušen proizvajalec ali pa ustrezen laboratorij.

Bodi dovolj za danes. Polemika in vprašanja so zaželjena.

andyro@mail386.com
Andy
Andyro
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a TigerTank » 11.2.2005 0:45

Ja zanimivo da imaš 5.000 litrski reaktor, to je že industrijska zadeva. Na taki skali pridelave bi se pa dalo že nekaj zaslužit, in tudi rekuperirat metanol ter optimizirat porabo le-tega in porabo energije ter tudi glicerin bi lahko že prodal. Problem vidim drugjem, namreč kako si ti predstavljaš da boš legaliziral pridelavo in prodajo take zadeve? Ne gre drugače kot v povezavi z nekim podjetjem, kot je predlagal npr. weiss.
V glavnem, razmišljam na ponovno pridelavo spomladi ko se otopli, v tem primeru bi se oglasil pri tebi da izmenjava izkušnje.

Kar se tiče prodaje home-made BD ni nobenega problema, kot sem že omenil je trenutna cena 160 sit/l, prodajalec ne prevzame nobene odgovornosti-itaq. Sicer je pa vse kar se ti lahko zgodi to, da se ti zapaca filter ali da ti prežre gumijaste dele motorja ali da ti zmrzne pri T nižjih od 0. Prvi problem rešiš tako, da bolj pogosto menjaš filter, drugi problem se praktično ne pojavlja ker avti že kakih 20 let nimajo gumijastih delov oz. cevi za dovod goriva in gumi tesnil itd, če pa imaš to preventivno zamenjaš, tretja zadeva pa zahteva pazljivost in mešanje ali z bencinom ali z dizlom s Petrola. Da home-made zadeve ne smeš uporabljat v common rail motorjih 2 generacije pa mislim da ve vsak, že navaden diesel s Petrola lahko zapaca šobe, z motorji od VW pa načelno ne bi smelo biti problemov, razen zadnjih verzij, ki imajo tako povečan tlak v črpalki goriva in zato manjši presek šobe da je tudi tu že lahko problem!

Lp, I
TigerTank
Sodelavec
Sodelavec

Legalizacija

OdgovorNapisal/-a Andyro » 12.2.2005 0:15

Ja, 5 kl reaktor je kar uredu, če ga imaš s čim napolniti. Trenutno je še 600 l prevelik.

Kar se tiče legalizacije je pa stvar jasna. Registrirati moraš firmo. To lahko storiš kadarkoli. Delati in prodajati pa lahko začneš, ko zadostiš vsem uredbam in predpisom, ki urejajo to dejavnost. Tu je največja težava to, da ti doma narejena oprema ne pomaga nič. Treba je imeti projekt, ki ga naredi projektivni biro, ki je registriran za projektiranje take tehnološke opreme. To opremo mora potem izdelati podjetje, ki lahko tako opremo izdeluje (Ex cona, tlačne posode, mešala, nerjavno jeklo, varilci...), in izdati (veljavni) certifikat oz. atest za to opremo. Imeti moraš nekoga, ki je usposobljen za ravnanje z nevarnimi kemikalijami, protipožarni elaborat... in nenazadnje jeklene živce, da vse to in še več (kar ti naročijo sproti) pripelješ do konca. Skratka zelo izvedljivo.

Preveč pozornosti se posveča reaktorju. Ni toliko važno ali je 50, 500, ali pa 5000 literski. Biti mora tak, da ga lahko uporabljaš. Če želiš delati s 5 kl reaktorjem to potegne za sabo 4000 l olja, pa metanol,... za eno saržo. Za vse to moraš imeti skladiščne kapacitete. Po moji oceni, bi moral imeti samo za olje nekaj 10 tisoč litrov velike rezervoarje. Za biodiesel pa vsaj tri 50 kl stoječe posode. Da o tehnološki vodi, ki je ne moreš kar izpustiti v kanalizacijo ne govorim, pa stranski produkti... Za domačo rabo je 200 literski reaktor polna kapa.

Strinjam se, da se avto od dobrega biodiesla ne more kar pokvariti. Ampak dejstvo je, da se avtomobili kvarijo. Hotel sem povedati, da se bo našel tip :evil: , ki bo tudi za "predrto zadnjo levo gumo" okrivil biodiesel, če mu ne boš mogel pokazati certifikata.
Andy
Andyro
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a marko-x » 16.2.2005 21:03

Kakšne razmere pa vladajo v celotnem postopku(max. tlak, max. temperatuta)?
x-x-x
marko-x
Pripravnik
Pripravnik

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov