STROJNISTVO.com • Poglej temo - KOVINSKI NADSTREŠEK ZA TERASO

KOVINSKI NADSTREŠEK ZA TERASO

Dela v hiši in okoli nje, manjša popravila...

Moderator: -M-

KOVINSKI NADSTREŠEK ZA TERASO

OdgovorNapisal/-a poligamist » 22.5.2020 14:40

Pozdravljeni,
prosim za pomoč pri izdelavi kovinskega nadstreška za teraso. Nadstrešek bi stal na armirani betonski plošči debeline 25 cm z dvojnimi mrežami Q335. Ker nimamo pojma o nosilnosti in upogibu konstrukcije bi vam bil zelo hvaležen za pomoč. Rabim podatke za vse dele nadstreška. Stebri - kakšne dat da bo nosilnost konstrukcije varna. Lege - kakšne cevi uporabit da bo nosilnost varna in ne bo upogiba na dolžini 4m?
Špirovci - kakšne cevi uporabit. Nadstrešek bi naj bil visok 2.5 m sprednja čelna stran ob 5 stopinjskem padcu strehe. Mere betonske plošče so 4 × 4 metre. Streha bo podeskana z ladijskim opažom in pokrita z pločevinasto kritino s filcem. Smo iz štajerske okolica ptuja kjer zadnja leta ni skoraj nič snega. Kljub temu pa bi upoštevali da ga lahko zapade tudi do pol metra. Zanima me kaj bolj priporočate vijačenje ali varjenje? Jaz bi raje varil zaradi lepšega izgleda in ni potrebe po vrtanju. Kakšna sidra naj uporabimo za pritrditev stebrov v ploščo? Ali naj lege položimo na stebre in zavarimo? Ali priporočate kakšno drugo vrsto spoja?
Hvala vsem ki mi želijo pomagat. :D
Priponke
TNS-22-1080x728.jpg
Slika kakšen izgled bi radi dosegli.
TNS-22-1080x728.jpg (137.64 KiB) Videno 6743 krat
poligamist
Novinec
Novinec

Re: KOVINSKI NADSTREŠEK ZA TERASO

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2020 4:45

Ladijski opaž (pod) je različnih debelin. Imaš posebno željo po debelini, (priporočam 19 mm)?
Stebre se postavi direktno na AB ploščo ter sidra s po 4 sidra (vrtano v beton) skozi je.ploščo pod stebrom. Seveda stebri niso čisto na robu talne plošče.
Ni problem, če je vsa je.konstrukcija med sabo varjena, le spoje stebrov z legami in robnimi špirovci se malce ojača s trikotnimi pločevinami.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poligamist » 23.5.2020 10:27

Hvala za odziv Žerjavar.
Zgleda da mi bereš misli ,ladijski opaž bi dal gor 19 mm.
Nimam pa pojma kakšne cevi naj uporabim za vso konstrukcijo. Stebre in in lege bi dal isto dimenzijo. Razmišljam o 10 × 10 cm ali mogoče kaj več da nebo zgledalo kot da streha leži na bobi palčkah. Mi lahko kaj svetuješ, če dam večje dimenzije je verjetno lahko stena cevi tanjša ali ne? Najbolj me skrbi lega. Zelo bi ti bil hvaležen za nasvet kakšno dimenzijo bi lahko uporabil za lego in bi potem stebre dali iste dimenzije da ne bi izstopalo. Špirovcev bi dali 5 kom. zaradi opaža da ga lahko boljše privijemo. V mislih sem imel uporabo pravokotnih cevi za špirovce. Recimo če je steber in lega 12×12 cm bi za špirovce uporabil pravokotno cev 12×6 cm vendar ne vem če je to ok. Prosim za nasvet glede dimenzij in debeline cevi. Špirovce bi pritrdili od zunanje strani proti zidu kot na sliki.
Hvala.
Priponke
podstran-leseni-nadstreki-za-terase.jpg
podstran-leseni-nadstreki-za-terase.jpg (85.88 KiB) Videno 6659 krat
poligamist
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2020 11:37

Špirovce bi pritrdili od zunanje strani proti zidu kot na sliki.
Tega ne razumem. Kje na sliki se to vidi?
Pritrjevanje na zid in stebri ob zidu ne gre skupaj. Špirovci so varjeni na lego, ali od zgoraj ali na istem nivoju z lego (zgoraj poravnano), je zame vseeno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poligamist » 23.5.2020 11:50

Mislim da bi bili špirovci od zunanje lege proti zidni legi ne vzporedno na steno. Zgornji nivo špirovca bi bil poravnan z lego. Vsaj meni tako lepše zgleda strop ko bo končano. Ob zidu bi tudi bili stebri in lega kot je na prejšnjih slikah.
poligamist
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2020 16:10

Lata (les) na razmaku 50 cm naj bo visoka 5 cm (6 x 5, 5 x 5).
Špirovec 4 m na razmaku 100 cm PC 120 x 60 x 4. Oba krajna nad stebrom KC 120 x 4.
Lega 4 m, 2 kom, KC 120 x 4.
Steber H = 250 cm 4 kom KC 120 x 4
Ojačitev med stebrom in lego ter stebrom in krajnim špirovcem pl. 6 x 120 x 120 trikotna po 4 kom na steber.
Sidranje stebra v AB ploščo jekleno sidro M10 po 4 kom na steber.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a poligamist » 24.5.2020 14:04

Hvala za pomoč Žerjavar. Če mi kaj nebo jasno se spet oglasim. :D
poligamist
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Gumko » 1.6.2020 9:47

Pozdravljeni, da ne bom odpiral nove teme, si bom sposodil kar tole.

Tudi sam imam plan narediti nadstrešek za teraso (skica je v priponki). Manjša odprtina je kot nekakšen podaljšek balkona in bo zaprta z neko polikarbonatno kritino. Za večjo odprtino pa ne vem še točno kako bi se lotil problema. Želja je, da nebi bila fiksno zaprta (nočem efekta tople grede). Tukaj me predvsem zanima če ima kdo od vas kakšne izkušnje s podobnimi aplikacijami. Ena ideja so premične plošče iz polikarbonata ali stekla (primera v priponki). Zanima me tudi kaj si mislite o sami konstrukciji (v zimskem času bo velika odprtina po vsej verjetnosti odprta).

Hvala
Priponke
maxresdefault (1).jpg
Primer nadstreška
maxresdefault (1).jpg (281.1 KiB) Videno 6408 krat
23617364a.jpg
Premične strešne plošče
23617364a.jpg (40.53 KiB) Videno 6408 krat
Nadstrešek1 (2).png
Izgled in dimenzije nadstreška
Nadstrešek1 (2).png (82.85 KiB) Videno 6408 krat
Gumko