STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo

Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukcijo

OdgovorNapisal/-a Maje » 27.12.2020 14:36

Pozdravljeni kolegi strojniki,
na vrtu imamo račke indijske tekačice. Zaradi novih zakonskih odredb o ptičji gripi jih moramo zamrežiti, tako da ne bodo imele stikov s katerokoli drugo vrsto prostoživečih ptic (tudi sedaj so bile, a bolj improvizirana varianta), ki bi se eventualno k njim prišla hranit, napajat,...
Torej, do sedaj smo imeli neko improvizirano varianto konstrukcije, ker smo race na vrt dodali neplanirano, sedaj pa smo se jih odločili zadržati za nedločen čas, ali pa tudi ne (bomo še razmislili do jeseni).

Odločil sem se izdelati novo bolj zgledno in močnejšo konstrukcijo iz pohištvenih cevi, ker trenutna ni služila svojemu namenu (zadrževanje teže snega pozimi).
Pogoji so zgolj zaščita pred obremenitvijo snega pozimi, ker trenutno vsako zimo režemo napeljano mrežo proti toči, ker bi jo v nasprotnem primeru ob obtežitvi snega potrgalo, mogoče bi se tudi trenutna konstrukcija kje porušila.

Načrt oz. idejo vključno z dimenzijami že imam, a me zanima kako določim katere dimenzije pohištvenih cevi izbrati, da bo strošek čim nižji, konstrukcija pa bo še vedno dovolj močna, da bo prenesla lastno obremenitev, obremenitev kvadratne (20 x 20 mm) pocinkane mreže, ki bo preprečevala stik drugih ptic in zimsko obremenitev snega (max. 50 cm po povprečju zim pri nas).

V strojniškem priročniku sem iskal momente, a jih za pohištvene cevi ne najdem, na internetu je kup informacij, a mi ne pomagajo kaj dosti pri izbiri primerne dimenzije.
Tudi priznam, da konstruiram prvič, zato niti nimam nekih izkušenj, niti ne vem katere formule bi mi prišle v poštev za dimenzioniranje.

Prosim za pomoč, če bi mi kdo znal pomagati pri primerni izbiri dimenzij primerne pohištvene cevi (v Creotu sem izrisal po izmišljeni dimenziji 80 x 40 x debelina 2 mm). Imam pa občutek, da bi se dalo tudi z manjšimi dimenzijami, kaj pravite vi?

V prilogi dodajam trenutno sliko s terena in zamišljeno konstrukcijo v Creotu. Podatki o dimenzijah same konstrukcije so na sliki, če pa kaj še manjka lahko dopišem v odgovorih.

Lep pozdrav!
Priponke
Konstrukcijazdimenzijami.png
Zamišljena ideja nove konstrukcije
Konstrukcijazdimenzijami.png (94.88 KiB) Videno 2201 krat
133906040_427588025104452_8028960032757348925_n.jpg
Improvizirana konstrukcija2
133906040_427588025104452_8028960032757348925_n.jpg (576.25 KiB) Videno 2201 krat
Improkonstrukcija.jpg
Improvizirana konstrukcija1
Improkonstrukcija.jpg (199 KiB) Videno 2203 krat
Zadnjič spremenil Maje, dne 3.1.2021 10:11, skupaj popravljeno 1 krat.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

Re: Pomoč pri izbiri primernih pohištvenih cevi za konstrukc

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 14:58

če imaš zadevo zmodelirano v creo - tu, zavrti simulacijo, pa boš videl :D ..., kje je problem :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 27.12.2020 15:07

To je zgolj zmodelirano brez določitve mase, vrste materiala,... ker nimam original verzije mi nekaterih funkcij ne dopušča oz. so onemogočene...
Vse kar vem je le to, da ima zelena žaba najlepše perje
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 15:29

imam "travniško" pa mi dela čisto vse, ja brez vnesenih materialov in njihovih lastnosti, to je pogoj, pa res ne zna narediti...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 27.12.2020 15:34

vili napisal/-a:imam "travniško" pa mi dela čisto vse, ja brez vnesenih materialov in njihovih lastnosti, to je pogoj, pa res ne zna narediti...

Bom probal. Javim, če mi uspe.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2020 16:14

Težko se bo odločiti za obremenitev stropne mreže zaradi snega. Še nisem slišal za predpis o tem ali proizvajalčevo izkušnjo. Pa tudi veter bi lahko zelo nagajal - ni predpisa i zajeznem tlaku vetra na mreži.
Nič ti ne pomaga zagon izračuna napetosti, če nisi podal vsaj približnih obremenitev. Lahko pa boš iz predvidenih dimenzij in kvalitete materjala ugotavljal, kake obremenitve vzdrži - običajno premajhne, vreme je nepredvidljivo in lahko že prvo zimo konstrukcija pade. Priporočam, da se fina mreža lahko preko zime sname (skupaj zvije), na stenah pa se uporabi mrežo s čim večjimi še sprejemljivimi luknjami (veter).
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 27.12.2020 16:33

Pozdrav

Bom še jaz malo pametoval :P :D . Po mojih izkušnjah je glavna težava pri analizah ravno določevanje robnih pogojev obremenitev in/ali pomikov, saj s temi (poleg geometrije in lastnosti materiala) dejansko popišeš problem...

Zdaj bom pa pomagal piratizirati :evil: :roll: :P :oops: . Pri Creo-tu dostikart ni dovolj, da mu pri namestitvi pokažeš pot do licence, je potrebno še v kakšen modul it pa tam narediti reconfigure in pokazati pot do ustrezne licence. Modul za analize je že eden izmed takih...

Pa da še moj doprinesek k temi dam :wink: :lol: Jaz bi pri vsakem vozlišču (stiku palic) dodal kratke (~750mm) diagonalne roke z istim presekom, da se prestreže upogibne momente (priznam, od faksa sem nisem več nobenega paličja dimenzioniral, to je čisto po občutku :roll: )...

Lp

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2020 17:32

Jaz bi pri vsakem vozlišču (stiku palic) dodal kratke (~750mm) diagonalne roke z istim presekom, da se prestreže upogibne momente
Kaj ti pomaga ojačati vozlišča na upogibni moment? Res si s tem pretvoril paličje v predalčje, za polovico zmanjšal upogibne momente v sredini palic, ne veš pa, kakšen bo dejansko ta moment (koliko snega, vetra ?).
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 17:52

jutri bo snežilo bo verjetno južni sneg, ta se tudi bolj oprijemlje kot suh, napni kos mreže pa boš videl, ja brez obtežb ne bo nič..., tako po občutku so 20x20 cevi malo "boge" :o :o
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 27.12.2020 18:11

vili napisal/-a:jutri bo snežilo bo verjetno južni sneg, ta se tudi bolj oprijemlje kot suh, napni kos mreže pa boš videl, ja brez obtežb ne bo nič..., tako po občutku so 20x20 cevi malo "boge" :o :o

Mislim, da glede na to koliko pri nas na gorenjskem malo piha, vsaj v Kranju z okolico (močno piha 1x v 15 letih, npr., ko je s TUŠ planeta zmetalo tisti ubogi pleh). Pa mislim, da ni bojazni, da bi bilo kaj narobe, če bi vpliv vetra zanemaril. Res bi tornado moral pihati, pa potem če že naj izpuli komplet iz zemje ven in naj odnese nekam v ocean vse skupaj z racami :D
Zgolj moker sneg, pa če pretiravam 1 meter mokrega snega glede na povprečje, ki je vsako leto nižje... pa še ta bi se sproti topil ali padal skozi okenca 20x20 mm pocinkane mreže, ki bi bila razpeta preko te zamišljene konstrukcije. Res ne nameravam dajati profilov 20 x 20, ker so prešibki, ampak tudi predimenzioniral ne bi rad. Če se ne motim je konstrukcija močnejša, če so zgornji profili pokončni kot pa položeni (glede na presek profila), a še vseeno se mi zdi 80 x 40 x 2 malo preveč, morda 60 x 60 x2 ali tu nekje blizu.

Sem pa sicer popravil vozlišča oz. jih ojačal s priporočenimi 750 mm. Lepo ojačano zgleda ja. Hvala za priporočilo. Morda bom še glede tega malo premislil in kaj spremenil dimenzijo. V Creotu žal nisem uspel simulirati. Še vedno ugotavljam, gledam tudi youtube posnetke glede simulacij.
Priponke
Ojacana vozlisca.png
Ojacana vozlisca.png (41.35 KiB) Videno 2130 krat
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.12.2020 18:35

Zgolj moker sneg, pa če pretiravam 1 meter mokrega snega glede na povprečje, ki je vsako leto nižje... pa še ta bi se sproti topil ali padal skozi okenca 20x20 mm pocinkane mreže, ki bi bila razpeta preko te zamišljene konstrukcije. Res ne nameravam dajati profilov 20 x 20, ker so prešibki, ampak tudi predimenzioniral ne bi rad. Če se ne motim je konstrukcija močnejša, če so zgornji profili pokončni kot pa položeni (glede na presek profila), a še vseeno se mi zdi 80 x 40 x 2 malo preveč
Ugibanje in zanemarjanje obremenitev v naprej obsodi konstrukcijo na rušitev. Si že slšal, da je moker sneg ali žled tako obremenil zračne el.vode, da so se trgali. Če pa je bil spremljan z močnejšim vetrom, pa so se lomili (podirali) tudi drogovi.
Govoriš o debelini snežne odeje, merodajna je teža snega (kg/m2), ki se vsaj za nekaj momentov zadrži na mreži.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 18:37

kaj pa kak žled???, ta kar dobro lomi!!!... :o :o , dobro, odločal boš sam...

ups me je žerjavar prehitel..., ja glede snega in žledu, tu pri nas cca 40 let nazaj je polomilo cca 5+ km, daljnovoda, drogovi predalčje, južen sneg, 3 leta nazaj pa je žled polomil, trans - slovenski dalnovod tam pri kalcah, sneg in žled pa sta se nabirala samo po žicah, oboje je bilo kar "lepo" gledat :evil: :evil: :oops: :o
Zadnjič spremenil vili, dne 27.12.2020 19:12, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Maje » 27.12.2020 18:43

Hvala obema za zadnja mnenja. Res je kar sta zapisala. Bom torej nekako bližji 80 x 40 x 2 a me še vseeno muči simulacija. Zdaj že iščem in se spotikam ob nov problem s podatki o jeklu S235JRH EN10219, da bi sploh lahko prave podatke vnesel za simulacijo, ali pa vsaj najbolj približne. Bom še malo probal sam, če mi res ne bo šlo mi bo kolega, ki dela pogosto v Creu, pomagal, ali pa bo prenesel in simuliral v svojem Creu.
Maje
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 27.12.2020 19:05

v "lastnostih" nastavi mere kg,mm,s, glede materialov imam pa samo tole in dela, pomemben je modul elastičnosti in poissonovo število - faktor 0.3, imam pa še gostoto za kontrolo mas, to mi zadostuje...:

last_01.JPG
last_01.JPG (59.16 KiB) Videno 2114 krat
Zadnjič spremenil vili, dne 27.12.2020 19:15, skupaj popravljeno 2 krat.
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 27.12.2020 19:06

Čemu ne narediš prekritja dovolj velikim naklonom ? To precej stvari reši, saj bo tudi sneg lažje zdrsnil. Mreža obešena vodoravno bo kot vreča za sneg. In zakaj mora na vrhu biti mreža? Lahko je pločevinasta streha.

Prekrivno mrežo napni in spelji kot dvokapno streho.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost