Napisal/-a pubi2CV » 6.9.2010 9:22
Lejte....z reduktorji se ukvarjam službeno. Izkoristek ene stopnje zobniškega gonila, izdelanega v 6. kvaliteti, je cca 98%. Z vsako dodano stopnjo se izkoristek poslabša za cca 2%. Zato se pri napravah, ki konstantno obratujejo (turbine, črpalke za namakanje in podobno) uporabljajo gonila s čim manj stopnjami, kjer je le mogoče. Druga stvar je npr. pri dvigalih in podobnih napravah, kjer izkoristek praktično nima večjega pomena.
Če ne verjameš v izkoristek, se oglasi pri meni in ti lahko omenjeno tudi dokumentiram z vsemi potrebnimi dokumenti (potrjeni rezultati meritev, merski protokoli, certifikati itd). Meritve smo izvajali pri nas, sam pa sem projektiral tudi merilno pripravo, torej vem o čem govorim.
Standardna gonila v takih primerih več ali manj odpadejo.
Torej....glede multiplikatorja nimam težav, še vedno pa me muči jermenski pogon.....V primeru izboljšanja ikoristka, je seveda zadeva tudi ekonomsko opravičjiva, o tem ni nobenega dvoma. Večina obnovljenih MHE je v preteklih letih že prešla na tak način prenosa moči.
Se še vedno priporočam za namig, kje najti preračun ploščatega jermena...mogoče kake skripte iz faksov ?
LP