STROJNISTVO.com • Poglej temo - Povezava stroj-PC preko rs-422

Povezava stroj-PC preko rs-422

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Povezava stroj-PC preko rs-422

OdgovorNapisal/-a saspro.si » 3.9.2010 10:03

Pred kratkim smo dobili en starejši stroj z Heidenhein 426 krmilnikom, ki ima možnost podatkovne povezave le preko rs422 priključka. Ker se tudimo stroj čimprej usposobiti me sedaj zanima, če ima kdo kakšne izkušnje z vzpostavljanjem povezave preko tega priključka? Je nujno nabaviti rs422 kartico za računalnik, ali se zadevo lahko reši s kakšnimi pretvorniki na rs232 ali celo na mrežno ethernet povezavo? Kako je potem z pošiljanjem podatkov, predvidevam, da se morajo podatki prenašati preko DNC protokola? Hvala za nasvete!
saspro.si
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a programer77 » 3.9.2010 10:33

Pri nas je za te povezave poskrbelo podjetje A-cam. Gre za prenos preko DNC protokola. Na računalniku pa je kabel priklopljen prek COM porta, kar pa je danes že kar problem, tako da se dokupi kartica s COM portom, če ga računalnik nima. Lahko pa gre tudi preko mrežnega vmesnika, sploh če je strojev veliko. Morda pa obstaja tudi že kakšna novejša rešitev. (USB???) Potrebuješ tudi program za pošiljanje in sprejemanje programov, ki ga je potrebno nastaviti tako kot stroj.
Upam da sem vsaj malo pomagal!
Programerji vseh dežel združimo se!!!
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a salko » 9.9.2010 6:17

Rs422 dvomim da lahko gre direktno na serijska (COM) vrata na PCju ... Smo pa sedaj ugotovili, da ima stroj tudi rs232, ki pa bi moral delovati preko serijskih vrat ...
Sem priklopil stroj na ta rs232 z računalnikom, ampak mi še vedno ne uspe vzpostaviti povezave, uporabljam pa program TNCremoNT, ki bi naj omogočal DNC povezavo z našim krmilnikom. Ima kdo še kakšen nasvet, kaj bi še lahko poskusil, da bo zadeva delovala?
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sparonar » 9.9.2010 7:53

salko napisal/-a:Rs422 dvomim da lahko gre direktno na serijska (COM) vrata na PCju ... Smo pa sedaj ugotovili, da ima stroj tudi rs232, ki pa bi moral delovati preko serijskih vrat ...
Sem priklopil stroj na ta rs232 z računalnikom, ampak mi še vedno ne uspe vzpostaviti povezave, uporabljam pa program TNCremoNT, ki bi naj omogočal DNC povezavo z našim krmilnikom. Ima kdo še kakšen nasvet, kaj bi še lahko poskusil, da bo zadeva delovala?

Imeli smo enak problem. Verjetno se ana vtičnico, ki je montirana na zunanji strani stroja. Ta vtičnica je povezana s vhodno enoto krmilnika preko crossover kabla (zamenjana RXD in TXD). Poskusi se s tvojim kablom prikopiti direktno na fizični port krmilnika (v omari), ali pa poskusi zamenjati med sabo TXD in RXD liniji na konektorju kabla. Za povezavo se iz Hedenheinove strani lahko prenese programček TNCremoNT.

Sicer pa je še dobro preveriti ali ima kabel pravilno knfiguracijoi ostalih kontrolnih linij (razen RXD in TXD). Shema je na strani 31 od tega priročnika.

Javi če je uspelo.

L.P.
sparonar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a salko » 9.9.2010 8:36

sparonar: Hvala za informacijo, bomo preizkusili!

Zanima me, če ima kdo informacijo kakšne parametre (bps, data bits, parity, stop bits, flow control) je potrebno nastaviti na PCju za komuniciranje z krmilnikom TNC426 pre rs232 protokola?
Zadnjič spremenil salko, dne 9.9.2010 12:09, skupaj popravljeno 1 krat.
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sparonar » 9.9.2010 8:54

salko napisal/-a:sparonar: Hvala za informacijo, bomo preizkusili!

Zanima me, če ima kdo informacijo kakšne parametre (bps, data bits, parity, stop bits, flow control) je potrebno nastaviti na PCju za komuniciranje z krmilnikom TCN426 pre rs232 protokola?

Preizkušeno dela z naslednjimi nastavitvami (TNCremoNT):
Protocol: LSV-2
Baudrate: 9600 bps(autodetect)

COM port pa je standarno nastavljen na:
9600 bps
8 Data bits
None Parity
1 Stop bits
None Flow control
sparonar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a salko » 9.9.2010 10:29

@sparonar: hvala za informacije, ampak s temi nastavitvami mi še vseeno ni uspelo povezati stroja... na tujih forumih sem prebral, da je za krmilnike 430 in starejše obvezno potrebno najprej prižgati računalnik (na katerega je kabel priključen) in šele nato stroj (krmilnik), da komunikacija deluje. Lahko potrdiš to informacijo? Drugače ne vidim drugega kot to, da imamo stroj z nedelujočim rs232 portom ...
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sparonar » 9.9.2010 11:29

@salko
Izkušnje imam z 426 (ki je pa samo malo okrnjena verzija 430). Po navadi sem z računalnikom priklapljal vredno po tem, ko je stroj bil že prižgan. Mislim da redosled prižiganja nima nobene veze s komunikacijo.
TNCremoNT je tako ali tako client, ki se prikluči na krmilnik od stroja in služi kot vmesnik za prenos datotek.

Je pa pomembno, da na stroju/krmilniku predhodno nastsaviš RS232 port na protokol LSV-2
in da nastaviš pravilni baudrate. Navodila za to so podrobno opisana na strani 422 (User's Manual TNC426 TNC430), ki jih verejetni imaš, če ne jih pa lahko snameš iz Heidenheinove strani.

Postopek je pa tak:
Ko je stroj prižgan greš najprej v "Programming and editing" nato pritisneš tipko "MOD" (na komandnem pultu). Na zaslonu se ti prikaže meni kjer lahko določaš tip komunikacije in baudrate

Slika

Zate je pomembna samo leva tsran (RS232 Interface), kjer morajo biti stvari nastavljene tako, kot sem napisal zgoraj
sparonar
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a salko » 9.9.2010 11:57

Vse to nastavil že zdavnaj, ampak no-go, TNCremoNT mi javla nekaj v stilu "No response from TNC" :-?
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 10.9.2010 8:39

salko napisal/-a:Vse to nastavil že zdavnaj, ampak no-go, TNCremoNT mi javla nekaj v stilu "No response from TNC" :-?

Če je vse pravilno nastavljeno in napiše, da ni "odgovora z TNC-ja" potem morate preveriti kabel, če ja prav narejen :)

Še ena možnost je in sicer da probaš najprej z manjšo hitrostjo (57600). Meni na starejši stroj z TNC 426 ne dela z 115200 na razdalji cca. 60m! Z manjšo hitrostjo pa dela brez problema :)

lp
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 10.9.2010 8:50

salko napisal/-a:@sparonar: hvala za informacije, ampak s temi nastavitvami mi še vseeno ni uspelo povezati stroja... na tujih forumih sem prebral, da je za krmilnike 430 in starejše obvezno potrebno najprej prižgati računalnik (na katerega je kabel priključen) in šele nato stroj (krmilnik), da komunikacija deluje. Lahko potrdiš to informacijo? Drugače ne vidim drugega kot to, da imamo stroj z nedelujočim rs232 portom ...

To ni res, ni važno kaj prej prižgeš!

lp
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a salko » 15.9.2010 12:06

Zadevo mi je končno uspelo usposobiti, očitno je bil kriv okvarjen COM port na računalniku, s katerim sem se skušal povezati ... No sedaj z drugim računalnikom in programom TNCremoNT se zadeva lepo poveže in deluje bp. Hvala vsem za pomoč!
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a MC » 16.9.2010 9:45

salko napisal/-a:Zadevo mi je končno uspelo usposobiti, očitno je bil kriv okvarjen COM port na računalniku, s katerim sem se skušal povezati ... No sedaj z drugim računalnikom in programom TNCremoNT se zadeva lepo poveže in deluje bp. Hvala vsem za pomoč!

Veselo na delo :)

lp
MC
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov