STROJNISTVO.com • Poglej temo - Rezanje novega navoja v ogrodje kolesa

Rezanje novega navoja v ogrodje kolesa

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Rezanje novega navoja v ogrodje kolesa

OdgovorNapisal/-a crnkoj » 25.10.2010 14:36

Pozdravljeni,
jaz imam en star kolesarski rust, v katerega bi moral vrezati nov navoj, za lezaj/os, kamor nataknes gonilke. Stvar je taka da sem se ze veliko naokoli pozanimal in mi je asistent na strojni v Lj, svetoval naj poiscem orodjarja, ki ima tako imenovan bohrwerk, s katerim mi lahko vreze navoje v isti osi. situacija je pa sledeca:
sedaj je vrezan
z obeh strani desni navoj M 35 x 1 ; 34,8 mm premera, tako imenovani FRA -francoski standard, za katerega se ne da vec dobiti lezajev, zato bi potreboval vrezan nov navoj
prav tako z obeh strani desni navoj ITA 36 x 24 ; 35,9 mm premera, tako imenovani ITA - italjanski standard, da lahko vstavim lezaje, ki se jih brez problema nabavi. debelina stene kamor bi bilo potrebno vrezati navoj je 3.4mm, kar pomeni da bi z novim navojem bila samo se ~2.3mm (tudi to se nisem cisto razjasnil ali bo drzal okvir potlej). tukaj se slika primera kamor bi bilo potrebno to vrezat (ni pa na sliki ogrodje v katerega je treba vrezat navoj) http://de.wikipedia.org/w/index.php?tit ... 0911102943
Sedaj me zanima, ce kdo to sam dela oz pozna koga s tem bohrwerk strojem, ki bi mi to lahko storil. Naceloma mi je vseeno kje se nahaja, mi bi pa bilo ljubse v okolici Ljubljane ali vsaj okolici Celja.
Hvala vnaprej.
crnkoj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a lesy1 » 25.10.2010 15:38

Iščeš nekoga ki ima HORIZONTALNI VRTALNO-REZKALNI stroj (Bohrwerk). Na tej lokaciji ki si jo napisal jih je vsaj nekaj 10 če ne 100. Je pa res da ti tega ne bo hotel vsak narediti. Kontaktiraj npr. KOVINAR Celje, Monting Laško, Beni Tehing Štore, Libela ELSI, kaj več se jih pa od oka ne spomnim. Poskusi nadit kakšenga popoldanca, ker drugače bo stalo preveč :-).

Dejansko je treba luknjo postružit do čistega in nato vrezati nov navoj (bi znalo biti problem ker želiš imeti navoj, ki je le malo večji od obstoječega). Takole od daleč bi rekel da mora človen met CNC bohrwerk, ker je tale navoj zelo nestandarden in ga je treba rezkati pomoje. (po moje ne obstaja takšen navojni sveder).

BTW koliko je okvir vreden?

LP

Lesy
lesy1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a crnkoj » 25.10.2010 16:14

Zivjo, hvala za odgovor, okvir je reden precej malo (jst sem dal 10e za celo kolo s tem), je pa stvar taka da je od ene 40-60 l et stare specialke, ki bi jo rad zrihtal za furat po lj, tako da sem tudi pomislil zamenjati ze okvir, samo takega mi noben ne bo ukradu, ce bo pa kej novga pa gre hitr. drugace pa so te navoji standardni baje, ta ITA navoj majo recimo vsa oz skoraj vsa kolesa narejena v italiji (botecchia, pinarello itd), mi je ze hotu en mojstr, ki kolesa popravlja vrezat ta navoj notr, ker ima ta svedr samo ne pase notri, ker je pac premajhna obstojeca luknja, in ne more notr. mogoce ce so kaksni mojstri, ki so specilaizirani na kolesa oz kaksne kolesarske firme ki to delajo tako rekoc po tekocem traku, samo zal se nisem nasel nobene take. Sem pa ravno zato vprasal, ker ce dam v google ali pa TIS itd iskati "orodjar" mi najde ene 180.000 zadetkov in je mal tezko vsakega klicat :)
crnkoj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2010 17:47

kaj!!!! si rekel, da ti ga ne bo nihče ukradel, sinu so žagali "zjalo" na 60 let starem črnem vsem zarustanem ROGOVCU še s torpedo in prvo BREMZO na vzvodovje, so mu v petnajstih letih spizdili deset koles od colnaga-specialke, maratona do 50 let starega rogovca in vse vmes (šiška), spizdijo vse pa res prav vse, ne moreš verjet :D :evil:
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2010 17:53

aha še to: za to res ni potreben borverk, bo cena v nebesih, gre tudi na frezalniku, z "borštango" postružiti na notranji premer navoja in nato, če imaš "navojnik", oziroma ga ima nek tvoj mojster, se vreži navoj
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frakl » 25.10.2010 20:17

Če gre samo za to da ti ga bodo kmalu ukradli, je pa res vsaka investicija previsoka, ali ne?
Saj za 20-30€ najdeš kolo s katerim se lahko takoj odpelješ! Sicer pa pri strugarjih najprej vprašaj za ceno in šele potem naroči! :oops:
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a s57nnt » 25.10.2010 21:31

vili napisal/-a:kaj!!!! si rekel, da ti ga ne bo nihče ukradel, sinu so žagali "zjalo" na 60 let starem črnem vsem zarustanem ROGOVCU še s torpedo in prvo BREMZO na vzvodovje, so mu v petnajstih letih spizdili deset koles od colnaga-specialke, maratona do 50 let starega rogovca in vse vmes (šiška), spizdijo vse pa res prav vse, ne moreš verjet :D :evil:

Majhen nasvet proti kraji: ketna 'za vola privezat' (v mojem primeru fi 10), na koncu navarjena ušesa za ca. 1kg težko litoželezno kitajsko obešanko. Za to, da 'onemogočiš' ta sistem varovanja, sicer ne rabiš čisto nič drugega kot žago za železo in patent klešče, vendar že sama masivnost verige in ključavnice zelo uspešno odganja potencialne 'uzmoviće'.
s57nnt
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a vili » 25.10.2010 21:34

ja na rogovcu ima 8 milimetrsko zajlo
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a s57nnt » 25.10.2010 21:40

vili napisal/-a:ja na rogovcu ima 8 milimetrsko zajlo

Ja, saj tu je fora bolj v psihologiji, sigurno je dosti lažje prežagat 10mm člen od verige, kot pa 8mm plletenico, ampak stvar deluje, vsaj zame zadnja 3 leta, pa imam zadnje čase pretej 'traženega' tomos jermenarja.
s57nnt
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a direktx » 26.10.2010 11:00

Jaz ti predlagam da daš ležal za katerega se ne rabi navoja.
Pri Bauer-ju v Lj. se je včasih dobilo ležaj za gonilke, ki si ga montiral s pomočjo plastičnih čepov, ki se jih je zabilo v okvir.

Jaz pa predlagam za zaklepanje verigo za sidra, ki je kaljena ali nakako drugače dodelana. Na 8mm debelem členu sva na velikih kleščah dva visela da bi polovico člena preščipnila in sva se precej namatrala. Če daš za oblogo še nekaj karbonskega ti bo to vsako žago uničilo.

Prej omenjeni ležaj sem montiral v karbonski okvir domače izdelave. Za odžagat nosilec ležaja na dolžino sem potreboval dva lista za žago.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a crnkoj » 26.10.2010 13:36

Hmm hvala za info direktx, glede na to da si sam delal karbonski okvir, me zanima ce ves ce bi ta lezaj kot si ga omenil pasal v te dimenzije + ce imajo tak lezaj z ISIS nastavkom za gonilke (jih imam namrec doma in so res kot nove tako da bi jih rad porabil za to). poleg tega, kako pa kej drzi potem tisti lezaj notr, al se hitro razmaje?
drugace pa tisto s krajo poznam lj ... ni to ravno bila moja tema. jaz bi raje da mi svetujete kakega orodjarja h kateremu naj grem oz katerega naj poklicem, najbolej ce ma kdo da mi kr naslov al pa cifro date, ker ce moram iskat, lahko po imeniku klicem od A do Ž.
hvala
crnkoj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a direktx » 26.10.2010 13:54

Imajo sigurno za vsaj dve dimenzije cevi v katero se montira. Vem ker sem moral v trgovino 2x ker nisem vedel dimenzije.

Glede montaže gonilk pa jaz s standardnimi štirikotnimi nisem imel nobenih problemov. Če se ne motim je ISIS standard že kar star in takrat je šlo to gor.
direktx
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a crnkoj » 26.10.2010 14:03

ISIS je podoben kot SHimano octalink samo da ima 10 unih zobcev. pa menda ni ravno tako star, se ga se vedno dobi. ja sej problem je da je ta cev nestandardna kljub temu da je zelo blizu BSA standardu 34.8 mm anmesto 34.7mm BSA, no hvala za info bom sel se enrkat k njim, sem bil namrec ze tam s tem mojim "problemom" pa mi niso tega nic omenil.
crnkoj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a crnkoj » 26.10.2010 18:51

Ja torej, sem bil v bauerju, ne bo slo tako zal ..., torej ali lhko kdo priporoca, kakega orodjarja, ki ima ta bohrwerk, najraje v okolici ljubljane, gre pa tudi okolica celja.
Hvala vnaprej
crnkoj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 26.10.2010 22:20

Se mi zdi, da bo tale hec z borverkom drag. Za tak star pecikl bi jaz odrezal staro ohišje ven, postružil novega, pa ga zavaril na staro mesto in rešeno. Kdo zaboga se bo zaj... pa geštel od pecikla na borverk dajal??
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov