STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko zaslužimo strojniki - 2004

Koliko zaslužimo strojniki - 2004

Vsa ostala vprašanja, mnenja... (kar ne spada v zgornja področja lahko objavite v tem forumu: GOSPODARSTVO, POLITIKA...)

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 8:57

Anonimno napisal/-a:Opa nejo, kaj pa to pomeni - a si res tako nesposoben univerzitetni diplomirani inženir, da si ne zaslužiš večje plače?

z vsem spoštovanjem, samo za takšno plačo pa ne grem v službo niti kot inženir ne, kaj šele če bi imel univerzitetno diplomo!

lp

Ja in kakšna razlika bi morala biti inž.; dipl. inž.; univ. dipl. inž.?
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 10:54

lp[/quote]

Ja in kakšna razlika bi morala biti inž.; dipl. inž.; univ. dipl. inž.?[/quote]

Ce ne bi bilo razlike, tudi ne bi bilo različnih sol.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 11:00

inž - 2 leti
dipl. inž. - 3 leta
uni. dipl. inž. - 4 leta

torej med inž in uni. dipl. inž. je takšna razlika kot med skrajšanim programom in končano srednjo šolo (torej 5 stopnjo!)

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 12:21

Inženir (po starem programu FS) 5 semestrov
=
Diplomiran inženir (po novem programu) 6 semestrov, od tega 1 semester (pol leta) prakse

Inženir (sedaj navijših šolah) NI PRIMERLJIV z zgoraj navedenima.

Dipl inž po starem programu = univ. dipl. inž.

Nazivi, nazivi... uporabno za javne službe, šole, ministrstva... včasih je uporabno znanje kakšnega tehnika več vredno od filozofiranja teoretika z Vi, VII, VIII izobrazbo.

Koliko zaslužijo inštalaterji s.p. strojnih inštalacij? Skoraj vsi inženirji smo slabše plačani!
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 13:52

"rokodelci" (mehaniki, mizarji, inštalaterji, zidarji, keramičarji...) bodo sigurno v bodoče vedno boljše plačani, ker jih je vedno manj.
študirani ljudje smo bolj mejeni samo na svoj poklic (večina je takih) in "ne znamo drugega". Oni znajo vse po spisku.
nimam nič priti "rokodelcem" kajti treba se je znajti za svoj kruh

moj status

4.5 leta delovnih izkušenj
trenutno inž.str. (še diploma do dipl.inž)
neto 270.000+ za 40 urni tedenski dnevnik

projekt moram speljat od ideje do proizvodnje

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 14:48

Ali ti je ta znesek bruto ali neto?

ing.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 22.11.2004 19:30

Ali ti je ta znesek bruto ali neto?

neto 270k včasih več, odvisno kolk projekt potem prinese

komentar študentom iz prejšnjih postov, ki pravijo da za manj kot 200k ne bodo delali:
najprej se izkažite potem pa zahtevajte denar
tudi jaz sem začel z povprečno plačo

lp
Gost

OdgovorNapisal/-a Fancy » 22.11.2004 19:34

LP vsem

Plača se znanje in ne naziv

fancy
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2004 7:49

Odgovor in vprašanje gornjemu gostu.

Mesečna plača v bruto znesku 270kSIT se mi zdi kar uredu, predvsem zato, ker imaš delovnih izkušenj le 4,5 let.
Ne znam pa si razlagati kako ti je uspelo, kot strojniku, dobiti tako dobro plačano delo? Kako ti uspeva voditi projekte od zasnove do proizvodnje? Pa so ti projekti zahtevni, se ti kdaj kaj zalomi.....?

Če svojo plačo primerjam s tvojo, potem me kar zmrazi.
Po 25-tih letih dela v projektivi s statusom dipl.ing, z znanjem ang. jezika, somostojni projektant, načrtovanje izdelkov od odeje do proizvodnje, tehnologija obdelave materiala, varjenje, lotanje, načrtovanje in izdelava zobnikov, načrtovanje tehnologije, dokumentiranje, vodenje sestankov, 3D modeliranje, EXCEL, WORD, CORELDRAW, INTERNET...... vse to mi prinese mesečno 170.000SIT (+prevoz na delo + prehrana).

Zanima me tvoje mnenje?

Dipl. ing.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 23.11.2004 9:14

odgovor za dipl.ing. (po novem se piše dipl.inž.)

čez plačo se ne pritožujem
imam se se za povprečnega strojnika, z dobro lastnostjo - zelo vesten (na vseh področjih svojega dela)

delam v manjšem podjetju, kjer ni za mojim hrbtom še dveh, ki bi delala enako-podobno delo, ko sem npr. na dopustu.
logični sklep: del denarja, ki bi bil zanju dobim jaz
če delaš v večjem podjetju je pred tabo, za tabo, ob tebi še kdo, ki te lahko nadomesti. tu je "zanka". denar se razporedi med vse. tako se podjetja zaščitijo ali pa ne znajo organizirati, če spadajo v socijalistično zasnovo, in so prestala privatizacijo.
kar se tiče obvladovanja zgoraj navedenih "delovnih operacij", jasno brez vsega tega ne gre.
tudi jaz imam zveneč naslov vodja projekta, ki pa je zame realno vreden en k...., če ne pokažeš rezultatov imaš lahko naziv direktorja, predsednika, carja, kralja,... :-)

osebno menim da si premalo plačan glede na opisano. predvidevam, da je problem "zanka", ali slabo stoječe podjetje.
če ni denarja ga ni mogoče zahtevat.
naredi analizo koliko zasluži enako izobražen ali pozicioniran ekonomist v vašem podjetju in dobil boš koliko bi morala znašati tvoja plača
ti izdelaš on prodaja. če ni kaj prodat ... se pravi vzporednica je znana (vsaj zame).
če je prevelika "zanka" okrog tebe ne bo nič.
kar pogumno udarit po mizi. vem da je lahko govorit - družina, itd - sem tudi sam na tem, res da na začetku ;-).
težko je dobiti resnega delavca (ne samo strojnika). za mešanje megle jih je veliko. delam malo časa pa sem to že izkusil.
tudi delodajalci se tega zavedajo (vsaj v manjših sistemih).
sem imel možnost delat s konstrukterjem iz zvenečega slo podjetja. bil je v teamu projektantov, baje dober.
moja ocena: katastrofa. delo potiskajo samo od sebe. naredijo samo kar je nujno potrebno. če je povsod tako se ne čudim nad zneski in dodano vrednostjo izdelkov.

ps. delamo lastne izdelke (ni licence ali pa izdelava po tujih načrtih), katere v 97% prodajamo v tujini (po celem svetu).

lp vsem
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 29.11.2004 13:29

pa še jaz:

dipl.inž.str z 4 leti del. izkušenj (tehnologija) - sedaj pa vodenje - plača okoli 240kSIT neto (ni potnih stroškov zraven)

drugače pa je plača zelo odvisna od takšnih in drugačnih "botrov".

če nebi imel sreče do sedaj potem bi imel plačo okoli 170 jurjev ali manj
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 4.12.2004 16:34

dipl.ing.(vsš), 8 let del. dobe, 0,5 Msit bruto + prevoz + malica, gradbeni inženiring.
Se sprašujem, koliko časa bo trajalo :-?
Mirko
Gost

Čudno

OdgovorNapisal/-a NN » 4.12.2004 19:11

Čitam...berem...sem že 30 let zaposlen kot inž. strojništva
Ne morem razumeti, kako lahko nekateri blefirajo.
Pobirajo-bolje rečeno kradejo vse mogoče najnovejše tehnologije oz. preberejo oglase, kjerkoli po tujini-potem pa te primerjajo z znanjem doma in rečejo, če tega ne obvladaš potem nisi vreden počenega groša. Bojim se da ti, strašni strokovnjaki znajo sicer te stvari prečitati, vendar da pa poznajo te tudi sami poznajo ali pa razumejo v detajle, pa je to največkrat en velik blef...
Pa lepo pozdravljeni
P.S. razlike plač so resnično čudne...
NN

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.12.2004 1:32

strojnik Gorenje
125000 neto
3 izmene
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 8.12.2004 13:18

Anonimno napisal/-a:strojnik Gorenje
125000 neto
3 izmene

dipl.ing. strojništva pripravnik 120000 Sit. Sodelavci z enako izobrazbo zasposleni kot konstrukterji-razvojniki po 3, 4 lete delovne dobe s plačo 155.000Sit. Brez možnosti napredka in z dokaj veliko odgovornostjo. Vredno razmisleka o novih korakih, mogoče celo o menjavi stroke. Podjetje v mariborkem okrožju.
Gost

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Vse ostalo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost