STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kodermanov motor

Kodermanov motor

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Moji predlogi

OdgovorNapisal/-a Matija » 10.11.2004 11:28

Z avtorjem motorja in njegovim mecenom sodeluje kot pravnik in svetovalec že več kakor 20 let. Veseli me, da se je na Forumu razvila živahna debata z izraženim interesom, da ' beseda kruh postane'. Že dolgo sem prepričan, da je potrebna zadostna kritična masa informacij, ki bi sprožila interes države, kapitala in potencialnih proizvajalcev motorja. Da bi se tudi sam prepričal v pomenu iznajdbe ing. Kodermana, sem organiziral, da so izum pregledali tudi na oddelku za motorje Strojne fakultete v Lj. Ocena je bila pozitivna in izražena je bila pripravljenost SF, da sodeluje pri realizaciji. Pri nekdanjem podjetju ITAS so izdelali več prototipov. Žal je tranzicija spravila podjetje v stečaj in delo se je ustavilo.
Moj letošnji predlog je bil, da se avtor dogovori s svetovalcem za iznajbe, ki ima status vavčerja.(50% stroškov krije država). Ta naj dobi močnejšo firmo, ki ima primerno opremo ter dovolj dobička in prevzame nadaljne preizkušanje enega izmed že izdelanih prototipov. Stroški tega bi lahko znižali davčno osnovo. Ponudbo sem poslal 12 svetovalcem in nekaj se jih odzvalo. Menim, da je treba tukaj nadaljevati.
Zadostna 'kritična masa' informacij, ki bo nastala tudi s pomiočjo Interneta, bi omogočila, da se aktivnost nadaljuje in doseže svoj epilog.
Prepričan sem, da bomo uspeli.
Matija

OdgovorNapisal/-a Gost » 10.11.2004 12:59

Kaj boste uspeli???Saj smo vendar v Sloveniji!Tukaj ne moreš uspeti če nisi Rop,Podobnik,Janša,Janković,...
Gost

Ne obupujmo

OdgovorNapisal/-a Avtor » 11.11.2004 11:58

Tu melanholija ni dobra ! Saj smo na dobri poti ! Upam da, ponujena roka vseh potrebnih, ki so jo za kompletiranje prve faze v tem forumu ponudili v celoti drži. Če je to tako, potem nam tu manjka najmanj nekdo, ki bi bil pripravljen zadevo programirati za CNC. Potrebno pa je tudi, da pridobimo natančnejše podatke, vseh za ta konzorcij, (Ime, telefonska ali email in kaj bi), da sestavimo nekakšno listo za začetek!
Podatke lahko podate na info@strojnistvo.com ali vesnakodrman@siol.net .
I.K.
Avtor

Preizkuševalnica motorjev - TAM

OdgovorNapisal/-a Marko Žagar » 19.11.2004 17:16

Sem lastnik preizkuševalnice motorjev v bivšem TAM-u.
Komoro za preizkus motorjev dam v najem.
Marko Žagar
Novinec
Novinec

Kraj: MARIBOR

Najemnina se plačuje !?

OdgovorNapisal/-a Avtor » 21.11.2004 23:26

Vse kar bo komu sproti poravnanih stroškov, mu ne bomo mogli šteti kot njegov vložek pri končni delitvi, mar ne, povejte ?!
I.K.
Avtor

OdgovorNapisal/-a franca » 22.11.2004 21:49

Pozdravljeni

V kolikšnem času bi bil motor nared za serijsko proizvodnjo ?

Menim, da prej kot v 5 letih ni možno doseči tega, pa še to s podporo nekaj podjetij (3-5), ki se že ukvarjajo z izdelavo avtomobilskih delov. Za zagotovljen uspeh, bi morale ekipe delovati znotraj podjetij, da se zadeve sprotno usklajujejo, saj razvoj motorja zahteva kompletno znanje strojništva in dela elektronike. Če se bodo zadeve razvijale doma v "garažah" motor ne bo nared nikoli.

Sam dajem prednost rotacijskemu, kar se tiče motorjev z notranjim zgorevanjem.

Lp
franca

Nekaj na misel predhodnika

OdgovorNapisal/-a Avtor » 25.11.2004 19:15

Da rotacijsko, mehansko vsekakor najprimerneje.
Tudi sam imam pripravljenih kar nekaj lastnih izvedb, ki jih nebi bilo prezreti.
Kaj me torej zadržuje v tej predlagani varianti.
Vsekakor dejstvo, da bi bila verjetno najboljša kroglasta ekspanzija, seveda zaenkrat tehnično neobvladljiva. Torej me iz tega razloga zadeva sili v ta valjasti prostor.
I.K.
Avtor

OdgovorNapisal/-a Urbanyx » 27.11.2004 19:35

So študenti tudi dobrodošli zraven?
Urbanyx

Se razume

OdgovorNapisal/-a Avtor » 28.11.2004 17:54

Vsekakor tudi študentje
I.K.
Avtor

Pojdimo dalje

OdgovorNapisal/-a Gost » 3.12.2004 19:08

Ker bi rad, da se zainteresirani za vlog v ta zastavljeni projekt čim bolje seznanite s to zadevo, tukaj končno prilagam tri prispevke za vpogled v enega od izdelanih prototipov.
Upam da bo to pospešilo naša prizadevanja, da bi zadeva dobila čim preje tudi ustrezno finančno podporo tistih, ki so zanjo odgovorni, in tistih, ki to zmorejo, predvsem pa tistih, ki želijo vložiti v nekaj boljšega in ki zato od vložka tudi lahko kaj pričakujejo.
XY02.avi (dolžina 4 MB)
8mehanizem.avi (dolžina 1.2 MB)
Ker bi rad vedel, če ekipa, ki se je formirala skozi dosedanji "Forum" drži, tukaj mislim vse tiste ponudbe, ki so bile že tukaj predložene, ker bi sedaj lahko nekako že skoraj nadaljevali, vendar pa samo v primeru, da držijo vse do sedaj predlagane ponudbe, in ker čas teče hitro, želim zato na hitro dobiti še enkrat potrdilo od vseh, ki ste že predlagali svoje sodelovanje. Tako bi lahko ustrezno organiziral potrebna pooblastila in pa pogodbe o sodelovanju, poskusil organizirati srečanje ter na podlagi tega pripraviti tudi program uskladitve možnosti vseh sodelujočih. Seveda pa tudi porazdelitev dela, ki bi ga bili pripravljeni opraviti. Tukaj mislim predvsem tudi na to, da ustvarim ustrezne pogoje za predajo CAD vektorskih originalov za nadaljnjo obdelavo, v zanesljive roke.
Če pa želi namesto mene katerikoli del organiziranja prevzeti kdo drug, pa bi mi bilo tudi še kako prav. Še to, če boste to tako predlagali, bomo za namen projekta formirali tudi poseben žiro račun.
P.S. Potrditve sodelovanja pošljite na "STROJNISTVO.com" ali pa na, ker sem šel v ADSL, moj novi elektronski naslov: koderman.ivan@siol.net
I.K.
Gost

Ne vem kaj

OdgovorNapisal/-a Avtor » 12.12.2004 21:35

Kot da sem brcnil v temó !?
Kot da ima izdelava pink ponk žogic tukaj kakšen vpliv ???
Upam da zadeva ni sedaj tabu ?
Ko bi vsaj vedel, če so ti objavljeni filmi v redu, vsaj to !!!
I.K.
Avtor

OdgovorNapisal/-a Gost » 13.12.2004 7:29

Anonimno napisal/-a:Kaj boste uspeli???Saj smo vendar v Sloveniji!Tukaj ne moreš uspeti če nisi Rop,Podobnik,Janša,Janković,...

Dopolnjujem ta post: in tudi ne moreš uspeti ker se ne moreš zanesti na nikogar,ljudje večinoma delajo z usti,tistipa ki bi res nekaj naredil pa nima s čim.ni denarja,ni strojev,ni sponzorjev itd...
In še vprašanje.Kako naj sodelujem v projektu če premorem le skromno delavsko plačo,tak projekt pa zahteva miljone??
Gost

Zakj tako črnogledo

OdgovorNapisal/-a Gost1 » 13.12.2004 8:51

Dragi gost, če boš gledal tako, boš še dolgo imel le skromno delavsko plačo. Poizkušaj si pridobiti življenjepise ljudi, ki si jih omenil, pa boš videl, da se Jankovič ni rodil kot direktor in delničar Mercatorja, verjetno boš ugotovil, da je Podobnik doma s kmetije, kjer se je navadil trdega dela, zagotovo ti ne bo ušlo, da je Janša bil celo v zaporu, preden je po mnogih vzponih in padcih postal predsednik vlade....
Priložnost si je treba ustvariti, sama ne bo priletela in te zadela v glavo.
:wink:
Gost1

Vzeti se skupaj

OdgovorNapisal/-a sveder » 13.12.2004 14:05

Jaz pa bi dodal tole.

Prvič: ni namen da se smilimo sami sebi.

G. Koderman je inovator z idejami, ki jih v tem primeru brez pomoči ne bo spravil v življenje.
Vzemimo se skupaj. Moje mnenje je da se morajo najti tisti, ki bi radi pri tem sodelovali, celo dali v uporabo delovna sredstva, predvsem pa svoje znanje.

Tale projekt bi bil odličen za oranje ledine - internetno podjetje.

Jasno za to je potrebno veliko kapitala, še več volje, znanja in poguma. Res se do sedaj preveč govorilo, v ca. 4 mesecih pa od čveka na forumu praktično še ni nič.

Naj ne bo v zmoti tisti ki misli da bo vlagal na veliko. Kar vložiš se ti povrne:
- če v denarju, avtomatično izpadeš pri lastništvu pravice od izuma (o tem lahko prav gotovo natančneje poda informacije g. Koderman ali pa kakšen pravnik).
- če je to znanje in denar ki ga vložiš v projekt v katerega verjameš si solastnik pravic in lahko tudi dobička ki se ga v prihodnosti lahko nadejaš.

Kdor je pripravljen kaj delati naj se javi kot je že bilo omenjeno na tem forumu.
Fizično je potrebno te ljudi pripeljati na kup in zadevo predstaviti.

Zadevo lahko v začetku organitiram tudi sam - a pričakujem da se bodo na prvem srečanju pojavili tisti, ki imajovoljo in znanje s tega področja.

Ko se enkrat skup vzamemo in proučimo možnosti za projekt se bomo lotili financ in organizacije.

Pogumno.
sveder
Strokovnjak
Strokovnjak

Kaj, če kaj ni na pravi strani?

OdgovorNapisal/-a Avtor » 13.12.2004 18:43

Ob teh zadnjih treh prispevkih, ki so mi kar malo pogreli dušo, me je prešinila sledeča misel.
Kaj če je vse to res kakor zadeva izgleda?
Mislim na to koliko zasluži strojnik!
Kaj če tukaj ne vidijo tisti, ki bi želeli vložiti, pa ne vedo kam?
Kje na mreži bi lahko vzpostavili stik s temi?
Mi lahko kdo pomaga tudi še v to smer?
I.K.
Avtor

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov