epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
Nicomajstr***???*** napisal/-a:Najprej malo z zamudo: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... light=olje
Me pa še zanima, ko je ravno govor o zračnostih in podobnem. Ali kdo ve kako se "strša" tisto "zavoro" na konjičku, ki drži pinolo na mestu.

SAJKO napisal/-a:Kolikor sem videl stružnic, imajo samo dva prostora za olje-eden je glavno predležje, kjer črpalka črpa olje na vsa glavna mesta, potem se pa zliva dol in zbira v spodnjem delu predležja-kot si označil-od koder ga zopet črpalka črpa nazaj na mazalna mesta. Ponavadi ima nekje okence za nivo, poleg tega, če ga je premalo, se na okencu, kjer vidiš curek olja, ta curek prekinja. Drugo mesto je pa v samem suportu. Glavno predležje ponavadi nima dveh ločenih mazalnih sistemov. Pri nekaterih stružnicah se samo zgoraj pokrov dvigne, pri nekaterih ga je treba pa odvijačit, da lahko olje doliješ.

SAJKO napisal/-a:Potem pa ta ima posebej mazano predležje za pomike. Pri nekaterih se to maže občasno ročno s kapalko. Verjetno se tu naliva olje tako, da odviješ podolgovati pokrov nad predležjem-najbrž je na njemu tablica s tabelami pomikov in navojev. To je tisti pokrov v višini vodil, zgleda enih 100x 500 mm velik. Ker olja ravno ni treba dolivati vsak dan, niso delali posebej nalivnega grla.

Pelton napisal/-a:Nicomajstr***???*** napisal/-a:Najprej malo z zamudo: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... light=olje
Me pa še zanima, ko je ravno govor o zračnostih in podobnem. Ali kdo ve kako se "strša" tisto "zavoro" na konjičku, ki drži pinolo na mestu.
Hvala. Olje sem dolil... imam, pa še eno vpršanje glede dolivanja olja. Imam TOLE stružnico. Potrebno bi bilo doliti tudi olje v spodnji del (označeno na sliki), vendar ne najdem odprtine za dolivanje![]()
Glede "zavore" pa nebi vedel... še nisem raziskal

strojomont napisal/-a:tisto kaj si okrožil z rdečo barvo smo v Prvomajski imenovali NORTON in na tistem stroju se olje naliva v norton tako da se odviju dva vilaka M6 na tem pokrovu na katerem je tablica za hitrost pomika in navoji, pokrov se odmakne in se olje nalije . Takrat se vid in bakrena cev katera pripelja olje na vrh nortona , dobro je prekontrolirat ali črpaljka dela.

Pelton napisal/-a:Po dolgem času se spet obračam na vas. Moja stružnica TNPA 160B nima zobnikov za colske/cevne navoje. Kje bi lahko te zobnike dobil in koliko jih je sploh potrebno. Mogoče bi jih celo lahko dal delati (glede na to, da jih uporabljam bolj malo - včasih pa )
Hvala!
lp,Metod

Pelton napisal/-a:Pelton napisal/-a:Po dolgem času se spet obračam na vas. Moja stružnica TNPA 160B nima zobnikov za colske/cevne navoje. Kje bi lahko te zobnike dobil in koliko jih je sploh potrebno. Mogoče bi jih celo lahko dal delati (glede na to, da jih uporabljam bolj malo - včasih pa )
Hvala!
lp,Metod
nihče nima zobnikov za colske navoje ??![]()
hvala

zakl napisal/-a:ze dolgo nazaj je **nicomajstr** poskeniral celotno dokumentacijo tega stroja. mogoče bi tam našel podatke za izdelavo. Rabljenih pa tudi jaz nisem našel.

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Obljubljena preskenirana navodila (dokumentacija) za stružnice: Prvomajska TNP 160A, 160B, 200A, 200B
1217527060_01-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip
1217527158_02-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip
1217527194_03-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip

Vrni se na Konstruiranje in mehanika
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov