STROJNISTVO.com • Poglej temo - Stružnica TNP 160 B Prvomajska

Stružnica TNP 160 B Prvomajska

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.3.2010 20:51

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Najprej malo z zamudo: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... light=olje

Me pa še zanima, ko je ravno govor o zračnostih in podobnem. Ali kdo ve kako se "strša" tisto "zavoro" na konjičku, ki drži pinolo na mestu.

Hvala. Olje sem dolil... imam, pa še eno vpršanje glede dolivanja olja. Imam TOLE stružnico. Potrebno bi bilo doliti tudi olje v spodnji del (označeno na sliki), vendar ne najdem odprtine za dolivanje :roll:

Glede "zavore" pa nebi vedel... še nisem raziskal :D
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 29.3.2010 22:14

Kolikor sem videl stružnic, imajo samo dva prostora za olje-eden je glavno predležje, kjer črpalka črpa olje na vsa glavna mesta, potem se pa zliva dol in zbira v spodnjem delu predležja-kot si označil-od koder ga zopet črpalka črpa nazaj na mazalna mesta. Ponavadi ima nekje okence za nivo, poleg tega, če ga je premalo, se na okencu, kjer vidiš curek olja, ta curek prekinja. Drugo mesto je pa v samem suportu. Glavno predležje ponavadi nima dveh ločenih mazalnih sistemov. Pri nekaterih stružnicah se samo zgoraj pokrov dvigne, pri nekaterih ga je treba pa odvijačit, da lahko olje doliješ.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 29.3.2010 22:48

SAJKO napisal/-a:Kolikor sem videl stružnic, imajo samo dva prostora za olje-eden je glavno predležje, kjer črpalka črpa olje na vsa glavna mesta, potem se pa zliva dol in zbira v spodnjem delu predležja-kot si označil-od koder ga zopet črpalka črpa nazaj na mazalna mesta. Ponavadi ima nekje okence za nivo, poleg tega, če ga je premalo, se na okencu, kjer vidiš curek olja, ta curek prekinja. Drugo mesto je pa v samem suportu. Glavno predležje ponavadi nima dveh ločenih mazalnih sistemov. Pri nekaterih stružnicah se samo zgoraj pokrov dvigne, pri nekaterih ga je treba pa odvijačit, da lahko olje doliješ.

Aha, hvala za info. Olje sem dolil pri vrhnjem pokrovu in gladina se je dvignila na zgornjem okencu. Pri spodnjem okencu pa ne, tudi med delovanjem se pri spodnjem okencu ne spreminja (je pa na min.)

In še ena informacija: ima dva vijaka za izpust tekočine ( zgoraj / spodaj)

Kolikor je razvidno je nivo okence na dveh mestih, in ena kontrola(kjer iz cevkice brizga olje) blizu vretena SLIKA

Hvala![/url]
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 30.3.2010 8:26

Potem pa ta ima posebej mazano predležje za pomike. Pri nekaterih se to maže občasno ročno s kapalko. Verjetno se tu naliva olje tako, da odviješ podolgovati pokrov nad predležjem-najbrž je na njemu tablica s tabelami pomikov in navojev. To je tisti pokrov v višini vodil, zgleda enih 100x 500 mm velik. Ker olja ravno ni treba dolivati vsak dan, niso delali posebej nalivnega grla.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 30.3.2010 9:19

SAJKO napisal/-a:Potem pa ta ima posebej mazano predležje za pomike. Pri nekaterih se to maže občasno ročno s kapalko. Verjetno se tu naliva olje tako, da odviješ podolgovati pokrov nad predležjem-najbrž je na njemu tablica s tabelami pomikov in navojev. To je tisti pokrov v višini vodil, zgleda enih 100x 500 mm velik. Ker olja ravno ni treba dolivati vsak dan, niso delali posebej nalivnega grla.

Sem tudi že pomislil na kaj takega. A ko sem pogledal kako je tablica pritrjena... sem si rekel, da tak sistem ni mogoč. Namreč tablica je prikovičena :cry:

Bom še pretuhtal... V najslabšem primeru lahko spravim olje, na primeren nivo, tudi skozi čep za iztakanje :-?
O rešitvi vsekakor poročam!

Hvala!
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a strojomont » 30.3.2010 14:10

Pelton napisal/-a:
Nicomajstr***???*** napisal/-a:Najprej malo z zamudo: http://www.strojnistvo.com/viewtopic.ph ... light=olje

Me pa še zanima, ko je ravno govor o zračnostih in podobnem. Ali kdo ve kako se "strša" tisto "zavoro" na konjičku, ki drži pinolo na mestu.

Hvala. Olje sem dolil... imam, pa še eno vpršanje glede dolivanja olja. Imam TOLE stružnico. Potrebno bi bilo doliti tudi olje v spodnji del (označeno na sliki), vendar ne najdem odprtine za dolivanje :roll:

Glede "zavore" pa nebi vedel... še nisem raziskal :D

tisto kaj si okrožil z rdečo barvo smo v Prvomajski imenovali NORTON in na tistem stroju se olje naliva v norton tako da se odviju dva vilaka M6 na tem pokrovu na katerem je tablica za hitrost pomika in navoji, pokrov se odmakne in se olje nalije . Takrat se vid in bakrena cev katera pripelja olje na vrh nortona , dobro je prekontrolirat ali črpaljka dela.
strojomont
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Pelton » 30.3.2010 18:45

strojomont napisal/-a:tisto kaj si okrožil z rdečo barvo smo v Prvomajski imenovali NORTON in na tistem stroju se olje naliva v norton tako da se odviju dva vilaka M6 na tem pokrovu na katerem je tablica za hitrost pomika in navoji, pokrov se odmakne in se olje nalije . Takrat se vid in bakrena cev katera pripelja olje na vrh nortona , dobro je prekontrolirat ali črpaljka dela.

ja vidiš ga h*** ... sem pogledal preveč površno in si mislil, da se ta pokrov še nadaljuj... površno :cry:

Hvala!!
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 28.1.2011 1:03

Po dolgem času se spet obračam na vas. Moja stružnica TNPA 160B nima zobnikov za colske/cevne navoje. Kje bi lahko te zobnike dobil in koliko jih je sploh potrebno. Mogoče bi jih celo lahko dal delati (glede na to, da jih uporabljam bolj malo - včasih pa )

Hvala!

lp,Metod
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 1.2.2011 11:55

Pelton napisal/-a:Po dolgem času se spet obračam na vas. Moja stružnica TNPA 160B nima zobnikov za colske/cevne navoje. Kje bi lahko te zobnike dobil in koliko jih je sploh potrebno. Mogoče bi jih celo lahko dal delati (glede na to, da jih uporabljam bolj malo - včasih pa )

Hvala!

lp,Metod

nihče nima zobnikov za colske navoje ?? :o

hvala
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zakl » 1.2.2011 12:02

Pelton napisal/-a:
Pelton napisal/-a:Po dolgem času se spet obračam na vas. Moja stružnica TNPA 160B nima zobnikov za colske/cevne navoje. Kje bi lahko te zobnike dobil in koliko jih je sploh potrebno. Mogoče bi jih celo lahko dal delati (glede na to, da jih uporabljam bolj malo - včasih pa )

Hvala!

lp,Metod

nihče nima zobnikov za colske navoje ?? :o

hvala

ze dolgo nazaj je **nicomajstr** poskeniral celotno dokumentacijo tega stroja. mogoče bi tam našel podatke za izdelavo. Rabljenih pa tudi jaz nisem našel.
zakl
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pelton » 1.2.2011 12:21

zakl napisal/-a:ze dolgo nazaj je **nicomajstr** poskeniral celotno dokumentacijo tega stroja. mogoče bi tam našel podatke za izdelavo. Rabljenih pa tudi jaz nisem našel.

hvala!
če pravilno izberem iz dokumentacije na tej sliki
Slika

bi za moje colske navoje potreboval zobnike 40,35,113 in 60.
zobnik 113 imam (mm/o) torej bi potreboval 40,35 in 60. Modul zobnikov je 1,5

?? bo držalo.

Malo še preverim, oz. če mi lahko kdo potrdi, če so pravi zobniki, in naročim zobnike iz "ideal velenje"
našel pa sem tudi že na forumu nekaj glede zobnikov (ko jih je nekdo tudi kupoval)

hvala :)
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Re:

OdgovorNapisal/-a markocale » 14.7.2015 13:29

Nicomajstr***???*** napisal/-a:Obljubljena preskenirana navodila (dokumentacija) za stružnice: Prvomajska TNP 160A, 160B, 200A, 200B

1217527060_01-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip
1217527158_02-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip
1217527194_03-Prvomajska_TNP_-_navodila.zip

Ako ima netko ovu dokumentaciju za Prvomajsku TNP molio bi ga da postavi linkove. Prvi i zadnji link ne rade.

Hvala
markocale
Novinec
Novinec

Re: Stružnica TNP 160 B Prvomajska

OdgovorNapisal/-a Đovani » 4.11.2017 19:19

Pozdrav imam struznico tnp 160b in mi ne deluje!
Motor vrti ampak kot da tista sklopka oziroma nevem točno kaj je tisti del ne prenese prenosa naprej na izhodno jermenico. https://goo.gl/images/nekAED
Ima kdo kasno idejo fajn bi bila elektro shema
Đovani
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a dakomat » 4.11.2017 19:37

Če se EM vrti in preko jermenov tudi gnana jermenica? Potem je problem čisto mehanski. tnp 160 nima mehanske sklopke, smer vrtenja se menja z spremembo smeri vrtenja EM. Originalni EM ima vgrajeno zavoro.

LP!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
dakomat
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 4.11.2017 20:50

Stoči olje ven, pa tist deklc zadaj odpri, pa boš videl, kaj je not, pa kaj se dogaja :roll: :roll: . Jaz je sicer ne poznam, sam drugega ne more bit-al so dve sklopke za naprej pa nazaj, al je pa zavora-tist kabli ne morejo bit za kaj drugega. Saj nimaš kaj dost zaj...t, kvečjem naučiš se lahk kaj.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov