STROJNISTVO.com • Poglej temo - IMT zavore

IMT zavore

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 19:59

likalnik napisal/-a:Rešitev za suhe bremze so močnejši cilindri in manjša predelava vmesnih plošč.S tem sistemom dosežeš da razteguje v protismeri vrtenja-pri obstoječih zavorah pa razteguje v smeri vrtenja.

ee to je to... povej kaj več :oops: Ravno iz tega razloga sem mislil, da bi dal trše ferode.

lahko tudi na PS. Prosim :wink:
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Primož

OdgovorNapisal/-a Drago » 16.2.2011 21:00

Pelton napisal/-a:
Drago napisal/-a:Vprašanje za tiste ki ste obnavljali te zavore; kakšen je sploh strošek tega? Predvidevam da se bom letos tega moral lotiti, ker iz leta v leto zavore slabše prijemajo. Lani smo sicer menjali glavni in oba zavorna cilindra, vendar ni kaj dosti boljše...

če vedno slabše primejo, sta lahko dva vzroka. Ali so zavore že izrabljene ali pa so diski mastni (spustil semering na večji polosovini).

Stroški:

kroglice cca 1-2 EUR/kom (mislim da 5kom. za eno stran)
vzmeti cca 1EUR/kom (3kom na eno stran)
zavorni diski 25-35 EUR/kom (2kom na eno stran)
semering (če me spomin ne vara... 10EUR)

Jaz se bom tega lotil kmalu, vendar ne odneham preden da bodo zavore delale, kot bom jaz želel. Ne pa tako kot si bodo same izmislile. Zato si še nabiram kakšne izkušnje/predloge... potem pa bom seveda rezultate delil z vami :P

lp,M

Od kje pa si? Se javim da ti pridem prostovoljno pomagat in nabirat izkušnje preden se lotim svojega :lol:
Lp,Drago
Drago
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pelton » 16.2.2011 21:41

Drago napisal/-a:

Od kje pa si? Se javim da ti pridem prostovoljno pomagat in nabirat izkušnje preden se lotim svojega :lol:

hehe... Koroški konec :)
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frakl » 17.2.2011 21:19

Zavore pri IMT 560 so več ali manj stalni problem v veliki večini je to napaka proizvajalca.
Jaz sem jih lani že drugič obnavljal. Kot večina ugotavlja je to bolj kot stroškovno fizično zelo težavno opravilo. Predvsem je pri tem delu potrebna doslednost, kar koli bi želeli prihraniti se bo kasneje pokazalo kot dvakratni strošek in še veliko jeze in slabe volje.
Bolje je zamenjati kakšno stvar več kot manj, od semeringov, kroglic do cilindrov. Še posebno je potrebno dobro očistiti sedeže kroglic, včasih celo obrusiti, če je poškodovano.
Pred približno 10 leti smo to počeli nekoliko na hitro in nikoli ni bilo zaviranje povsem zadovoljivo.
Lani pa smo šli od en do druge stvari lepo počasi in dosledno zamenjali vse, kar bi lahko vplivalo na težave z zavorami. Sedaj pa delajo kot še nikoli prej. Kroglice je potrebno rahlo namazati z mastjo. Je pa včasih težava v tem, da se ne dobi več gumic za pokritje odprtine nad cilindrom, kjer poteka dovodna oljna cev. Potem pa pride voda v območje zavor, opere mast z kroglic in težave se ponavljajo. Če ne zamenjamo cilindrov in začnejo počasi puščati, olje teče po diskih in zopet se lahko jezimo z težkimi prenosi, ki jih je potrebno sneti, da pridemo do diskov.
Mi pa nekaj ni jasno, ko je bilo omenjeno, da cilinder zavira v smer vrtenja, ali da jih je možno obrniti v nasprotno smer? Saj cilinder ima hod v obe smeri? Nekdo je omenjal oljne zavore kot jih imajo angeži, ali je to res toliko bolše in kako je to možno narediti v praksi?
Zavore na teh traktorjih so res izredno trde, kakšna je opcija za lažje pedalo?
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a likalnik » 17.2.2011 22:14

Mokre zavore oz.zavore katerih so zavorvi diski v olju katere so vgrajene v imt-je so praktično neuničljive.Te zavore so na traktorjih imt identične kot na massey fergusonih ali landinijih.Na nove traktorje imt 560,5767 ali 578 so lahko bile že v originalu na žaljo in doplačilo.Naročalo pa jih je le GG Kočevje za svoje traktorje.Take zavore vzete iz gozdarskega traktorja po opravljenih 10 000 urah so še vedno brez kakšnihkoli vidnih znakov uporabe.Če kogarkoli kaj zanima glede teh zavor ali vgradnje močnejših cilindrov lahko pokliče na 041379141.
likalnik
Strokovnjak
Strokovnjak

Imt zavore

OdgovorNapisal/-a manman » 19.2.2011 10:07

Zdravo Pelton
Kroglic nisem nič mazal, da mast ne bi prišla na površine med disk in lamelo.
Nisem zadnjič pač vsega napisal.Ker sem to že nekajkrat počel sem vedno menjal tudi semeringe, pozor na desni strani pri sestavljanju naredite natančno zaradi špere, da pri vklopu ne bo preskakovala.
Drugače pa takole, ko so diski in lamele že precej izrabljeni se lahko ob zaviranju kroglice zapeljejo ven iz ležišča,vzmeti se pretegnejo, ker so kroglice na ravnem, jih ne potegnejo nazaj v ležišče, pa imamo blokirano kolo naprej in nazaj.
takrat je potrebno menjati vsaj lamele, če ne že tudi diske.
Za informacijo lamele za eno stran naj bi stale cca 100 evrov.
Lamele se dajo tudi obnovit-FERODA.
Do konca in naprej, dokler ne crkne.
manman
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a frakl » 19.2.2011 21:49

Original zavorni diski za ta model IMT res stanejo 75-100€, odvisno kje kupuješ in koliko se dajo dogovoriti. Ampak iz lasnih izkušen jim kljub vsemu bolj zaupam kot Ferodinim obnovljenim. Žal se jim včasih dogaja, da ti tudi dajo namesto suhe zavore tiste za v olje. Ročna zavora je res v olju, ampak se ljub temu po določenem času izrabi, seveda če jo uporabljamo. Nekje na ravnicah je verjetno res zelo malo, a v hribih si je težko predstavljati delo brez nje.
Ali je pri ojačitvi potrebno zamenjati glavni zavorni cilinder ali cilindre v reduktorju za izboljšanje prijema.
Predvsem pa za lažji pedal!
delam kot zamorc!
frakl
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Pelton » 2.3.2011 21:04

Da malo poročam, kaj sem/bom naredil pri zavorah tega IMT.

=> Spoliral, očisti sem sedeže kroglic na potisnih ploščah.
=> nabavil nove kroglice
=> izdelal tiste tri vzmeti po naročilu (malo močnejše), saj so te kupljene precej slabo kaljene.
=> postružil torno površino na potisnih ploščah.

počasi bo prišel čas "šravfanja". Postružil bom še ostale površine, katere bo možno. Nato vse skupaj lepo sestavil nazaj. V kolikor bodo zavore še vedno blokirale, bo sledila predelava potisne plošče :)

... tudi kakšno slikico bom vstavil

postružene potisne plošče:
Slika
lp,M
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: IMT zavore

OdgovorNapisal/-a Andrej1993 » 7.4.2012 20:28

bostjanz napisal/-a:Pozdrav!

Imam težave z zavorami traktorja IMT 560 in me zanima če je imel še kdo podoben problem in kako ga rešiti.
Problem je v tem da pri zaviranju kolesa blokirajo, če zavore ogrejem (se peljem in tiščim na zavore), potem nekaj časa celo deluje solidno, vendar ko se zavore spet ohladijo je stvar ista, kolesa zablokirajo (eden ali oba), traktor komaj premaknem.

lp

Mi smo imeli enak primer. IMT- ja smo kupli pred 10 leti. Že prvo leto so začele zavore bloirat. Samo desna. In ker nismo vedeli navade tega traktorja prvo leto nismo nič popravljali. Naslednje leto pa smo se odločili za popravilo. En fušer nam je popravlo tk dolgo da je še bolj zjebo. Potem nam je pa en mojster iz Prevalj gospod Moččilnik to zrihtal. In ni blo nič drugega kot pa cilinder je dau nov. Pa krogljice je sčisto. In po 9 letih delajo zavore kot nove.

lep pozdrav
Andrej1993
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a jani91 » 27.1.2013 14:03

mene zanima če je kdo predeloval zavore od imt 560 na mokre zavore. kot sem prbral iz obavlenih prispevkov da so imeli nekateri že original mokre zavore. Ali je potrebno menjati tudi potisne plošče ali samo ferode in kako je bilo izvedeno okrog olja in tesnenja pri izhodu gredi iz ohišja? in se vam že v naprej zahvaljujem za nasvete in podatke.

lp jani
jani91
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Pelton » 27.1.2013 19:13

jani91 napisal/-a:mene zanima če je kdo predeloval zavore od imt 560 na mokre zavore. kot sem prbral iz obavlenih prispevkov da so imeli nekateri že original mokre zavore. Ali je potrebno menjati tudi potisne plošče ali samo ferode in kako je bilo izvedeno okrog olja in tesnenja pri izhodu gredi iz ohišja? in se vam že v naprej zahvaljujem za nasvete in podatke.
lp jani

Pozdrav,

menjati je potrebno potisne plošče (seveda s kroglicami vred), lamele (ki so drugačne sestave kot te za suhe zavore).
Pelton
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Nikola Tesla » 23.6.2014 12:41

Zdravo

Sedaj ne vem če bo moje vprašanje primerno za tole temo.

Kakšno vrsto olja se priporoča za mokre zavore (ciljam na kosilnico BCS) - se lahko vzame to olje za transmisijo ali
so to posebna olja z dodatki za zagotavljanje večjega trenja pri zavorah ?

Lp.
Zadnjič spremenil Nikola Tesla, dne 23.6.2014 12:44, skupaj popravljeno 2 krat.
Nikola Tesla
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Nikola Tesla » 23.6.2014 12:41

Že v naprej se zahvaljujem za odgovor.

Lp.
Nikola Tesla
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a xstrojnik » 23.6.2014 16:30

Nikola Tesla napisal/-a:Zdravo

Sedaj ne vem če bo moje vprašanje primerno za tole temo.

Kakšno vrsto olja se priporoča za mokre zavore (ciljam na kosilnico BCS) - se lahko vzame to olje za transmisijo ali
so to posebna olja z dodatki za zagotavljanje večjega trenja pri zavorah ?

Lp.

Bog ne daj, da bi obstajalo olje, ki bi povečevalo trenje pri zavorah. Obstajajo le olja, ki manjšajo razliko med vrednostjo statičnega in dinamičnega trenja, ki če je prevelika, povzroča hrup in okvare zavor.
Glede na to, da ima BCS zavore, ki glede na obremenitve komajda zaslužijo to ime, je vseeno kaj naliješ notri. Če pa želiš dlakocepiti, pa navajam link:

http://www.leboncoin.fr/materiel_agricole/538080802.htm
xstrojnik
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Bošte » 15.10.2017 21:38

Zanima me kje bi se dalo kupit mokre zavore za Imt?
Bošte
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov