STROJNISTVO.com • Poglej temo - AutoCAD14 --> AutoCAD2002

AutoCAD14 --> AutoCAD2002

3D modelirnik enostaven, sodoben in zmogljiv. Vprašanja, nasveti, komentarji….

Moderator: -M-

AutoCAD14 --> AutoCAD2002

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.12.2004 18:41

Do sedaj sem risal v AutoCADu 14. Rad bi prešel na 2002 ali 2004.
Danes sem nekaj probal, vendar je problem v Modelu in Layoutu. Jaz sem risbo narisal v Modelu, vendar na Layoutu ni bilo nič videt. Na layoutu bi imel rad merilo 1:2. Zanima me tudi, kje kotiram v Modelu ali Layoutu?
Prosim, če mi kdo pomaga rešit ta problem. Samo risanje in ukazi so mi poznani.

LP, jani
Gost

Re: AutoCAD14 --> AutoCAD2002

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 28.12.2004 19:50

Anonimno napisal/-a:Do sedaj sem risal v AutoCADu 14. Rad bi prešel na 2002 ali 2004.
Danes sem nekaj probal, vendar je problem v Modelu in Layoutu. Jaz sem risbo narisal v Modelu, vendar na Layoutu ni bilo nič videt. Na layoutu bi imel rad merilo 1:2. Zanima me tudi, kje kotiram v Modelu ali Layoutu?
Prosim, če mi kdo pomaga rešit ta problem. Samo risanje in ukazi so mi poznani.

LP, jani

Prvo ti predlagam da začneš s 2005 verzijo. Sam sem začenjal z 2002 in sem pred par meseci prešel na 2005 in je boljša varianta.

Kotiranje: po mojem je vseeno kje kotiraš. Mislim, pa da je bolje, da vse delaš na modelu.

Na layotu klikni na območje viewporta in potem daj zoom extend in bi moral videti vse kar si narisal v modelu.
Merilo pa jaz "naštimam" tako, da kliknem na črto viewporta (da ga označim), potem z klikneš desno tipko na miški in Properties.
Tam imaš zavihek Misc in Standard scale in Custom Scale. Malo o tem pa poglej na enih od prejšnjih postov kjer sem sam spraševal nekaj o tem.
lp, bojan
boyan64

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.12.2004 19:58

Hvala za odgovor. Sedaj me pa še zanima kako vneseš glavo risbe in okvir. To verjetno postaviš v Layout. A jih imaš že narejene (različne formate) in uporabiš Copy-->Paste?

Lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 28.12.2004 20:14

Anonimno napisal/-a:Hvala za odgovor. Sedaj me pa še zanima kako vneseš glavo risbe in okvir. To verjetno postaviš v Layout. A jih imaš že narejene (različne formate) in uporabiš Copy-->Paste?

Lp, jani

Glavo in vse ostalo, kar naj bi imel stalno kot template, pa narišem v layotu . Takrat viewport ne sme biti aktiven.
Oziroma tako ti predlagam.
Ustvari si svoj layot in to tako, Insert-Layot-Create Layot Wizard.
Tam nastaviš svoj printer velikost lista, en viewport , Title Block daj none (če hočeš izdelati svojega ).
Ko imaš nov layot lahko ostale izbrišeš.
Na novem layotu imam okvir. klikni na ta okvir in to je viewport. Izbriši še tega in dobil črtkan okvir, kateri predstavlja skrajni rob na risanje.
Potem lahko rišeš svojo glavo in svoj okvir lista.
Ko imaš vse to pa v notranjost tega okvirja vneseš še nov viewport.
View-Viewports - in potem kar želiš (morda kar 1 viewport, katerega raztegneš kot pravokotnik).
Ko imaš vse to lahko to spraviš kot save as in Auto Cad drawing template.
Potem lahko to svojo pripravljeno glavo v vse risbe vnašaš
Insert-Layot-From Template ...

No te finte sem študiral kar nekaj tednov s knjigo Biblija Autocad 2002 in z mnogo časa na netu po raznih tutorialih , da sem jih pokapiral.
Tebi morda zaradi moje pomoči tega ne bo treba, čeprav se sam lahko naučiš marsikaj.
boyan64

OdgovorNapisal/-a Gost » 28.12.2004 20:27

Hvala za izčrpen odgovor. Jutri bom vse to stestiral. Jaz se drugače bolj ukvarjam s štromom, tako, da AutoCAD bolj nagrobo poznam. Zato sem tudi delal s 14. do sedaj. Sedaj med prazniki, pa je pravi čas za naučiti se kaj novega.

Lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 28.12.2004 20:32

Anonimno napisal/-a:Hvala za izčrpen odgovor. Jutri bom vse to stestiral. Jaz se drugače bolj ukvarjam s štromom, tako, da AutoCAD bolj nagrobo poznam. Zato sem tudi delal s 14. do sedaj. Sedaj med prazniki, pa je pravi čas za naučiti se kaj novega.

Lp, jani

Tudi sam nimam veze s strojništvom ampak bolj s telekomunikacijami.
Me pa program zanima, ker ima neko svojo filozofijo v primerjavi s Corelom npr.
boyan64

OdgovorNapisal/-a boyan64 » 29.12.2004 8:15

Še nekaj ko si omenjal copy-paste.
Svojo glavo (tabelo s podatki) lahko spremeniš v blok in ga kot takega vstavljaš v vse naslednje risbe.
boyan64

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.12.2004 12:34

Danes sem se spet nekaj trudil, vendar se mi je že na začetku ustavilo. Narisal in skotiral sem enostavno risbo (v Modelu). Nato sem preklopil na Layout, pritisnil Zoom Extents, vendar spet nisem nič videl (samo prazen bel list).
Očitno nekaj delam narobe. Naj mi prosim nekdo pove, kaj natančno moram narediti, da bom videl tisto kar sem narisal.

LP, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.12.2004 12:58

Sem malo pobrskal po Helpu in mi je uspelo. Skreirati sem moral viewport (rdeč okvir).
Sedaj pa bi še narisal okvir in glavo. Če sem prav razumel se to naredi v Layoutu, vendar viewport ne sme biti aktiven. Zanima kaj to pomeni, da ne sme biti aktiven, oz. kako to naredim, da je neaktiven?

LP, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 30.12.2004 13:39

No danes sem se kar lotil AutoCADa, tako, da bom še malo težil z vprašanji. Recimo, da uporabiš na vieportu merilo 1:10. Sedaj se ti tudi kotirne številke 10x pomanjšajo. Kako naj to rešim? Vse pa sem skotiral v Modelu.

lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 31.12.2004 16:54

Anonimno napisal/-a:No danes sem se kar lotil AutoCADa, tako, da bom še malo težil z vprašanji. Recimo, da uporabiš na vieportu merilo 1:10. Sedaj se ti tudi kotirne številke 10x pomanjšajo. Kako naj to rešim? Vse pa sem skotiral v Modelu.

lp, jani

Igraj se malo z
Format - Dimension Style - Modify....

Zanima kaj to pomeni, da ne sme biti aktiven, oz. kako to naredim, da je neaktiven?

Če je aktiven je črta viewporta odebeljena. Klikni nekam izven viewport območja in črta ne bo odebeljena in s tem tudi viewport neaktiven za spremembe.
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.1.2005 11:42

Najprej srečno in zdravo novo leto. Za vse ostalo boste pa že sami poskrbeli. :lol:
Sedaj pa še nekaj vprašanj glede AutoCada. Velikost kotirnih številk sem uredil. Je pa problem, npr. imaš dva layouta A4 in A3. Na A4 bi imel merilo 1:2 na A3 pa 1:1. Vse je skotirano v Modelu. Sedaj pa ne vem kako in kje naj nastavim velikost kotirnih številk, da bodo v obeh layoutih enako visoke? :o

lp, jani
Gost

OdgovorNapisal/-a Gost » 1.1.2005 11:57

Še eno osnovno vprašanje: V čem je razlika med Paper in Model Space? Kdaj se to uporablja?

lp, jani
Gost

Vrni se na Inventor in Inventor Professional

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov