STROJNISTVO.com • Poglej temo - Svetovanje pri nakupu kompresorja

Svetovanje pri nakupu kompresorja

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 10.3.2011 20:48

Slavc napisal/-a:Mora pa ti biti jasno, da batni kompresor ne sme obratovati neprekinjeno daljši čas. V kolikor deluje 5 min, mora nato 5 min mirovati, da se hladi.

Torej kolko je nekje povprečen čas delovanja, da neuničim tesnil in podobnih zadev?

Je možno da kdo napiše, na kaj moram biti paziti ko kupujem stari kompresor. Kaj je dobro pregledat in podobno? Ker res nebi rad kupil kar nekaj.
LP Anej
AnejTS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a robit » 11.3.2011 13:04

Slavc napisal/-a:Tvoji podatki ki si jih navedel ne morejo biti točni. Kompresor ki ima 7,5kW elektromotor ima sesalni pretok okoli 1200 l/min. Torej je efektivni pretok dobrih 900 l/min. Razmišljam, da ti nekdo prodaja Trudbenikov kompresor, katerega starost je verjetno okoli 30 let in vprašanje je v kakšnem je stanju.

Trudbenikov kompresor ima razmerje sesalni in efektivni pretok cca 1:2, torej bi imel efektive nekako 600 l/min.
Po moje ne gre za dobrega, starega a preživetega jugića ampak za nek kitajski kompresor - iz spletne prodaje ali pa iz trgovin z nizkocenovnimi artikli. Torej je potrebna previdnost...

@anej: tesnil ne boš uničil, če gre za kvaliteten batni kompresor, ki lahko deluje tudi daljši čas. Ceneni kitajski ponaredki kompresorjev pa bodo zaribali po nekaj urah preveč resnega dela. (pa to ne mpomeni da so vsi kitajski kopresorji zanič)
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavc » 11.3.2011 14:11

robit napisal/-a:
Slavc napisal/-a:Tvoji podatki ki si jih navedel ne morejo biti točni. Kompresor ki ima 7,5kW elektromotor ima sesalni pretok okoli 1200 l/min. Torej je efektivni pretok dobrih 900 l/min. Razmišljam, da ti nekdo prodaja Trudbenikov kompresor, katerega starost je verjetno okoli 30 let in vprašanje je v kakšnem je stanju.

Trudbenikov kompresor ima razmerje sesalni in efektivni pretok cca 1:2, torej bi imel efektive nekako 600 l/min.
Po moje ne gre za dobrega, starega a preživetega jugića ampak za nek kitajski kompresor - iz spletne prodaje ali pa iz trgovin z nizkocenovnimi artikli. Torej je potrebna previdnost...

@anej: tesnil ne boš uničil, če gre za kvaliteten batni kompresor, ki lahko deluje tudi daljši čas. Ceneni kitajski ponaredki kompresorjev pa bodo zaribali po nekaj urah preveč resnega dela. (pa to ne mpomeni da so vsi kitajski kopresorji zanič)

Kitajskih kompresorjev s tlačno posodo nad 200 L pri nas praktično ni saj bi bil transport predrag.

Trudbenikov kompresor 7,5 kw ima, oziroma nov je imel 850 l/min efektivnega pretoka.
Glede na masivno izvedbo in majhno število obratov na glavi kompresorja, ta kompresor lahko neprekinjeno deluje precej daljši čas kakor sodobni kompresorji.

Sodobni kompresorji imajo režim delovanja z oznako S3-50, kar pomeni v času 10 minut = 5 minut delovanja in 5 minut počivanja. To seveda velja le za industrijske dvostopenjske kompresorje. Pri hišnih ali hobby kompresorjih pa je stvar veliko slabša.

Nakup rabljenega kompresorja je vedno problematičen, predvsem v kolikor je precej star in ni podatkov o rednem servisiranju ali celo o periodičnem pregledu tlačne posode. Ob nakupu je poleg kompresorja potrebno zahtevati dokumentacijo kampresorja, predvsem CE deklaracijo. Zavedati se je potrebno, da je tlačna posoda nevarnejša od bombe. Tlačna posoda pa z zunanje strani lahko izleda odlično, v notranjosti pa je lahko zelo načeta od rje. Ravno zaradi tega je potreben periodičen pregled in test posode.
Samo delovanje se da izmeriti z merjenjem pretoka kompresorja pri polnenju.

Na koncu tudi ne smemo pozabiti, ali so rezervni deli za ta kompresor sploh še dobavljivi.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 11.3.2011 16:41

Torej, dajte mi predlagati, nekater firme ki so dobre.
Ali kake kompresorje (lahko nove) ki imajo dobre karakteristike in imajo ceno do 1000EU.
LP Anej
AnejTS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 11.3.2011 22:17

AnejTS napisal/-a:Torej, dajte mi predlagati, nekater firme ki so dobre.
Ali kake kompresorje (lahko nove) ki imajo dobre karakteristike in imajo ceno do 1000EU.

Vsi novi batni kompresorji imajo podobne karakteristike. Najpomembneje je izbrati kompresor z zadostnim pretokom zraka ob upoštevanju vseh zakonitosti kompresorja.

Za vse to je potrebno vedeti sledeče:

Za kaj vse ga boš uporabljal?
Koliko ur dnevno ga boš potreboval?
Peskanje: kakšna bo velikost šobe na pištoli, kakšen medij boš uporabljal za peskanje in kakšna bo peskalna naprava (komora, na prostem...)?
Kakšno kvaliteto zraka potrebuješ (kondenz, oljni hlapi..)?
Kupuješ kompresor na podjetje ali privat?
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 11.3.2011 22:54

Trenutno bi ga potreboval več ali majn za peskanje in tu pa tam kako barvanje, za drugo trenutno nerazmišljam, ampak mogoče kdaj tudi kaka pnevmatična orodja. Kompresor kupujem za dalj časa in privat. Torej glede šob in medija za peskanje sem razmišlajal da bi pač uporabljal različne, saj koliko sem prebiral teme je tudi za različne kovine uporabljen različni medi z različnimi šobami. Tudi peskal bom na prostem, bom pa si probal narediti majšo komoro (za majnše dele), ne neko profesionalno.
LP Anej
AnejTS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Slavc » 12.3.2011 8:02

Svetoval bi ti nakup vijačnega kompresorja, saj je ta idealen za tvoj primer. Toda ta bo za tebe verjetno predrag.

Zato ti priporočam batni kompresor s 7,5 kW elektromotorjem. Luknja na šobi pištole ne bo smela biti večja kakor 4 mm, saj boš v nasprotnem primeru imel porabo zraka večjo kakor je pretok kompresorja.
Zato boš lahko peskal le manjše stvari.
Moral boš delati s prekinitvami, da ti kompresor ne bo deloval neprekinjeno zaradi hlajenja.

Manjši problem boš lahko imel s kondenzom v zraku, saj ti bo prihajalo do lepljenja kremenčevega peska v kepe zaradi vlage. V tem primeru svetujem vgraditev kondenznega lončka, ki bo primeren za tvoj pretok. Zaradi kondenza je vprašljiva tudi kvaliteta lakiranja. Upoštevaj, da dodatni sušilec zraka s filtri stane cca 1500 €.

Kompresor postavi precej stran od peskanja, da ti kljub filtrom ne bo sesal prahu.
Brez nič ni nič
Slavc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a AnejTS » 13.3.2011 11:31

Razmišljam da bi nabavil rajši kar tegale. čeprav
se mi zdi da je efektivni pretok majši kot piše. Kaj pravite na tega?
LP Anej
AnejTS
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 27.3.2011 17:38

Lep pozdrav.Ker sem neizkušen v tej temi se obračam za vas...doma imamo kmetijo in bi rabli kompresor ki bi bil primeren za polnjenje traktorskih gum, pnevmatsko pištolo 1/2"(za kakšno odtegovanje gum itd...občasno samo) in kakšno spihovanje..kompresor mora biti transporten.Gledali smo 100 litrske kompresorje(Hercules 3 batni, elektro maschinen in še en kompresor na bolhi vendar ga trenutno ne najdem..modre barve in napis z 4 črkami) odšteli pa bi za njega od 400 - 460€..lahko tudi vi predlagate katerega drugega če je kateri kompresor bolši od teh naštetih in je cena približno v tem rangu.
Najlepša hvala !
ShAArK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mainman » 28.3.2011 5:48

Pred časom(3 leta) sem za enake potrebe kot jih imaš ti nabavil naslednjega Abac B3800B/100 CT3 (CM3). Kupil sem ga v Merkurju za okrog 500 EUR. Zaenkrat sem z njim zadovoljen. Žal mi je edino, da nisem vzel 3-fazno varianto, ostalo je ok. Raznega kitajskega odpada se izogibaj.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 28.3.2011 6:53

Bom še šel pogledat tega Abaca, vendar na spletu imajo samo 200 litrskega in več.Jaz pa bi imel rajše 1 faznega, ker ga lahko na več mestih priklopim.Zakaj je bolše 3 faznega?
ShAArK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mainman » 28.3.2011 7:04

ShAArK napisal/-a:Bom še šel pogledat tega Abaca, vendar na spletu imajo samo 200 litrskega in več.Jaz pa bi imel rajše 1 faznega, ker ga lahko na več mestih priklopim.Zakaj je bolše 3 faznega?

Motor pri zagonu pobere 16.2A. Če imaš fazo na kateri je priklopljen kompresor še dodatno obremenjeno potem se ti lahko zgodi, da ti pobere glavno varovalko. Res pa je da je enofazni bolj priročen, sam se odloči. Vsak ima svoje potrebe.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 28.3.2011 7:11

Na to pa nisi pomislil nisem.
Drugače pa je kompresor čisto dovolj za takšno uporabo kot sem omenil?
Ker če ni te dam rajše nekaj denarja več in kupim močnejšega, ker kompresorja nemislim menjavat vsaki 2 leti.
ShAArK
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a mainman » 28.3.2011 7:44

ShAArK napisal/-a:Na to pa nisi pomislil nisem.
Drugače pa je kompresor čisto dovolj za takšno uporabo kot sem omenil?
Ker če ni te dam rajše nekaj denarja več in kupim močnejšega, ker kompresorja nemislim menjavat vsaki 2 leti.

Zame je dovolj. Uporabljam ga za napihovanje gum, izpihovanje in za vijačno pištolo.
mainman
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ShAArK » 28.3.2011 7:48

Najlepša hvala za mnenje.
Bom šel pogledat po trgovinah in se bom odločil.
ShAArK
Novinec
Novinec

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost