Zanima me ali ima kdo izkušnje pri vrtanju z vidia svedri v kaljeni utop 48HRc. Vrtal bi luknje fi8 na toleranco H7 ali H8 za izmetalne igle. Na voljo imam hlajenje z emulzijo ali zrakom skozi vreteno. Potrebujem podatke glede obstojnosti orodja, ekonomičnosti, ter nasvet glede različnih dobaviteljev. Za odgovore se v naprej zahvaljujem.
Pri nas uporabljamo Karnashd in Iscar mislim da so slednji za odtenek boljši in vredni denarja.
Natančnosti pa so relativna stvar-če je sveder nov ali na novo nabrušen potem ok sicer--?.
Če luknje samo vrtaš stvar rada zapleše posebno če so globine okoli 50 mm sicer ni problema.Vendar bi jaz na tvojem mestu za fi8H7 vrtal z svedrom 7.5-vidia in hladil z emulzijo ter nato podrejal luknje z walhaupterjevo glavo -na suho!!!!-na H7.Vso robo lahko nabaviš pri BTS-u.
Zdravo
Wohlhaupter je res dobro istruževalno orodje, svedri od Karnascha so tudi dobri, mi uporabljamo Urmo in svedre od Karnascha, nabavljamo pa pri Schmidt hsc
Ker nisem dobil nobenega zadovoljivega odgovora sem se odločil za sveder SECO. Kljub velikemu številu izvrtin(60) in globini 45mm sveder vrta v toleranci in ne kaže posebnih znakov obrabe. Zanimiva pa je tudi cena, ki je cca. 30% nižja od konkurence. Še parametri: S 3000, F 280
direktno do končne globine-fenomenalno!!