epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com

Kolikor se spomnem ima ta stroj prisilno vodno hlajeno vreteno? Mogoče hladilna zadeva ne deluje.
Siguren pa sem, da ima prisilno mazanje s kombinacijo komprimiranega zraka - zrak in olje gresta skozi poseben filter.

Je zdaj mir z ležaji?allgrunge1980 napisal/-a::x![]()
![]()
![]()
![]()
Halo! Ti mas pa res problem z temi lezaji!Ko si reko za unega da prso popravlat, a misliš da je sploh mel kaj pojma ka je delal!haha

pzagar napisal/-a:Kolikor se spomnem ima ta stroj prisilno vodno hlajeno vreteno? Mogoče hladilna zadeva ne deluje.
Siguren pa sem, da ima prisilno mazanje s kombinacijo komprimiranega zraka - zrak in olje gresta skozi poseben filter.
Naj povem kako je bilo, ko smo mi na svojem stroju menjali ležaje. Če se ne motim, ste imeli istega mojstra kot jaz!
Kupili smo štiri FAG ležaje (po dokumentaciji), serija spindle bearings. Prišel je 'mojster' in odmontiral glavno vreteno - dokaj enostavna zadeva. Potem smo gledali kako moramo obrniti ležaje v dokumentaciji. Recimo, da smo jih obrnili prav. Seveda smo jih še namastili s primerno mastjo, ker na tem stroju drugega mazanja ni.
Ob montaži ugotovimo, da debelina zunanjega in notranjega obroča ležaja lahko odstopa -0,2mm!! Na internetu se naučim, da se ležaji izdelujejo v serijah, ki pa ima toleranco debeline med ležaji manj kot 0,005mm! Se pravi, da smo morali prilagoditi spodnji pokrov, ki stisne zunanje obroče skupaj na -0,02 do -0,05mm natančno!
POTEM PA MOJSTRSKO DELO !
S kakšno silo moramo stisniti ležaje ob montaži jermenice (za pogon z motorja), ki se nakrči na vreteno?
MOJSTER seveda to stisne z 8T hidravlično dvigalko ušprajcano v strop! Mogoče se mi zdi malo preveč vendar vseeno pustimo, ker ON TO ZNA!
Vreteno montiramo nazaj v stroj in ga pustimo nekaj ur potem pa rečemo OK. Saj je kar v redu!
LEŽAJI CRKNEJO PO 6 mesecih pri povprečnem delu 30h/teden. Brez posebnih obremenitev, ker je stroj bolj majhen. AJA. PA VRETENO SE JE GRELO DO CCA 80 stopinj!!!!
Ker so ležaji dragi se odločim, da jih bomo zamenjali sami. Malce se poglobim v FAGovo dokumentacijo in ugotovim nekaj dejstev za katere ti noben ne pove oz. jih tudi verjetno ne poznajo. Od toleranc ležajev, prednapetosti, pravilne montaže, testov, gretja ležajev in tako naprej.
No potem sem jih zamenjal sam, previdno in počasi. Ko sem prvič zmontiral nisem bil zadovoljen in sem še enkrat razdrl vreteno in potem še enkrat sestavil! Prej sem vse globine premeril 10x. Sedaj teče brez problemov. Se ne greje, naredi veliko boljšo površino pri rezkanju,...
Ker nisem mojster za takšne stvari ti seveda ne morem svetovati. Vem pa, da 10.000 obratov za takšne ležaje sploh ni neka hitrost. Zdržijo veliko več! Po prvem zagonu se ne smejo segreti za več kot delta25-30 st.C.
Svetujem PDF (8Mb): TU SE SEM SE NAUČIL MARSIKAJ!
http://www.schaeffler.com/remotemedien/media/_shared_media/library/schaeffler_2/catalogue_1/downloads_6/sp1_de_en.pdf
Vsekakor mislim, da so bili preveč zategnjeni ob montaži!
Mi smo uporabili FAG B7013-E-TP4S-UL. Ti ležaji imajo limiting speed 14.000 pri mazanju z mastjo in 22.000 pri mazanju z oljem.

univerzalko napisal/-a:Je zdaj mir z ležaji?

Vrni se na Mazanje in hlajenje
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 9 gostov