Napisal/-a CADfreak » 5.3.2005 21:53
Pozdravljeni.
Bom še jaz natresel nekaj mojih pomislekov okrog informacijskega sistema. Sam sem delal v eni precej veliki firmi, ki je med prvimi v Sloveniji uvedla SAP in sem nekaj tega čutil tudi na svoji koži. V moji naslednji firmi pa smo (še) uporabljajo Perftechov sistem (tudi s precejšnjimi težavami).
Najprej bodite pripravljeni na težave, te se pojavijo vedno pri takem početju.
Predno se sploh začnete ozirati po informacijskem sistemu naredite naslednje:
-Zapišite obseg, ki ga z informacijskim sistemom želite pokriti (samo proizvodnja, skladišče in proizvodnja, celotno firmo (računovodstvo, nabavo, prodajo, dispozicijo, proizvodnjo...))
-Glede na obseg informacisjkega sitsema sestavite ekipo, ki bo odgovorna za konfiguriranje, nabavo in vspostavitev informacijskega sistema. Ljudje v ekipi morajo biti strokovnjaki za področja, ki jih bo sistem pokrival in imeti dobro poznavanje dogajanja znotraj podjetja.
V naslednjem koraku mora ta skupina podrobno zapisati (najbolj v obliki diagaramov poteka), kaj in kako naj informacijski sistem dela. To v osnovi definira zahteve glede informacijskega sistema in pa postavi temelje za "kustomizacijo" sistema, ki je do neke mere potrebna pri vsakem sistemu. Ta "kustomizacija" (Prilagoditev) lahko predstavlja večji strošek, kot sam nakup sistema in je ključnega pomena za uporabnost. Delo te skupine je ključnega pomena, saj morajo v bistvu definirati, katere podatke in na kak način naj jih sistem obdeluje, kako naj sistem obdeluje izjeme, katere dokumente generira in potrebuje itd.....
Ko izberete sistem (na osnovi dokumentacije prej omenjene skupine, razpoložljivih sredstev in izkušenj ponudnika sistema), morate od dobavitelja sistema doseči, da Vam bo izvedel prilagoditev tako, kot to zahtevate. Prav tako še uporabite izkušnje ponudnika ter po potrebi tudi spremenite določene poteke znotraj lastne firme, če to izboljša poslovanje ali olajša prilagoditev sistema. Prav tako Vam mora ponudnik sistema za obdobje uvajanja dodeliti enega svojih sodelavcev, ki bo pri Vas na licu mesta izvajal podporo pri uvedbi. Ta človek MORA imeti izkušnje iz uvajanja sitema v večih, Vam sorodnih podjetjih.
Sami morate določiti enega (ali več, odvisno od velikosti podjetja) informatika, ki bo zadolžen za sistem (po možnosti SAMO ZA SISTEM! (ne pa zraven še za printerje, mrežo, požarne zidove itd...)). Ta človek se mora usposobiti do te mere, da pozna interno zgradbo sistema in ga je sposoben sam administrirati.
Obvezno je potrebno izobraziti ljudi, ki bodo na kakršenkoli način delali s sistemom in jih "peglati" tako dolgo, da bo vnašanje podatkov v sistem postala rutina...
Vsi v tej temi omenjeni sistemi so sposobni tvoriti ogrodje informatike znotraj proizvodne firme. Koliko pa bodo res uporabni, pa je odvisno tudi (celo predvsem) od Vas samih...
Just my 2 cents...
Pa fajn se informatizirajte.
LP
Jože