STROJNISTVO.com • Poglej temo - Informacijski sistemi v podjetjih

Informacijski sistemi v podjetjih

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Informacijski sistemi v podjetjih

OdgovorNapisal/-a BountyH » 3.3.2005 14:15

Zanima me predvsem kakšne izkušnje imate z SAP-ovo in Perftech (Largo) rešitvijo.
Drei Doktoren, Wirtschaft ist verloren.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

SAP

OdgovorNapisal/-a Fancy » 3.3.2005 14:41

LP

K sreči nimamo SAP in ga nikdar ne bomo imeli. :P :D
Imajo pa ga naši kupci - POLOM :evil:

Fancy
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BountyH » 3.3.2005 15:06

Kako to misliš polom?
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

SAP

OdgovorNapisal/-a Fancy » 3.3.2005 18:26

Polom pomeni polom

Naročila in plani dobav ne držijo, vse kar gre narobe je po njihovem kriv SAP.

V osnovi je verjetno OK,toda zahteva organizacijo.

Seveda je to samo moje mnenje, osebno SAP ne poznam.

Fancy
Fancy
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a alesko » 4.3.2005 11:02

če ste majhno podjetje..recimo, da imate tam okrog 5-10 računalnikov...mislim, da se ne splača sapa kupit..je predrago...raje dajte komu narest...
alesko
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kp » 4.3.2005 13:56

Nesposobneži običajno krivijo sistem (npr. SAP, BAAN), ker si ne upajo priznati lastnih napak.
Iz lastnih izkušenj lahko povem, da je BAAN odličen sistem, ki pa ne zna prebaviti slabih podatkov. Npr. kot če bi v mlin stresali gnoj, na izhodu pa bi pričakovali moko.
kp
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a BountyH » 4.3.2005 14:00

No sam sem se že nakako odločil za programski paket. Me pa prav zanima kakšne probleme so imele firme pri implementaciji novega sistema v proizvodnji. Malce me je strah pokrit proizvodnjo z programskim paketom, saj se implementacija zavleče za celo koledarsko leto, na koncu pa še nič ne štima, vsaj še nekaj časa ne. A mi lahko kdo iz prve roke pove, kako so zadeve stekle pri njih.
BountyH
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 4.3.2005 20:05

naj te ne bo nič strah, če imas jasen cilj in pot po kateri boš šel.

če pa boš dovolil pri uvajanju sistema razno - razne deviacije, se ti bo zadeva zavlekla ne samo leto lahko tudi dve, kajti produkcija je segment, ki res zahteva RED in nič drugega, to sem preizkusil sam pri uvajanju info sistema v firmi

lp

vili
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a stroj » 4.3.2005 20:38

Kaj pa menite o programskem paketu Pantheon slovenskega podjetja Datalab.
lp
stroj
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a CADfreak » 5.3.2005 21:53

Pozdravljeni.

Bom še jaz natresel nekaj mojih pomislekov okrog informacijskega sistema. Sam sem delal v eni precej veliki firmi, ki je med prvimi v Sloveniji uvedla SAP in sem nekaj tega čutil tudi na svoji koži. V moji naslednji firmi pa smo (še) uporabljajo Perftechov sistem (tudi s precejšnjimi težavami).

Najprej bodite pripravljeni na težave, te se pojavijo vedno pri takem početju.

Predno se sploh začnete ozirati po informacijskem sistemu naredite naslednje:
-Zapišite obseg, ki ga z informacijskim sistemom želite pokriti (samo proizvodnja, skladišče in proizvodnja, celotno firmo (računovodstvo, nabavo, prodajo, dispozicijo, proizvodnjo...))
-Glede na obseg informacisjkega sitsema sestavite ekipo, ki bo odgovorna za konfiguriranje, nabavo in vspostavitev informacijskega sistema. Ljudje v ekipi morajo biti strokovnjaki za področja, ki jih bo sistem pokrival in imeti dobro poznavanje dogajanja znotraj podjetja.

V naslednjem koraku mora ta skupina podrobno zapisati (najbolj v obliki diagaramov poteka), kaj in kako naj informacijski sistem dela. To v osnovi definira zahteve glede informacijskega sistema in pa postavi temelje za "kustomizacijo" sistema, ki je do neke mere potrebna pri vsakem sistemu. Ta "kustomizacija" (Prilagoditev) lahko predstavlja večji strošek, kot sam nakup sistema in je ključnega pomena za uporabnost. Delo te skupine je ključnega pomena, saj morajo v bistvu definirati, katere podatke in na kak način naj jih sistem obdeluje, kako naj sistem obdeluje izjeme, katere dokumente generira in potrebuje itd.....

Ko izberete sistem (na osnovi dokumentacije prej omenjene skupine, razpoložljivih sredstev in izkušenj ponudnika sistema), morate od dobavitelja sistema doseči, da Vam bo izvedel prilagoditev tako, kot to zahtevate. Prav tako še uporabite izkušnje ponudnika ter po potrebi tudi spremenite določene poteke znotraj lastne firme, če to izboljša poslovanje ali olajša prilagoditev sistema. Prav tako Vam mora ponudnik sistema za obdobje uvajanja dodeliti enega svojih sodelavcev, ki bo pri Vas na licu mesta izvajal podporo pri uvedbi. Ta človek MORA imeti izkušnje iz uvajanja sitema v večih, Vam sorodnih podjetjih.

Sami morate določiti enega (ali več, odvisno od velikosti podjetja) informatika, ki bo zadolžen za sistem (po možnosti SAMO ZA SISTEM! (ne pa zraven še za printerje, mrežo, požarne zidove itd...)). Ta človek se mora usposobiti do te mere, da pozna interno zgradbo sistema in ga je sposoben sam administrirati.

Obvezno je potrebno izobraziti ljudi, ki bodo na kakršenkoli način delali s sistemom in jih "peglati" tako dolgo, da bo vnašanje podatkov v sistem postala rutina...

Vsi v tej temi omenjeni sistemi so sposobni tvoriti ogrodje informatike znotraj proizvodne firme. Koliko pa bodo res uporabni, pa je odvisno tudi (celo predvsem) od Vas samih...

Just my 2 cents...

Pa fajn se informatizirajte.

LP

Jože
CADfreak
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

BaaN!

OdgovorNapisal/-a eustahije » 23.2.2006 15:50

Ko se že tukaj omenja BaaN... bom tukaj nadaljeval!

A ima kdo mogoče kakšen tutorial z osnovnimi funkcijami oziroma bolj me zanima kaj lahko pričakuješ od njega? V prihodnje bom delal z informacijskim sistemom BaaN, imamo verzijo IV, preštudiral sem že vse izpiske (printe), nivojsko razvejanost, opredelitev tehnologije in mi je zelo všeč. Res pa je, da ne prenese, po domače, 'neumnih zahtev' in zato redko kdo zna resnično delati z njim in izkoriščati njegove zmogljivosti. Za pojasnilo imamo sicer tudi računalničarje ampak so ti obremenjeni oziroma zasedeni z drugimi problemi. Rad bi se pa približal optimalnemu izkoriščanju tega sistema... (tudi finte so dobrodošle :) )!

Hvala za kakršne koli informacije!

Se priporočam... (kp, baklava,...)
eustahije
Moderator
Moderator

Re: Informacijski sistemi v podjetjih

OdgovorNapisal/-a salko » 15.3.2019 7:47

Pa obudimo več kot 10 let staro temo 8)
V proizvodnem kovinsko predelovalnem podjetju razmišljamo o zamenjavi informacijskega sistema in iščemo možne kandidate, naša proizvodnje je predvsem namenska in maloserijska, zato bodo prednost imeli sistemi, ki so že implementirani v podobna podjetja in ki imajo kaj za pokazati. Lahko kakšen sistem priporočate?
salko
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.3.2019 9:22

To pa tudi mene zanima, zelo dobra tema. :P

Trenutno se mučim z Birokratom in raznimi Exceli, skrajno nepregledno.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a e » 16.3.2019 10:54

Pozdravljen
Možnosti je seveda veliko, od SAOP do Navision, Storžič in Vasco,...

Namenoma sem naštel Podjetja in informacijske sisteme.
Če ste malo podjetje z ca 200 do 300 dogodkov mesečno (merjeno preko delovnih nalogov) so dobri manjši lokalni ponudniki, ki so tudi prilagodljivi. Seveda je tu pogoj da imate procese pri sebi zastavljene in jih boste z erp le podprli in sproti optimirali.
Če ste na začetku pa je potrebno vzeti erp ki ima v kompletu tudi implementacijo z usposabljanjem
V tem drugem primeru sem imel zelo dober občutek pri Vasco (sem bil zelo pozitivno presenečen nad pristopom in ponudbo). Sam sem zmotno mislil, da se ukvarjajo z računovodskimi programi...

Sam imam dobro izkušnjo s Storžič. Erp je narejen v manjšem podjetju Melom z Gorenjske. So prilagodljivi, uporaba je enostavna in menim da primerna tudi za maloserijske proizvodnje. Podporap pri vzpostavljanju procesov v podjetju pa je nekoliko skromnejša.

Lep pozdrav
e
Administrator
Administrator

OdgovorNapisal/-a pkoscak » 20.7.2023 17:43

Poglejte/povprašajte v INKOLTEH / CCleap. Priporočam.
lp, Peter
pkoscak
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov