epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-
glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.
O tem sem tudi razmišljal, imam 1000 l. rezervar vode, pa se mi zdi, da je kar nekaj težav na vidiku.
Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led(Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...
Če pa je uparjalnik položen direktno v zemljo, da spet težave... (zemeljska dela...).
Skratka, vedno je kad dobro in kaj slabo.![]()
"glavca1", če se kaj sučeš v naših krajih, vabim na kozarček, da kakšno rečemo v živo!

mamvoljo napisal/-a:glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.
O tem sem tudi razmišljal, imam 1000 l. rezervar vode, pa se mi zdi, da je kar nekaj težav na vidiku.
Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led (Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...
Če potopiš uparjalnik v 1000 l posodo verjetno lahko dovajaš vodo iz vrtine/potoka in pustiš da višek sproti odteka in to je to, ali se motim?
Lp

snake napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.
Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led (Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...
Če potopiš uparjalnik v 1000 l posodo verjetno lahko dovajaš vodo iz vrtine/potoka in pustiš da višek sproti odteka in to je to, ali se motim?
Lp
V grobem tako, je pa potrebno izdelati nek svoj (bakreni) izmenjevalec, največkrat cevni...

mamvoljo napisal/-a:snake napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.
Lp
V grobem tako, je pa potrebno izdelati nek svoj (bakreni) izmenjevalec, največkrat cevni...
Kaj pa če potopiš izmenjevalec zunanje enote ?

snake napisal/-a:Ne vem kako se bo obnašalo zaradi "ozkih" AL lamel pretok vode..., površina in prenos toplote bo dober.
Mogoče se kdo javi, ki je to poskusil.

sassapo napisal/-a:Tudi sam sem to počel pred skoraj dvajsetimi leti, pa sem šele veliko kasneje pogruntal, da je bilo to jalovo početje
mamvoljo... kupi dva kvalitetna ploščna izmenjevalnika pa boš naredil TČ, ki bo že v startu delovala, kasneje lahko dodaš še subcooler in subheater za povečanje izkoristka.
kupovanje izmenjevalcev preko e-baya ti ne priporočam, od šestih sem dobil dva zanič, za ostale me bo skozi strah.

snake napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:snake napisal/-a:mamvoljo napisal/-a:glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.
Lp
Kaj pa če potopiš izmenjevalec zunanje enote ?
Ne vem kako se bo obnašalo zaradi "ozkih" AL lamel pretok vode..., površina in prenos toplote bo dober.
Mogoče se kdo javi, ki je to poskusil.

glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)
glavca1 napisal/-a:Direktno uparjanje je , ko uparjalnik ditrektno potopiš v vodo (pravzaprav je čisto direktono uparjanje ko freon in snov ki jo hladimo skupaj) in ne rabiš črpalke in še enega izmenjevalca. vedno vežeš več cevi vzporedno da ne dušiš sesanja.

glavca1 napisal/-a:Ventialor sicer porabi cca 100w pri 100% moči (večina so DC motorji, to je nekje v povpreču 40-50% 40-50w)
Treba je ventilator izmeriti in videti koliko troši, na večinih piše 50-100W, ko jih pa izmeriš pa trošijo precej več (100-300W).
Če je uparjalnik direktno potopljen v vodo je potrebno to vodo "menjati" (dovesti drugo), sicer bo čez čas led(Q=mcΔT). Potrebno bi bilo meriti vodo, jo prečrpati/zamenjati...

glavca1 napisal/-a:Za to so tokovne kleščeseveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...
glavca1 napisal/-a:Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart "če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo

snake napisal/-a:glavca1 napisal/-a:Za to so tokovne kleščeseveda, malce dražje variante , napreč vsa napajanja so enosmerna 350V...
Če se le da zadevo izmerim na primaru (220, 50Hz), ker...
Ne gre, ker 220 v strani vse, od kompresorja do venilatorja..... prvo pri inverterjih je takoj za vhodom gretz.... vse ostalo je naprej enosmern, najpre 350 za močnostno, potem naprej na 18,, 15, 12 in 5v...glavca1 napisal/-a:Ne vem s katerega konca si... sicer pa bo spet treba kako "skupščino ustvart "če ste za.... najbolj zdaj ko je mrzlo
MB, sem za skupščino (če bo le čas pridem, samo ne sedaj, ko je zelooooo mrzlo)!:D:D

glavca1 napisal/-a:
Ne gre, ker 220 v strani vse, od kompresorja do venilatorja..... prvo pri inverterjih je takoj za vhodom gretz.... vse ostalo je naprej enosmern, najpre 350 za močnostno, potem naprej na 18,, 15, 12 in 5v...

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost