Steberni vrtalni stroj
Moderator: -M-
40 prispevkov
• Stran 1 od 3 • 1, 2, 3
Steberni vrtalni stroj
Kupujem steberni vrtalni stroj za tam do 300€ in ne vem točno kateri je za ta denar bol kvaliteten, vzdržljiv in preciznen? Kateri stroj mi predlagate iz lastnih izkušenj?
Zaželjeni so predlogi za vse stroje v rangu cene od 200€ do 300€, lahko tudi kakih par 10€ več.
Do sedaj sem nagledal dva stroja. Eden je PX-13DP Mizni vrtalni stroj, ki ga imajo v Mi Stroj-u ?
http://www.mistroj.eu/stroji_in_orodja_za_obdelavo_kovin_vrtalni_stroj_jermenski_vrtalni_stroji/px_13dp_mizni_vrtalni_stroj
Drugi pa je NUTOOL MC 450, ki ga imajo v Merkur-ju.
Kateri od teh je boljši? Zaželjeni so tudi predlogi kakega drugega stroja, ki bi utegnil biti bolši od omenjenih. V poštev pridejo le enofazni.
Zaželjeni so predlogi za vse stroje v rangu cene od 200€ do 300€, lahko tudi kakih par 10€ več.
Do sedaj sem nagledal dva stroja. Eden je PX-13DP Mizni vrtalni stroj, ki ga imajo v Mi Stroj-u ?
http://www.mistroj.eu/stroji_in_orodja_za_obdelavo_kovin_vrtalni_stroj_jermenski_vrtalni_stroji/px_13dp_mizni_vrtalni_stroj
Drugi pa je NUTOOL MC 450, ki ga imajo v Merkur-ju.
Kateri od teh je boljši? Zaželjeni so tudi predlogi kakega drugega stroja, ki bi utegnil biti bolši od omenjenih. V poštev pridejo le enofazni.
- Kekec10000000
- Pripravnik

Od takih strojev lahko pričakuješ visoko preciznost če vrtaš luknje v opeko. Iz mojih izkušenj tista miza doživi kar lep poves, že če se rahlo prisloniš z roko nanjo.
Glede kvalitete je težko reči. Podobno je, če primerjaš strojniški priročnik 2011 ali pa 2007. Razlike so ampak po mojih izkušnjah bosta pri vsakodnevni uporabi oba po 3 letih začela razpadat.
Vzdržljivi bodo teji stroji postali, če: se ti bo posrečilo kupit takega z ok ležaji ali pa če zamenjaš vse ležaje.
Predlagam ti sledeče: raje kupi enega starejšega (iz bivše juge npr. sarlah idr.) pa boš za več kvalitete plačal celo manjšo ceno.
Lp
Glede kvalitete je težko reči. Podobno je, če primerjaš strojniški priročnik 2011 ali pa 2007. Razlike so ampak po mojih izkušnjah bosta pri vsakodnevni uporabi oba po 3 letih začela razpadat.
Vzdržljivi bodo teji stroji postali, če: se ti bo posrečilo kupit takega z ok ležaji ali pa če zamenjaš vse ležaje.
Predlagam ti sledeče: raje kupi enega starejšega (iz bivše juge npr. sarlah idr.) pa boš za več kvalitete plačal celo manjšo ceno.
Lp
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
- uros99
- Strokovnjak

Bom upošteval tvoj predlog o nakupu rabljenega kvalitetnejšega stroja, a tega se verjetno ne da kar iti kupit? Vso orodje, ki ga kupim je kvalitetno precizno orodje za 20 let brezhibnega delovanja ob opuštevanju,da je mogoče treba po petih ali boljše po desetih, mogoče dvajsetih letih zamenjati ležaje, to se razume. Kar torej kupujem je pecizno in kvalitetno ter vzdržljivo orodje. Tako prosim za čim več predlogov glede izbire stebernega vrtalnika, če kdo ve za kakega rabljenega, super, a v osnovi imam namen kupiti novega. Torej še vedno me zanima kateri je od tistih dveh, ki sem jih omenil boljši, da sta podobna že vem ter ali kdo pozna za tak denar kak boljši stroj od omenjenih dveh ? Gre se predvsem za to, da ima sveder med vrtanjem čim manj opletanja. Pri stroju iz Mi stroj-a reciimo piše, garantirana točnost opletanja morse konusa <0,03 mm in vreteno s preciznimi krogličnimi ležaji, pa me zanima kako je to z nutool mc 450 iz merkurja, kjer tega podatka ni. V bistvu kupujem stroj, ki bo imel čim manjšo opletanje svedra in bo zdržal neprekinjeno delo ter mu bodo ležaji pri tem zdržali vsaj 5 let brez vovečanja opletanja svedra. Torej robusten stroj z dovolj vzdržljivim motorjem. V jeklo bom vrtal res redko, saj ga bom uporabljal predvsem za vrtanje lesa, mehkih kovin in plastike. Hočem pa se prepričati, da bom kupil stroj, ki bo za tak denar zdržal čim dlje brez menjave ležajev in se kako drugače ne bo mogel obrabiti. Prosim vas začim več predlogov in izkušnje. Seveda bi takoj kupil rabljen kvalitetnejši stroj za enak denar, a ker nimam izkušenj z rabljenimi stroji ter je rabljen res kvalitetnejši stroj verjetno težje kje dobiti, se nekako bolj nagibam k nakupu novega, če pa bo kak pameten predlog kam iti po rabljen kvaliteten stroj pa mogoče celo nabavim rabljenega.
- Kekec10000000
- Pripravnik

Na teh vrtalnih strojih ni problem opletanje v ležajih ampak zračnost pinole v ohišju ki je hitro tudi 1mm. Druga stvar je pa steber zaradi katerega se posledično miza uvija. Ampak kolikokrat pa potrebuješ dejansko take hude tolerance????
- gslobod1
- Strokovnjak

Podobne stroje kot mi-stroj ima tudi WD-Tehnik iz slovenske bistrice. če te zanima link:
www.wd-tehnik.si
glede kvalitete pa je tako kot so ti ostali povedali.
LP!
www.wd-tehnik.si
glede kvalitete pa je tako kot so ti ostali povedali.
LP!
- maticmojstrovina
- Pripravnik

Ja če vrtaš milimeterske luknje v pcb ali v nekaj kar se bo vrtelo z osjo vpeto v tej lukni pri visokih obratih. Stroj bom uporabljal predvsem za fina dela, in za vrtanje lukenj v katere pridejo vsavljeni ležaji in 1mm odstopanja je ogromno preveč. Tako da zdaj sem čisto zbegan, 250€ za stroj in se baje kot praviš ne da z njim zvrtati 1 mm luknje natančno tam kjer je treba brez odstopanja več kot 0.1mm ne pride v poštev. Kaj moram torej gledati, kateri steberni vrtalnik, da bom lahko 1mm lukno zvrtal tam kot mora biti brez odstopanj in da bo točno tako velika kot je velik sveder, torej brez opletanja. Saj razumem da je neko majhno opletanje pri teh strojih, ampak 1mm to je pa vsaj 10x preveč. Ali se da za tak denar dobiti steberni vrtalni stroj, ki opleta za manj kot 0.1mm, kajti predvideval sem da pomeni opletanje morse konusa manj kot 0.03mm, da se da s tem vrtati luknje, ki so natančno tako velike kot pa je velik sveder. Glede upogibanja mize je tudi lahko težava, a sam bom vrtal pretežno les, plastiko in mehke kovine, pa še to tam do 10mm, tako da pri tem se pa miza res ne bi smela zvijati pri 50kg stroju, ali pač? Prosim za kak nasvet in izkušnje glede vsega tega opletanja svedra in upogibanja mize, rabim res natančen zanesljiv in robusten stroj, več kot 0.01mm opletanje svedra ne pride v poštev. Ali je to sploh dosegljivo in za kak denar, če upoštevamo da bom vrtal mehke materiale, najbolj trd bo recimo baker in aluminij, a po večini les in plastika.
Zadnjič spremenil Kekec10000000, dne 12.2.2012 10:49, skupaj popravljeno 1 krat.
- Kekec10000000
- Pripravnik

V wd-tehnik-u sem gledal in kot kaže imajo najcenejši steberni vrtalnik za 650€, ali imajo tudi kaj cenejšega, recimo vsaj pol cenejšega? Saj bi raje nabavil steberni vrtalnik za 2000€, ampak sem trenutno na knap z € in lahko dam samo do 300€, ker pač si opremljam domačo delavnico in je precej orodja za nabavit, boljšega bom pa nabavil takoj ko bom lahko 
- Kekec10000000
- Pripravnik

Recimo temu, da je več kot očitno, da nisem hodil v strojno šolo
Torej se ne da zvrtati luknje 1mm s takim strojem brez da bi bila v bistvu velika 1.5mm ? Saj vem da sprašujem neumnosti, ampak, rad se prepričam preden kaj nabavim. Pač glede na to da sem zobotehnik in da končujem elektro faks, je za moje pojme 1mm ogromno odstopanje, vsaj kar se moje stroke tiče in seveda tudi moje narave dela. Kako je se tem v strojniških vodah pa tako sprašujem vas strojnike? Kolikor vem iz svojega še ozkega pogleda na strojništvo, je na stružnici verjetno 1mm ogromno odstopanje. Recimo s svojim ročnim vrtalnikom od Proxxona lahko kamot zvrtam luknjo premera kot ga ima sveder, na roko, če grem samo skozi material in lepo takoj nazaj ven, do premera 3.2mm seveda, globine do cca 30mm. Težava je le v tem, da na roke ni mogoče zvrtati točno pravokotne luknje in kako potem, da se z nekim solidnim namiznim vrtalnikom ne bi dalo zvrtati luknje z natančnim premerom in na mestu kjer mora biti, točno pravokotno oz. pod željenim kotom ?
Zadnjič spremenil Kekec10000000, dne 12.2.2012 12:24, skupaj popravljeno 1 krat.
- Kekec10000000
- Pripravnik

gslobod1 napisal/-a:Na teh vrtalnih strojih ni problem opletanje v ležajih ampak zračnost pinole v ohišju ki je hitro tudi 1mm. Druga stvar je pa steber zaradi katerega se posledično miza uvija. Ampak kolikokrat pa potrebuješ dejansko take hude tolerance????
Nisem mislil toliko na tolerance (ali pa tudi). Imam izkušnjo, da je bil ležaj toliko slab, da je pri cirka 1000 vrtljajih ležaj in 20 minutah obratovanja toliko segrelo, da je skoraj že začelo jermen pobirati (je postala črna jermenica)
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
- uros99
- Strokovnjak

A ti bi z 1mm svedrom vrtal še pod kotom?
Pojdi v prvo trgovino kjer prodajajo take stroje ki so različno pobarvani sicar pa ni večjih razlik(isti kitajski k...c).
Primi za ročko kot bi vrtal, in jo spusti za poljubno dolžino z drugo roko pa primi glavo in boš videl koliko ima lufta.
Pojdi v prvo trgovino kjer prodajajo take stroje ki so različno pobarvani sicar pa ni večjih razlik(isti kitajski k...c).
Primi za ročko kot bi vrtal, in jo spusti za poljubno dolžino z drugo roko pa primi glavo in boš videl koliko ima lufta.
- KOUTER
- Strokovnjak

Aha, torej je težava v natančnosti same izdelave stroja in v nekvalitetnih ležajih, da je tako veliko odstopanje. Stroj, ki ga jaz kupujem, naj bi nemoteno brez kakeršnega koli pregrevanja deloval brez menjave ležajev vsaj 10 let, ob uporabi cca. 10 ur ali manj na teden. Mora pa biti poleg robustnosti in vzdržljivosti, tudi dovolj natančen. Neglede na vse skupaj pa steberni vrtalnik enostavno potrebujem pri svojem delu in ker lahko dam zanj trenutno le do 300€, bi rad nabavil čim bolj natančnega in vzdržljivega v tem cenovnem razredu. Vsi predlogi in strokovno znanje so tako še vedno zaželjeni. Predvsem okrog vrtalnikov, ki sem jih omenil ter če kdo ve za kaj boljšega. Hvala vsem za dosedanje odgovore.
- Kekec10000000
- Pripravnik

Kaj konkretno pa delaš, če smem vprašat?
http://www.bolha.com/ostalo-rocno-orodj ... 1277828798
Tukaj imaš enega ravno 1€ pod tvojo cenovno limito
http://www.bolha.com/ostalo-rocno-orodj ... 1277828798
Tukaj imaš enega ravno 1€ pod tvojo cenovno limito
- uros99
- Strokovnjak

40 prispevkov
• Stran 1 od 3 • 1, 2, 3
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov