STROJNISTVO.com • Poglej temo - Maska za varjenje

Maska za varjenje

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Maska za varjenje

OdgovorNapisal/-a frapor » 12.3.2012 20:53

Kupujem avtomatsko masko za varjenje. Na kaj moram biti pozoren? Pomembna mi je dobra zaščita za oči. Nekatere maske imajo UV/IR zaščito DIN 15, nekatere DIN 16. Kaj je bolje?
Hvala za odgovore.
frapor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 13.3.2012 18:56

Nekaj časa nazaj sem kupoval avtomatsko varilno masko, kot jo zdaj ti. Prebral sem verjetno vse kar je v slovenščini o tem in prišel do zaključka da je za kupit maska speedglas 9100x ali xx. Razlika je v velikosti ekrančka in v ceni, stvar je drugače identična. Sem dosti varil z njo in je zelo vredu. Imam pa tudi neko shine kitajsko in ne vidim razlike, razen v €. Je pa 300€ dražja speedglas. Balder nekateri niso priporočali. Sem ene 30 min varil z njo pa je bla v redu. Znajo bit pa dobre tudi lincolnove in froniusove ampak tam je pa cena še višja. Dobi pa se neko lincolnovo za okoli 130€ če se ne motim. Zadnjih dveh nisem uporabljal.Upam da sem ti zadevo nekoliko olajšal.

LP Tadej
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 13.3.2012 19:59

Tudi jaz sem najprej uporabljal neko kitajsko, zdaj pa uporabljam Balderjevo. Kitajska je bila čisto ok, mislim pa, da je Balderjeva boljša, bolj dovršena kar se tiče zaščite, čeprav kakšne posebne razlike ne opazim.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jan.23 » 13.3.2012 20:20

...razliko opaziš po kakšnem letu.
Kitajska začne kaj hitro bliskati ...
Lep pozdrav, Janez
jan.23
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 13.3.2012 21:05

pred nekaj časa sem tudi jaz gledal maske, na koncu pa sem za 140 € na ebayu kupil nikoli uporabljeno speedglas 9100v masko. imam jo za domaco uporabo in je odlicna. ima veliko opcij, zatemnitve od 8 do 13 + 5 za plamensko varjenje. odlicno se obnese pri tigu, saj se brez problema zatemni tudi pri 5amperih. drugace dobre so tudi optrelove in balderjeve, drugega bi se jaz izogibal.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 14.3.2012 13:06

Začne bliskati res je, tudi meni se je zgodilo, kriva pa je le baterija. So mi jo zamenjali in stvar deluje. Do tega pride zaradi neuporabe maske in posledično baterijo vzame hudič. Je pa zanimivo da mi je bliskalo le pri tigu.
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robit » 14.3.2012 13:44

Pri Tig-u se ti je bliskalo ,ker tiste maske niso namenjene za tovrstno varjenje. Saj za kak krajši var potegnit pri nizki amperaži gre, ampak je škoda oči sicer...

Za varjenje po tig postopku so maske,ki izpolnjujejo čisto določene standarde.

Pa smo spet tam, da imajo boljše maske namesto baterij sončne celice. ;)
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 14.3.2012 20:52

Balderjeva , pri varjenju z velikimi tokovi in malo dalj časa, sploh poleti, ko se pregreje, neha zatemnjevati. Ko se ohladi, je pa spet dobra.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a dolsina » 15.3.2012 19:41

@robit Si me pa zelo razjezil. Dnevno varim TIG in vem kakšne maske uporabljam. MASKA KI IMA FOTOVOLTAIČNO NAPAJANJE IMA TUDI BATERIJO, ki se pač polni, se pa zgodi da baterija crkne. Ne govori nekaj česar ne poznaš. Glede nato kaj govoriš sklepam da ne poznaš. V isti delavnici varim s speedglas in s shine maskami in mi bolj ugaja shine pa je kitajska pa še 300€ cenejša. :evil: :evil:
dolsina
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a varilcek » 16.3.2012 22:53

Indeks UV 16 pomeni, da je maska primerna za varjenje s TIG. Pač, pri varjenju z Ar nastaja veliko več UV sevanja, kot pri varjenju s CO2, zato je potrebno imeti boljšo (dražjo) zaščito...če variš s TIG zgolj na obroke, potem boš lahko preživel tudi z UV 15...je pa vedno vprašanje koliko se imaš rad (in svoje oči):)

Pri nas v podjetju uporabljamo izključno Speedglas in maske delujejo brez problema...je pa res, da so malenkost dražje, tako kot tudi stekla...vendar je za 8-10 ur varjenja to kar potrebno. Menim, da ima kvaliteta tudi svojo ceno.
Kar se drugih mask tiče, naj povedo tisti, ki jih uporabljajo.
Je pa po mojem mnenju tako, da zanič mask na trgu ni, ker je prenevarno se igrati s temi sevanji...pa pustimo razne bauhaus/obi variante v neki drugi kategoriji...
V tujini so te maske cenejše, tako da se splača malo pogledati po internetu...
...najlažje je bit pameten...
varilcek
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a IronMan » 17.3.2012 16:19

Js že 5 let uporabljam Miller Elite Inferno, in je maska res 1A, je pa tut cena temu primerna - 370 €
Stop reading...Start welding!
IronMan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Maska za varjenje

OdgovorNapisal/-a Weld » 19.4.2012 10:12

frapor napisal/-a:Kupujem avtomatsko masko za varjenje. Na kaj moram biti pozoren? Pomembna mi je dobra zaščita za oči. Nekatere maske imajo UV/IR zaščito DIN 15, nekatere DIN 16. Kaj je bolje?
Hvala za odgovore.

Pozorni morate biti ne več stvari, predvsem na:
- ali maska (vgrajeni filter) ustreza vašim potrebam (za varjenje po TIG postopku mora biti maska dovolj občutljiva, priporoča se tudi regulacija zakasnitve (delay))
- kakovost izdelka (ali kakovost (tehnični podatki) jamči zgolj proizvajalec (CE certifikat) ali tudi neodvisne (evropske) institucije (DIN, DINplus)
- OPTIKO filtra (kako se vidi čez filter pred, med in po varjenju)- to je označeno na vsakem filtru - najboljše možne ocene so 1/1/1/1, najslabše pa 3/3/3/3)
- trajanje garancije
- teža maske
- zaščita vratu in oči (zaradi nevarnega UV sevanja)
- itd.
Rok, Weld d.o.o.
Veselovo nabrežje 2a
Mengeš
Weld
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Weld » 19.4.2012 10:28

dolsina napisal/-a:Nekaj časa nazaj sem kupoval avtomatsko varilno masko, kot jo zdaj ti. Prebral sem verjetno vse kar je v slovenščini o tem in prišel do zaključka da je za kupit maska speedglas 9100x ali xx. Razlika je v velikosti ekrančka in v ceni, stvar je drugače identična. Sem dosti varil z njo in je zelo vredu. Imam pa tudi neko shine kitajsko in ne vidim razlike, razen v €. Je pa 300€ dražja speedglas. Balder nekateri niso priporočali. Sem ene 30 min varil z njo pa je bla v redu. Znajo bit pa dobre tudi lincolnove in froniusove ampak tam je pa cena še višja. Dobi pa se neko lincolnovo za okoli 130€ če se ne motim. Zadnjih dveh nisem uporabljal.Upam da sem ti zadevo nekoliko olajšal.

LP Tadej

Speedglas je definitivno kakovostnejša od Shine. Seveda ima vsak proizvajalec različne modele, tako da so primerjave samo med proizvajalci večkrat brezpredmetne - treba je primerjati posamezne modele. Ne glede katere modele primerjamo med Speedglas in Shine ima Shine zagotovo slabšo optiko (skozi filter se vidi popačena slika, kar dolgoročno lahko vodi v okvaro vida, kratkoročno pa povzroča utrujenost oči, manjšo natančnost pri delu ...). Tudi pri "življenski dobi" so razlike - razlika je že v času garancije. Balder, katero verjetno ne priporoča konkurenca je uradno (certifikati in ocene neodvisnih evropskih institucij, trajanje garancije,..., pa tudi reference (v SLO npr. Akrapovič) zagotovo najboljše kar je moč trenutno dobiti na svetovnem tržišču, je pa seveda treba izbrati ustrezen model (glede na potrebe uporabnika).
Rok, Weld d.o.o.
Veselovo nabrežje 2a
Mengeš
Weld
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Weld » 19.4.2012 10:35

SAJKO napisal/-a:Balderjeva , pri varjenju z velikimi tokovi in malo dalj časa, sploh poleti, ko se pregreje, neha zatemnjevati. Ko se ohladi, je pa spet dobra.

To velja za vse maske (oz. vgrajene filtre). Temperaturno območje pri Balderju je od -10 do +60 stopinj Celzija. Pri ostalih proizvajalcih podobno. Če je temperatura višja od +60 gre za nehumane in zdravju škodljive okoliščine za varilca in se je temu tako ali tako treba izogibati.
Rok, Weld d.o.o.
Veselovo nabrežje 2a
Mengeš
Weld
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Đovani » 12.10.2012 7:42

Pozdrav vsem,
ker zadnji čas več varm doma za hobi se odločam za nakup avtomatske varilne maske.
Prebral sem veliko po tem forum in glede na to sem malo pobrskal po netu in zasledil to masko.
http://www.proton-eu.com/avtomatska_varilna_maska.html
Kaj menite za HOBI varjenje s elektrodo in mogoče co2?

lp
Đovani
Sodelavec
Sodelavec

Naslednja

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov