STROJNISTVO.com • Poglej temo - Pridobivanje energije

Pridobivanje energije

Pomoč pri oblikovanju in uresničevanju inovativnih idej.

Moderator: -M-

Pridobivanje energije

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 2.4.2012 21:38

Pozdravljeni,sem nov na forumu.Večino svojega življenja iščem način kako priti z čim manj stroški do čim več energije.Bolj,kot se dražijo energenti bolj me priganja,da bi našel nekaj koristnega. Ne iščem perpetuummobila,ker je škoda živcev in časa.Delam na prototipu,ki mi da nekaj energije,razumljivo pa je,da je tudi nekaj vložim.300W elektromotor deluje 10 sekund na en obrat.Dobim silo,ki dvigne 50 kg v času 10 sekund.Ker je cikel enega obrata približno 30 sekund,me zanima če bi lahko silo teh 50 kg ,ki jo dobim,shranil v vzmeti za pokrivanje časa,ko se ojnica vrača v izhodišče in ne oddaja dela.Zanima me tudi kakšna vzmet bi bila najboljša,ali listna,spiralna ali takšna,kot je npr.za navijanje ure?(močnejša seveda).Prosim za vaše mnenje in nasvet. L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 2.4.2012 21:59

kupi sobno kolo, daj gor 10kw generator pa bos dobil ven elektrike čez glavo, pa se hujsal bos zraven
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 2.4.2012 22:05

moi napisal/-a:kupi sobno kolo, daj gor 10kw generator pa bos dobil ven elektrike čez glavo, pa se hujsal bos zraven
Ha,ha,ha zelo smešno,toda resnično in zelo duhovito,hvala! L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jpetrovski » 2.4.2012 22:11

Me zanima kje je junak, ki bi poganjal 10kW generator. Ko je bil Lance Armstrong v top formi so merili njegovo konstantno moč(npr. 2 uri), ki je znašala nekje 400-500W.
Ker če bi bili ljudje res močni tako, da bi lahko proizvajali 10kW, potem bi se jim že v fitnesih, kjer imajo več sobnih koles, splačalo razmisliti o vezavah le teh na kakšen genertor.
Lp, Blaž
jpetrovski
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Krpan » 2.4.2012 22:15

Razčistiti moraš pri sebi samo eno dilemo:
Ali sem jaz sposobnjši in pametnejši pri iskanju rešitev za pridobivanje in pretvarjanje energije kot pa cele divizije vrhunsko izobraženih znanstvenikov, ki delajo z opremo vredno miljarde evrov?

Če si si iskreno odgovoril z DA, potem svo srečo pri reševanju človeštva.

Če pa je odgovor NE ti iskreno priporočam, da si napraviš drva za zimo, ker je to najcenejše, najučinkovitejše in nabolj zdravo pridobivanje energije....
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 2.4.2012 22:18

Glede hujšanja sem mislil,da je resnično.Ker nisem ne vem kako podkovan v fiziki in računanju raznoraznih formul sem se pač obrnil na vas,če mi morda lahko pomagate z mnenji in idejami.Sem bolj praktičen tip,ki mora stvari narediti in preizkusiti,če delujejo tako,kot sem si zamislil.L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 2.4.2012 22:35

Krpan napisal/-a:Razčistiti moraš pri sebi samo eno dilemo:
Ali sem jaz sposobnjši in pametnejši pri iskanju rešitev za pridobivanje in pretvarjanje energije kot pa cele divizije vrhunsko izobraženih znanstvenikov, ki delajo z opremo vredno miljarde evrov?

Če si si iskreno odgovoril z DA, potem svo srečo pri reševanju človeštva.

Če pa je odgovor NE ti iskreno priporočam, da si napraviš drva za zimo, ker je to najcenejše, najučinkovitejše in n abolj zdravo pridobivanje energije....
Spoštovani, kaj pa,če je moja ideja prava?Ne trdim,da sem najpametnejši,moram pa poskusiti,časa in volje je na pretek.Do smrti se učimo in na koncu nevedni umremo.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.4.2012 5:55

Ker je cikel enega obrata približno 30 sekund,me zanima če bi lahko silo teh 50 kg ,ki jo dobim,shranil v vzmeti za pokrivanje časa,ko se ojnica vrača v izhodišče in ne oddaja dela
Toraj neke vrste batni stroj. Krožno in lineatno gibanje sta fiksno povezani. Za izenačevanje izhodne energije so že zdavnaj pogruntali vztrajnik - težko boš našel kaj boljšega.
V vzmeti se normalno shranjuje energija. Običajno se sprošča takoj, ko preneha kopičenje vanjo. Imaš kaj posebnega v mislih?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 3.4.2012 8:45

Tudi sam sem razmišljal o vztrajniku,ampak se mi zdi,da je cca 30 sekund dolgi čas in,da bi se energija oddana vztrajniku porabila prej preden pride do naslednjega del. cikla.Rešitev je,še eden,ali več pogonskih sklopov na isti gredi,kot pri motorni gredi avtomobila.Tam se mi pa pojavlja problem zamika delovnih ciklov.Razmišljal sem o mehanizmu za navijanje vzmeti,pa me spet moti,to,da,ko navijaš vzmet nimaš navora na pogonski osi. L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 3.4.2012 9:23

,da bi se energija oddana vztrajniku porabila prej preden pride do naslednjega del. cikla
Iščeš akumulator energije. Iz njega boš dobil največ toliko, koliko boš vanj vložil - izkoristek. Vztrajnik je med akumulatorji z boljšim izkoristkom. ne moreš ga uporabljati pri totalno konstantnih vrtljajih, za koriščenje njegove energije mu zmanjšuješ vrtljaje.

Pomisli na vztrajnik pri motorju z notranjim izgorevanjem ter primerjaj težo vztrajnika pri kakem starem enocilindrskem traktorju z nizkimi vrtljaji ali pa na športni avto z visokoturnim motorjem ter 6 cilindri. Oba tečeta relativno enakomerno.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 3.4.2012 13:31

Dobra lastnost moje zamisli je,da lahko večam moč in hod,takorekoč v nedogled,meja je samo prostor.Če bom dobil še večjo moč in daljši delovni hod potem ne bo problema z uporabo vztrajnika.Imam pa še en izdelek pri katerem se mi linearno gibanje spremeni takoj v krožno.Za pogon uporabljam od 50 do 100w el.moči,konstantno.Na osi z jermenico 40 mm premera dobim silo,ki mi dvigne 4 do 12 kg 1 m visoko v času od 2 minut. L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Asterix » 3.4.2012 18:07

ljubohor napisal/-a:Dobra lastnost moje zamisli je,da lahko večam moč in hod,takorekoč v nedogled,meja je samo prostor.Če bom dobil še večjo moč in daljši delovni hod potem ne bo problema z uporabo vztrajnika.

To je skupni imenovalec takšnih in podobnih zamisli. Meja je samo prostor. In seveda čas. Prostor in čas sta žal neločljivo povezana.
Sicer je tu še en nepomemben dejavnik. In ta je denar. Ampak ta je zanemarljiv ;-)
L.P.
Asterix
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Maribor

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 3.4.2012 20:10

Že,že,ampak jaz sem stvari,ki sem jih napisal naredil in preveril. :lol: L.P.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a hscnc » 4.4.2012 21:42

Ino kako to pridobivanje energije izgleda? Je dalo energije za posnet eno slikco?
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ljubohor » 4.4.2012 22:01

Vse bom delil z Vami,ko bo tako daleč,da bom dobil uporabno energijo.Oziroma,ko se bom pozimi grel z dobljeno elektriko. L.P. :P
Celo življenje se učimo,nazadnje nevedni umremo.
ljubohor
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Inovativnost, podjetniške ideje in projekti

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov