Iščem navojno čeljust m12x1,25
Moderator: -M-
17 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Iščem navojno čeljust m12x1,25
Iščem že v naslovu omenjeno čeljust ali kaliber M12X1,25, karseda hitro. Kje bi jo lahko dobil, lahko tudi samo na izposojo. Navoj bom rezal, tako da rabim zgolj za preverjanje...
hvala za info
lp, Klemen
hvala za info
lp, Klemen
- Nemelk
- Novinec

Z navojno čeljustjo bo preverjanje bolj tako, tako...
Zakaj ne bi uporabili kar navojne šablone s korakom 1.25 ter pomerili še zunanji premer? Pomojem bo veliko bolj natančno, kot s čeljustjo...
Zakaj ne bi uporabili kar navojne šablone s korakom 1.25 ter pomerili še zunanji premer? Pomojem bo veliko bolj natančno, kot s čeljustjo...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

- predator3
- Strokovnjak

- Kraj: Ljubljana
vili napisal/-a:nico:
bolj tako - tako je tudi tvoja metoda preverjanja navoja, bo z navojno čeljustjo kar v redu
Pomojem še vedno natančnejša. Z navojno ne bo preverjanje, ampak popravljanje, če bo pa navoj premajhen pa tudi vprašanje kako določiti koliko se lahko čeljust giba... Poznam to, ko so merilni trni postali kalibrirni...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

merjenjenje zunajega premera nima z "natančnostjo" navoja nobene zveze, meriti je potrebno srednji premer navoja, če predpostaviva, da je profil korekten, za to pa obstajajo merila, ki meijo srednji premer, ali so to merila s profilnimi nastavli ali pa z žico, lahko si jih ogledaš na "stričku", za hitro preverjanje imaš pa kalibre: matice ali pa zevne "gre" "ne gre" itd, seveda bo pa nemelk porezal navoj najprej z nožem potem pa še s "klupno", višek porezal, toliko pa ve kako mora iti globoko, da ne bo "lufta", da bo še malo rezalo
- vili
- Strokovnjak

Potem to ni več namenjeno merjenju, ampak kalibraciji, kolikor sem ga pa sam razumel bi on rad samo preveril če bo navoj kolikor toliko ustrezal.
Ne vem zakaj potem ne bi rezal kar direktno s čeljustrjo
Seveda ima vezo zunanji premer, če se bo porezan profil prilegal navojni šabloni (tudi v vrhu), se na tak način da čisto lepo pomeriti, sicer "od oka" če bo navoj ustrezal... sem siguren da vsaj toliko točno kot z navojno matico, če ne še natančneje...
Brez skrbi, vem kako izgledajo prava orodja za merjenje navoja, še vedno pa sem mnenja, če rabi pomeriti postružen navoj, če bo ustrezal, da mu ni potrebno iskati navojne čeljusti, ampak lahko pomeri na zgoraj opisan način.
Če pa lovi toleranco navoja, pa je POMERIL tudi ne bo s čeljustjo.
Ne vem zakaj potem ne bi rezal kar direktno s čeljustrjo
Seveda ima vezo zunanji premer, če se bo porezan profil prilegal navojni šabloni (tudi v vrhu), se na tak način da čisto lepo pomeriti, sicer "od oka" če bo navoj ustrezal... sem siguren da vsaj toliko točno kot z navojno matico, če ne še natančneje...
Brez skrbi, vem kako izgledajo prava orodja za merjenje navoja, še vedno pa sem mnenja, če rabi pomeriti postružen navoj, če bo ustrezal, da mu ni potrebno iskati navojne čeljusti, ampak lahko pomeri na zgoraj opisan način.
Če pa lovi toleranco navoja, pa je POMERIL tudi ne bo s čeljustjo.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

vili napisal/-a:merjenjenje zunajega premera nima z "natančnostjo" navoja nobene zveze, obstajajo tolerance koliko sme odstopati zunaji premer, meriti je potrebno srednji premer navoja, če predpostaviva, da je profil korekten, za to pa obstajajo merila, ki meijo srednji premer, ali so to merila s profilnimi nastavli ali pa z žico, lahko si jih ogledaš na "stričku", za hitro preverjanje imaš pa kalibre: matice ali pa zevne "gre" "ne gre" itd, seveda bo pa nemelk porezal navoj najprej z nožem potem pa še s "klupno", višek porezal, toliko pa ve kako mora iti globoko, da ne bo "lufta", da bo še malo rezalo
- vili
- Strokovnjak

vili napisal/-a:korak 1,25 preverjati s šablono???, saj ne vidiš nič, zadeva je zelo drobna, pa v delavnici, pa slaba svetloba, pa še dodatna luč na stružnici je crknila,... to je misija... še posebno pri tako drobnih navojih
To je res, ampak ta mladi, še dobro vidimo
nima pa smisla iskati tako čeljust, zato da bi samo na približno preveril navoj, če se pa da hitreje...
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

vili napisal/-a:vidim niko, da o navojih veva skoraj vse, je pa piz..., če nimaš protikosa in potem cvikaš ali bo šlo skupaj ali ne ali pa bo šlepetalo kot star "šodrmalen", malo sva se razpisala pa nič hudega
Protikos je pa sigurno najboljša kontrola, to se pa povsem strinjam.
Da sva se pa razpisala, pa pomojem nisva nobenemu škodila, mogoče bo še kdo dobil kakšno idejo kako se za prvo silo znajti, če nimaš na dosegu roke ravno vsega orodja.
- Nicomajstr***???***
- Strokovnjak

slavc:
sem "predrejal" komadov, da se tebi še snaja ne, no sem kar nekaj let prestal in presedel (karuslel - zakon) za "drepankom", pa ene par let programiranja stružnic in obdelovalnih centov, pa valjanje navojev, tudi zahtevnih za dizel motorje in tlačno opremo, tako, da malo pa le vem, kako se tem rećem streže, malo za šalo
sem "predrejal" komadov, da se tebi še snaja ne, no sem kar nekaj let prestal in presedel (karuslel - zakon) za "drepankom", pa ene par let programiranja stružnic in obdelovalnih centov, pa valjanje navojev, tudi zahtevnih za dizel motorje in tlačno opremo, tako, da malo pa le vem, kako se tem rećem streže, malo za šalo
- vili
- Strokovnjak

Ko sem jaz začel drejat ni bilo še nikjer sledu o računalnikih. Kakšno programiranje ali CNC. Vse na roko. Računanje "peš", saj drugega ni bilo. Stručni noži - kos kvadratnega železa, vidia ploščice in lotaj, nato pa brusi. Ali pa rapid, h kovaču in zopet brusi.
Ali pa rezkanje, klasika, še rezkarje smo brusili sami brez posebnih strojev. Pa ni bil nikoli nikakršen problem s tolerancami. Res pa je trajala izdelava predmeta precej dalj časa. Toda znali smo narediti vse.
Danes pa je resnično preveč kompliciranja in filozofiranja okrog povsem običajnih reči.
Ali pa rezkanje, klasika, še rezkarje smo brusili sami brez posebnih strojev. Pa ni bil nikoli nikakršen problem s tolerancami. Res pa je trajala izdelava predmeta precej dalj časa. Toda znali smo narediti vse.
Danes pa je resnično preveč kompliciranja in filozofiranja okrog povsem običajnih reči.
Brez nič ni nič
- Slavc
- Strokovnjak

17 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov