Napisal/-a six10 » 13.9.2012 17:42
Ravno sem končal program iz višje strokovne šole za strojništvo, prej sem že dokončal en univezitetni fax, v srednjo šolo sem hodil na gimnazijo, moje mnenje je sledeče:
Ne morem korektno primerjati uni in višje strokovne šole ker gre za različna programa (v mojem primeru), a vendar sem od višje strokovne šole potegnil bistveno več znanja. Verjetno k temu pripomore dejstvo, da me strojništvo zanima in sem se tu našel. Na uni programu sem moral prečesati neverjetno veliko količino snovi, ki sem jo čez 1 mesec po izpitu pozabil, piflanje pač. Na VSŠ je dosti manj snovi, a vse nekako bazira bolj na praktičnem, uporabnem znanju. Sicer je žal tudi na tem programu nekaj balasta skozi katerega je pač potrebno iti, a sem na koncu relativno veliko odnesel: modeliranje, konstruiranje,mehanika, materiali, hidravlika-avtomatika pa še kaj drugega...
naj pa nekaj poudarim: vse je bolj na osnovnem nivoju v smislu, da se ne poglabljaš v detajle, kot bi si sam želel...čeprav nisem imel nobenega predznanja. Je pa dobra iztočnica za področja, ki posameznika zanimajo, s tem da je potrebno vedeti, da je ta področja potem potrebo 'terati' sam doma, ure in ure...
s tem programom sem nekako dobil nazaj upanje v slovensko šolstvo, ki sem ga prejšnih letih šolanja izgubil. Pa nočem ga preveč prehvaliti, ker ima program vsekakor svoje napake. Z malce piljenja bi lahko bil še veliko boljši. Seveda je vse skupaj odvisno v veliki meri odvisno od profesorjev, ki so se pri meni izkazali za dobre. Kar pa me je v prvi vrsti pritegnilo za vpis (poleg področja seveda), pa je kratek program (2 leti) in 6 mesece prakse, kar je velika prednost, ker že pri praksi navežeš stik z delodajalcem in imaš potem dosti večjo možnost zaposlitve. Če se med študijem izkažeš, ti kdaj pomaga pri iskanju tudi profesor...
pa da še odgovorim na vprašanje, koliko si sposoben ko končaš študij na VSŠ?: to je odvisno predvsem od tega, koliko izkušenj in znanja imaš že od prej in koliko jih pridobiš med prakso in med študijem. Če med prakso sediš v pisarni in med študijem luftaš, je velika možnost, da nisi usposobljen za nič.