STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nekaj vprašanj o strojnem faksu

Nekaj vprašanj o strojnem faksu

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Nekaj vprašanj o strojnem faksu

OdgovorNapisal/-a Bos » 17.11.2012 13:00

Letos končujem srednjo šolo in razmišljam o vpisu na Strojno fakulteto v Ljubljani (UNI), fizika in matematika mi ležijo, nimam pa praktičnih izkušenj (razen lažjega šraufanja štirk in avtomatikov).

UNI program je bolj teoretičen in zanima, če se po končanem šolanju to močno občuti?

Kakšna je kvaliteta študija v primerjavi z ostalimi evropskimi fakultetami in v čem je razlika? Kakšne so možnosti za nadaljevanje študija v tujini? Obstajajo izmenjave?

Če bom prvo leto uspešen razmišljam o vzporednem študiju (elektrotehnika, fizika, računalništvo). Je to možno, ima kdo kakšne izkušnje s tem?

Katera smer je najbolj perspektivna?
Sam razmišljam o šolanju za letalskega inženirja in nadaljnji zaposlitvi v vojski. Ima kdo kakšne izkušnje? Kakšne so plače? Koliko je povpraševanja za njih? Se splača?

Zahvaljujem se vsem za odgovore, čeprav ste verjetno že naveličani takih vprašanj.
Bos
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Muck » 17.11.2012 15:22

Bom poskusil odgovoriti na vprašanja iz prve roke, sam sem v 1. letniku 1.stopnje RRP študija na strojni fakulteti.

Za začetek, na strojni fakulteti ni več uni ter vsš programa, ob prevzemu bolonskega sistema sta se preimenovala: VSŠ v PAP (projektno aplikativni program) ter UNI v RRP (razvojno raziskovalni program).
Pomankanje izkušenj po mojem mnenju ni tak problem, samo strojništvo te pa more zanimati, saj boš verjetno celotno življenje živel z njem.
V primerjavi z ostalimi evropskimi fakulteti je na enakem nivoju, naša generacija bo tudi prva ki bo dobila ob zaključku 1. stopnje RRP tudi kartico (potrdilo), ki bo kot dokazilo da smo pridobili naziv strojnega inžinirja ki velja v celi evropski uniji. To velja samo za RRP program.
Kot je meni znano je za naziv letalskega inžinirja potrebno iti na PAP program.
Je pa tako, da če se odločiš za RRP je zelo priporočljivo, da potem narediš saj še 2. stopnjo RRP (tako govorijo skoraj vsi profesorji).
Zdaj pa še popolnoma osebno mnenje: vzporedno študiranje je zelo težko, saj ti že strojna fakulteta vzame skoraj ves prosti čas (če želiš imeti lepe ocene ter se dejansko naučiti veliko stvari).

Upam da sem ti saj kakšno stvar razložil, če te pa še kaj zanima pa vprašaj :)
Muck
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 18.11.2012 17:39

Tale bolonjski sistem se še ni uveljavil pri nas, tako da je kakovost šolanja danes precej vprašljiva. Že tako ali tako prosveta precej spi na svojih lovorikah. To da govorijo da moraš naprej na magisterij je več ali nič samo lobiranje za denar in nove finančne inekcije.

Logika bi morala biti, da dela zmožnemu človeku čimprej predaš znanje in izkušnje ter ga usposobiš za delo v konkurenčno, inovativnem gospodarstvu, da proizvaja in prinaša dobiček, ter s tem razvija sebe in družbo. Zadrževanje na faxu in suho dribljanje teorije v večini primerov ne pelje nikamor, kot to da upraviči delo profesure.

Če se misliš zaposliti v vojski premisli še enkrat. Letos so morali državo stožiti za regres, medtem ko je zaposlovanje tudi precej vprašljivo zaradi varčevanja javnega proračuna.
Plača < 1000 EUR, s tem, da imaš non stop precej strogo hiearhijo nad seboj.
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Nekaj vprašanj o strojnem faksu

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 18.11.2012 19:02

Okej ti še jest dam odgovor za RRP smer.

Strojni fax v LJ je, rečeno brez zadržkov, najbolj delavni fax v Sloveniji. Količina domačih nalog in poročil je ogromna, že v 1. letniku ogromno, v drugem pa še več. V navadi je tudi da so kolokviji zelo natrpani, npr mi smo imeli v 1. letniku 5 kolokvijev v 8ih dneh, kar je kar nečloveško. Tako da brez sprotnega dela ti ne uspe narediti, vsaj z dobrimi ocenami ne.

Primerjava RRP in PAP
Moj odgovor ti bom podal glede na primerjavo težavnosti in kolokvijev, in glede na to kar so mi povedali kolegi ki so se iz RRP prepisali na PAP in eden celo obratno.

RRP ima veliko več teorije, nivo matematike, termodinamike in drugih bolj teoretičnih predmetov je neprimerno višji od tistega z PAP. Predmeti kot so strojni elementi, tehnična dokumentacija, bolj praktični predmeti so na dokaj podobnem nivoju (RRP malce več teorije zraven), saj PAP temelji na bolj praktičnih predmetih.

Če bi nareil eno primerjavo po končani 1. stopnji, je PAP več vreden kot RRP po praktičnem znanju ki ga podjetja potrebujejo (nekako kot da bi primerjal srednjo tehnično in splošno gimnazijo), zato je za tiste ki so na RRP programu kar obvezno al pa zelo priporočljivo a grejo na +2 kjer dobijo usmeritev in na koncu veliko prednost pred PAP programom.

Dejstvo je, da je RRP v splošnem dosti težji od PAP-a, veliko iz PAP jih to seveda zanika, ker se malokdo sprijazni s tem da je njegov program lažji, kar je povsem razumljivo. Mi je pa kolega, ki je bil prej na PAP programu z 9kam in 10kam, povedal, da so razlike ogromne, sploh v ljudeh (se pozna da so na PAPu bolj iz srednjih tehničnih šol kjer se 24/7 pogovarjajo o brušenju glav pri motorjih ipd) in so pač bolj praktiki, ne pa teoretiki.

Ali ti bo na koncu uspelo v življenju pa ni odvisno ali si na PAP ali na RRP, ampak kok boš sam zavzet.

Kar se pa tiče vzporednega faxa pa samo: GOOD LUCK
Sploh vzporedno fiziko ali pa elektrotehniko, hehe, se pa kar visoko ceniš če misliš da ti bo to uspelo.

kar se pa tiče same kvalitete študija je pa tako, veliko tistih ki so že nekaj časa nazaj končali fax govorijo da je sedaj ko je bolonjski sistem vse lažje ipd.

To ti lahko povem iz prve roke, da so neumnosti. To lahkopotrdim že s tem, da je veliko predmetov, ki so iz starejšega sistema, razdelili v 2 predmeta, kar pomeni da je znanje veliko bolj natančno in podrobno. Tudi kriteriji na faxu sedaj so veliko ostrejši. Npr. po starem sistemu si lahko z matematiko 1 prišel v 5. letnik, sedaj, ko so uvedli nova pravila, moraš vsako leto imeti opravljen vse, torej rabiš 60/60 kreditov.

To je to

lp
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tackleberry » 18.11.2012 23:10

Jacks0n napisal/-a:kar se pa tiče same kvalitete študija je pa tako, veliko tistih ki so že nekaj časa nazaj končali fax govorijo da je sedaj ko je bolonjski sistem vse lažje ipd.

če ne bi slišal, da je bolonjski lažji iz ust profesorjev oz. predavateljev na večih fakultetah, tudi ne bi verjel, da je temu res tako.

Če se pa motijo, se bo pa izkazalo v roku 5-10 let ko bodo nove generacije diplomantov dobilo priložnost, da se izkažejo;)
Tackleberry
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a favorites » 19.11.2012 9:33

Tackleberry napisal/-a:
Jacks0n napisal/-a:kar se pa tiče same kvalitete študija je pa tako, veliko tistih ki so že nekaj časa nazaj končali fax govorijo da je sedaj ko je bolonjski sistem vse lažje ipd.

če ne bi slišal, da je bolonjski lažji iz ust profesorjev oz. predavateljev na večih fakultetah, tudi ne bi verjel, da je temu res tako.

Če se pa motijo, se bo pa izkazalo v roku 5-10 let ko bodo nove generacije diplomantov dobilo priložnost, da se izkažejo;)

Če še jst izrazim svoje mnenje :)
Ne ga strašit! Recimo meni osebno ta faks nikakor ni bil težak. Tudi moje mnenje o sami kvaliteti študija ni kaj preveč dobro. Že od malih nog sem vedel da bom strojnik tzato sem se namesto na gimnazijo vpisal na srednjo šolo. Že od rosnih let sem opravljal najrazličnejša dela ter si tako kakor mi je čas dopuščal nabiral izkušnje. Po vpisu na fakulteto sem pričakoval da se bo moje znanje nadaljevalo pa na žalost temu ni bilo tako. Na fakulteti smo več ali manj ponovili samo znannje pridobljeno v srednji šoli + poslušali nekaj v praksi popolnoma neuporabnih predmetov. Za nekoga brez kakaršne koli podlage v strojništvu pa priznam da je zanimiv. Ne želim da je moje sporočilo kakor koli zlo namerno, strojništvo je lepa smer, faks pa več ali manj papir.

Kar želim še povedati je, da ne živeti preveč v oblakih kako boste kvalitetni kader ko končate fakulteto. Ko sem iskal prakso sem poslal 10 prošenj, bil na 9 razgovorih, 7 bi me po končani praksi takoj zaposlilo. Niti enega ni bilo ki bi povpraš po ocenah itd na fakulteti! Edino kar jih zanima so delovne izkušnje, izdelani projekti, znanja pridobljena teoretično ob faksu (programiranje CNC, programi za konstruiranje, modeliranje...)

Kot sem že dejal ne me vzeti narobe, samo iz oblakov na realna tla vas želim spraviti :)

Moj nasvet je: Kukr je le možnost učite se dadatne programe, delajte preko študenta v strojnih firmah itd

Glede bolonskega sistema so pa izumitelji priznali da so zajebali. Saj tako je pisalo v enem od znanstvenih člankov leto nazaj. Verjetno se sam princip dela ni bistveno spremnil. So pa izključili ključne dela študija (diploma ni več diploma!, ni več prakse...edino kar je ključno :D . Sem pa tudi jst slišal od nekaj profesorjev da je bolonski sistem slabši.

Pa brez zamere
Lp
favorites
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 19.11.2012 9:53

sem se namesto na gimnazijo vpisal na srednjo šolo. Že od rosnih let sem opravljal najrazličnejša dela ter si tako kakor mi je čas dopuščal nabiral izkušnje. Po vpisu na fakulteto sem pričakoval da se bo moje znanje nadaljevalo pa na žalost temu ni bilo tako. Na fakulteti smo več ali manj ponovili samo znannje pridobljeno v srednji šoli + poslušali nekaj v praksi popolnoma neuporabnih predmetov. Za nekoga brez kakaršne koli podlage v strojništvu pa priznam da je zanimiv.
Tu ti pritrjujem, kljub temu, da je moje takratno doživljanje kot gimnazijca bilo čisto drugačno. Praktično vse mi je bilo novo. Povsod sem imel daleč večje težave kot tehniki, pri nekaterih predmetih nisem imel pojma od pojma (mehanika - trdnost, tehnologija kovin, ...). le pri matematiki sem imel prednost. Šele v 3. letniku sem opazil bistveno prednost gimnazije, ko je prišlo niz teoretičnih predmetov, ki so zahtevali temeljito predznanje matematike, fizike in kemije.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frwdl » 19.11.2012 19:05

Bos napisal/-a:Kakšna je kvaliteta študija v primerjavi z ostalimi evropskimi fakultetami in v čem je razlika? Kakšne so možnosti za nadaljevanje študija v tujini? Obstajajo izmenjave?

Pozdravljen,
kolegi so ti na večino tvojih vprašanj že odgovorili, tako da bom dodal svoje mnenje samo o izmenjavah.
Na strojnem faxu je možnosti za izmenjave kar nekaj. Najbolj poznan je vsekakor program Erasmus, preko katerega ima fakulteta sklenjene pogodbe z univerzami iz praktično cele Evrope. Ko sem se jaz odločil za izmenjavo je bilo zanimanja zelo malo, mogoče ga je zdaj kaj več. Izmenjava je bila zame izjemna izkušnja. Spoznal sem, kakšen je sistem dela na neki tuji univerzi in ne samo na naši, ob tem pa spoznal še kup ljudi iz celega sveta. res enkratno. Težave pa so se pojavile ob prihodu nazaj, ko sem imel težave s priznavanjem na izmenjavi opravljenih izpitov, kljub temu, da sem imel v rokah s strani dekana podpisano pogodbo o priznavanju izpitov. No, po nekaj mesecih smo tudi to pozitivno uredili :)

V glavnem, kar pogumno na strojni fax.
frwdl
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fruc » 19.11.2012 20:08

Tudi sam sem bil na izmenjavi preko Erasmusa. Se splača it pogledat še v druge države, kako tam poteka študij.
Na žalost sem prepozno izvedel za "Sklad dr. Otta Likarja, dipl. inž., in Karle Likar", ki je precej boljši od Erasmusa. Predvsem kar se tiče mesečne štipendije.
No samo toliko če slučajno kdo razmišlja o izmenjavi.
fruc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a mlinar » 19.11.2012 20:58

Zakaj hodiš v šolo? ( širim svoje obzorje )
Zato, da se nekaj naučiš? ( da )
Ali zato, da imaš izobrazbo? ( da )
Zato, ker mi ta stari težijo? ( mi nikoli niso )
Kaj, pa si sam naredil za to? ( nisem hvatal krivin )
Nekaj osnovnih vprašanj na katera si moraš odgovorit.
mlinar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a zodiac » 19.11.2012 23:39

@frwdl & @fruc

Zanima me kje sta bila na izmenjavi in pa kako bi primerjala kakovost naših fakultet s tujimi?

Zdi se mi da se projekt Erasmus ukinja?
zodiac
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Vodopivc » 20.11.2012 10:28

favorites napisal/-a:diploma ni več diploma!

Zanimivo kako vsi vidijo, da na bolonjcu ni več prave diplomske naloge, noben pa ne vidi, da je zaradi tega treba narest 4 izpite več.

Avtorju teme pa... Če nimaš res dobrih vez v vojski al pa relativno zelo bogatih staršev, potem pozabi letalstvo.
Vodopivc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Relanium » 20.11.2012 13:30

Sem že ene pol leta diplomiranc univ. programa sicer iz MB.

Takle je, če strojništva še ne poznaš to ni ovira.
Žal je naš sistem bil pač tak bedast (zdaj ne vem več kako je) da si brez problema prišel skozi če si bil gimnazijc, ker si imel dosti matematične podlage (matematika je bila pogoj)

Če si pa bil strojni tehnik, si pa jebal ježa, čeprav si specifično strojniške zadeve opravil z levo roko.

Tolk o našem pametnem (zdaj že bivšem) univerzitetnem programu ...
Ampak je pa vseen dobra stran: napredoval je tist, ki je to res želel.

Kar se tiče erasmusa:
Če mi je ena stvar v življenju žal da je nisem naredil je pa to erasmus.
Sicer sem šel na prakso v tujino ampak vseen, lahk bi še erasmusa dal skoz.
Relanium
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 20.11.2012 14:54

Vodopivc napisal/-a:
favorites napisal/-a:diploma ni več diploma!

Zanimivo kako vsi vidijo, da na bolonjcu ni več prave diplomske naloge, noben pa ne vidi, da je zaradi tega treba narest 4 izpite več.

Avtorju teme pa... Če nimaš res dobrih vez v vojski al pa relativno zelo bogatih staršev, potem pozabi letalstvo.

Bolonjski sistem je na strojnem faxu dvignil nivo in ne spustil. Seveda bo večina tisti ki so še stari sistem to zanikalo.

Več je izpitov, več je predmetov in predvsem več je sprotnega dela v smislu poročil, domačih nalog ipd. In vse moraš imeti sproti opravljeno (kot sem rekel, na koncu letnika 60/60KD). To lahko jest povem in potrdim ker sem trenutni študent rrp programa. Lahko to tudi potrdim v imenu mojih kolegov ker prav noben do sedaj še ni reku da bi bil strojni fax lahek, pa se veliko pogovarjamo pa lahko rečem da sem v krogu zelo dobrih študentov.
Pa tisti ki stalno govorite da je skos nižji nivo od tistega ki je bil, mi prosim povejte zakaj so zdejšni kolokviji in izpiti težjih od prejšnih (iz leta 2000 in okoli). Da ne govorim o bonitetah prejšnjega sistema kot to da si lahko prišel v 5. letnik s predmeti še iz 1.

Sedaj pa je diploma več, zato pa magisterij toliko manj. Tako da govorit da diploma ni več diploma je seveda neumno in predvsem prazno govorjenje.

Kar se pa tiče izmenjav, pa se govori, da bodo Erasmus štipendije ukinili, vendar za ta stavek ne dam roke v ogenj, bi bilo potrebo preveriti.

lp
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a frwdl » 20.11.2012 19:30

zodiac napisal/-a:@frwdl & @fruc

Zanima me kje sta bila na izmenjavi in pa kako bi primerjala kakovost naših fakultet s tujimi?

Zdi se mi da se projekt Erasmus ukinja?

Jaz sem bil na izmenjavi na Danski, na Syddansk Universitet v kraju Odense. V primerjavi z ljubljansko univerzo je precej drugače organizirana. Ne deli se na posamezne fakultete, temveč je razdeljena na mislim da 5 področij (tehnika, medicina, humanistika, itd). Vsa predavanja in vaje potekajo na le dveh lokacijah. Konkretno strojništvo je bilo precej bolj praktično usmerjeno, s kar nekaj ekskurzijami po različnih tovarnah. Veliko je bilo možnosti za sodelovanje pri različnih projektih. Eden bolj poznanih je projekt Student formula. Po kvaliteti menim da je nekje na nivoju naše, morda nekoliko nižje. So pa profesorji precej bolj dostopni in pripravljeni pomagati, če imaš kakršnokoli težavo oz. vprašanje.
frwdl
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: Dusaan in 0 gostov