epošta: info@strojnistvo.com
(C) 2001 - 2012 STROJNISTVO.com
Moderator: -M-

Akumulacija toplote v prostoru ti izravnava nihanje temperature glede na nihanje intenzivnosti ogrevanja. V času, ko prostora ne ogrevaš, se izgube toplote skozi zunanji ovoj pokrivajo iz akumulacije, notranja temperatura pada počasi.Zakaj pa je sploh tako dobro ogrevati stene kot akumulatorje toplote.

za objekte za krajše bivanje je potem bolje,da izolacije sploh ni?

Errett Lobban napisal/-a:Ali se da probleme s kondenzom in rosenjem oken res rešiti s stropnim ventilatorjem. Malo sem guglal in je parkrat omenjeno.

Errett Lobban napisal/-a:Ne saj nimam problemov glede tega. Sprašujem, ker sem brskal po guglu in jutubu okrog vlage in je bil omenjen stropni ventilator češ da meša zrak v prostoru. Zaradi tega mešanja naj se zrak nikjer nebi mogel zadrževati in tako ohladiti do rosišča. Meni se zdi sicer smiselno, mi je pa neverjetno da bi bila rešitev tako enostavna glede na to, koliko ljudi ima z vlago težave.

To je možno, če je stena bolj paropropustna kot stiropor. Znan problem graditeljev iz ytonga, ko morajo za izolacijo fasade kupiti dražji, bolj paropropusten stiropor ter pripadajoče lepilo za zunanji zaključek z mrežico.Kaj pomeni če računsko pride točka rosišča v TI (stiropor), vgrajenem na zunanji strani stene? -

runocar napisal/-a:Kaj pomeni če računsko pride točka rosišča v TI (stiropor), vgrajenem na zunanji strani stene? Razmišljal sem, da če je stiropor paronepropusten (kakor eni mislijo) potem deluje kot parna zapora in do te situacije ne more priti (do rosišča v TI).
Če pa je stiropor prepusten, pa se bo nabrana vlaga v primernih okoliščinah (v toplih dneh) tudi posušila - odpotovala v obliki pare iz stiropora (pogoj paroprepusten zaklj. sloj).
Prepričan sem, da se izolativnost stiropora z navlažitvijo zmanjša manj kot navlažena volna. Iz tega bi lahko sklepal, da je v takem primeru bolje imeti na fasadi stiropor kot npr. kameno volno. Kje ga biksam? Vsi pravijo, da je volna boljša ...

Nobeden te ne sili v uporabo. Naredi si ga sam, boš vsaj vedel kaj in kako računa.So mi pa ti računski programi, ki preračunavajo kar pač preračunavajo, precej smešni.
Klimatiziran prostor ni problem. Klima naprava ob ohlajanju zraka izloči kondenz, tako da spušča v prostor dovolj suh zrak.Kaj pa poleti, ko je zunaj +40°C, notri pa klimatiziran prostor z +20 °C?
Je, vendar za nekatere tipe zidu (plinobeton, ...) ni dovolj in lahko povzroči kondenz znotraj zidu. Nekaj se da rešiti s specialnim EPS (prečne luknje, boljša paropropustnost), pa nam jo zagode zunanji omet (lepilo, zaključni sloj) in povzroči kondenz znotraj EPS.Stiropor je paropropusten.

Vrni se na Energetsko in procesno strojništvo
Po forumu brska: Google [Bot] in 0 gostov