noordung napisal/-a:Si poskusil variti tudi tanjšo pločevino, recimo debeline okoli 1 mm? Kako se vari inox?
Danes sem varil pločevino debeline cca 1mm (rob je bil 1,2mm in kolikor sem gledal malce debelejši od ostalega dela pločevine). Vglavnem povarit sem moral pokrov veternice, ki pri traktorju skrbi, da se zrak usmerja na cilinder motorja (TV420). Pokrov je počil zaradi vibracij in ker je nanj pritrjen nastavek za nosilec rezervoarja hidravličnega olja, ki ga je dejansko odtrgalo. Imel sem ohišje in kos ohišja z nastavkom za nosilec.
Varil sem z
Inox R 29/9 debeline 2mm. Najprej 50A tok kot pravi deklaracija in seveda sem takoj prežgal pleh

Madona kaka luknja

Sem znižal amperažo malce pod 50A (recimo, da sem imel nekje okoli 40A). Mal sem imel težave z vzpostavljanjem obloka, ker nimam še prakse ampak sem uspešno zavaril kos z nosilcem nazaj in povaril tudi vse razpoke na ohišju.
Nato sem z EVB 50, debeline 2,5mm povaril še drugi nosilec, ki je bil tudi odlomljen (železo, debelina cca 4mm). Ker so bile vlažne in sem imel težave sem na koncu vzel Jadran S, debeline 2mm in uspešno povaril nosilec rezervoarja, ki je bil konkretno napokan.
No na koncu pa sem z Jadran S povaril še ohišje veternice, ker sem spregledal eno razpoko. Verjetno bi bilo bolje vse zavarit z istimi elektrodami, vendar sem imel Inox samo 6 komadov (Merkur pri nas tega ne drži, lokalna trgovina z železnino pa je draga k hudič) pa zadnjo sem na koncu pregrel

(je lepo zardela

)
Zaključek zgodbe; z MMA se vari pleh brez težav po mojem mnenju in današnji izkušnji. Potrebna je samo mirna roka in pa vsekakor praksa, ker sicer hitro narediš luknjo. Se pa da z Inox elektrodami, ki sem jih uporabil izredno lepo navarit, če nastane luknja. No na koncu sem to počel tudi z Jadran S. Toliko iz moje začetniške prakse

PS: Kje bi si pogledal kako točno se vzpostavi oblok, ker verjetno ne delam pravilno in imam težave, da mi velikokrat zalepi elektrodo. Kakšen opis, youtube, ...?