STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri varilni aparat kupiti

Kateri varilni aparat kupiti

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kateri varilni aparat kupiti

OdgovorNapisal/-a ddejc » 25.5.2013 23:21

Bom moral v nabavo pa trenirat na vsaj 3mm varjencu za začetek :wink:
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 26.5.2013 8:52

noordung napisal/-a:Si poskusil variti tudi tanjšo pločevino, recimo debeline okoli 1 mm? Kako se vari inox?

Varin 1600 ima nastavljivo amperažo od 5 do 155A, namenjen pa je zgolj varjenju z elektrodo, ne TIG. Tako, da kar se tega tiče, varjenje 1mm pločevine z elektrodo bo šlo, če znaš. Če pa si začetnik, pa ne bo ravno velikega uspeha. Bo pa veliko lukenj.. :)
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a noordung » 26.5.2013 11:39

Se pravi moram najti drugo rešitev za varjenje pločevine do 2 mm - predvsem imam tu v mislih inox.

Sicer bi takšnega varjenja bilo bolj malo, dobesedno občasno kakšna drobnarija, morda bi se kdaj v prihodnje lotil kakšne ograje, če bi videl, da mi to leži. Po eni strani se zavedam, da bi bila verjetno najboljša varianta, da mi to občasno varjenje inox pločevine opravi kak mojster, po drugi strani je pa problem ta, da v bližnji okolici ne poznam nikogar primernega, poleg tega pa če bi želel variti kakšno malenkost recimo na inox cisterno za vino, je v avto ne morem spraviti, torej bi moral varilec hoditi k meni domov, kar pa spet pomeni moledovanje varilcu, pa usklajevanje z njim, kdaj mu ustreza itd.
Ravno zato sem pomislil na TIG-lift kot rešitev za takšne občasne potrebe. Ampak če pravite, da TIG-lift ni primeren (sploh ker me čaka še kar precej vaje, da se naučim variti), potem to najbrž odpade.

Kako pa bi se inox do 2 mm varil z MIg-om? Bi morda prišla v poštev nabava kakšnega manjšega rabljenega MIG-a, s katerim bi varil tanko inox pločevino, za varjenje debelejših zadev pa vzamem kak osnovni ROV aparat? Sicer bi to pomenilo več "krame", ampak ok. :)
noordung
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kenny » 26.5.2013 13:11

inox se vari z tigom, z mig/magom gre tudi, če imaš primeren plin in žico, samo pri 1mm debeli pločevini je spet težko karkoli koristno zavariti. Elektroda za kakšno inox ograjo po mojem mnenju odpade. Najboljša varjanta je še vedno tig aparat, z lift-tigom se seveda da veliko narediti, samo je precej problematično v primerjavi z normalnim hf vžigom. En preprost wtl tig zna bit čisto kul, splača se pogledati tudi malo po bolhi.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 26.5.2013 21:19

Meni inox ni potreba ali pogoj, zato sem se odločil za samo MMA, čeprav v navodilih je opis in razlaga kako varin 1600 vari po TIG postopku. Če pa se kdaj pokaže potreba pa bi posegel po WTL-ju, ker Varstrojevi vartig-i so hudičevo dragi.
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 27.5.2013 4:30

Med varjenje ene ograje ali pa cisterne za vino, je ena velka razlika.
Najprej pri samem aparatu. Predvsem pa je treba met za, recimo zavarit 1/2 " novo dodattno
mufno ali poppravilo mesta puščanja na cisterni, dober TIG in še bolj dobre izkušnje...
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a noordung » 27.5.2013 10:04

Zelo koristni nasveti od vseh, hvala!

Pri varjenju cistern za vino nisem imel v mislih njihove izdelave, ampak predelave - se pravi da se nanjo privari kakšna dodatna mafna, morda kak drug nastavek, da se privari ročaj na pokrov ipd. Debelina cisterne je, če se prav spomnim, 0.7 mm. Aktualna bi bila še kakšna predelava pivskega sodčka (na njem bi se predvidoma izvedle iste predelave kot na cisterni, debelina njegove stene cca 2 mm).

Tisto z varjenjem ograje pa bi morda prišlo v poštev kdaj v prihodnosti - če bi videl, da aparat to dopušča in če bi bil to sposoben izvesti. Četudi se to ne izvede, ne bo nič narobe, bolj bi mi prišlo prav varjenje prej omenjenih drobnarij na sodčkih/cisterni. Če se izkaže, da je tudi to prezahtevno, potem sklepam, da nima smisla sploh razmišljati o tigu in mi en soliden inverter več kot zadostuje.
noordung
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a robit » 29.5.2013 14:20

@noordung: Samo kratek komentar na tvoje objave.
Glede na omenjeni budžet predlagam bolj Tig, pa čeprav je delo z njim zahtevnejše, če se menimo o varjenju inoxa.
Mig/mag aparat za inox v nizkem cenovnem rangu odpade. Poleg aparata računaj še ceno za ustrezne jeklenke.
Na voljo imam demonstracijski Tig aparat, pa lahko poskusiva. Tudi pri tebi, če ne gre drugače. ;)
robit
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žust » 12.6.2013 21:19

Kaj menite glede tele varilne maske? Uporabljal bi jo pri MIG/MAG varjenju z VARSTROJ VARMIG 400 K SYNERGY.

http://www.varesi.si/trgovina/avtomat-m ... 913-balder
"Cilj je tržaški/motoristični švas"
Žust
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ddejc » 16.6.2013 21:57

noordung napisal/-a:Si poskusil variti tudi tanjšo pločevino, recimo debeline okoli 1 mm? Kako se vari inox?

Danes sem varil pločevino debeline cca 1mm (rob je bil 1,2mm in kolikor sem gledal malce debelejši od ostalega dela pločevine). Vglavnem povarit sem moral pokrov veternice, ki pri traktorju skrbi, da se zrak usmerja na cilinder motorja (TV420). Pokrov je počil zaradi vibracij in ker je nanj pritrjen nastavek za nosilec rezervoarja hidravličnega olja, ki ga je dejansko odtrgalo. Imel sem ohišje in kos ohišja z nastavkom za nosilec.

Varil sem z Inox R 29/9 debeline 2mm. Najprej 50A tok kot pravi deklaracija in seveda sem takoj prežgal pleh :lol: Madona kaka luknja :o Sem znižal amperažo malce pod 50A (recimo, da sem imel nekje okoli 40A). Mal sem imel težave z vzpostavljanjem obloka, ker nimam še prakse ampak sem uspešno zavaril kos z nosilcem nazaj in povaril tudi vse razpoke na ohišju.

Nato sem z EVB 50, debeline 2,5mm povaril še drugi nosilec, ki je bil tudi odlomljen (železo, debelina cca 4mm). Ker so bile vlažne in sem imel težave sem na koncu vzel Jadran S, debeline 2mm in uspešno povaril nosilec rezervoarja, ki je bil konkretno napokan.

No na koncu pa sem z Jadran S povaril še ohišje veternice, ker sem spregledal eno razpoko. Verjetno bi bilo bolje vse zavarit z istimi elektrodami, vendar sem imel Inox samo 6 komadov (Merkur pri nas tega ne drži, lokalna trgovina z železnino pa je draga k hudič) pa zadnjo sem na koncu pregrel :oops: (je lepo zardela :D )

Zaključek zgodbe; z MMA se vari pleh brez težav po mojem mnenju in današnji izkušnji. Potrebna je samo mirna roka in pa vsekakor praksa, ker sicer hitro narediš luknjo. Se pa da z Inox elektrodami, ki sem jih uporabil izredno lepo navarit, če nastane luknja. No na koncu sem to počel tudi z Jadran S. Toliko iz moje začetniške prakse :D

PS: Kje bi si pogledal kako točno se vzpostavi oblok, ker verjetno ne delam pravilno in imam težave, da mi velikokrat zalepi elektrodo. Kakšen opis, youtube, ...?
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 17.6.2013 18:43

http://welding-tv.com/ tole poglej za nasvete. to stran ima inštuktor varjenja, in nasveti in sam prikaz je res odličen.

evb je bazična elektroda tipa 7018, primerna za konstrukcije, polariteta mora biti obvezno obrnjena, zraven je dobro imeti kakšno staro pilo na naprevodni podlagi, saj ko ti ugasne jo ne moreš ponovno vžgati saj se nabere žlindra na koncu elektrode. Problemi so z vlago, samo če nimaš kritičnih varov, potem se nimaš česa bati (tudi mokra drži bolj kot rutilne)

za tanjše pločevine se uporabljajo rutilne elektrode tipa 6013 - jadran, rutilen, ki imajo slabo penetracijo in veliko šanse da se ujame v varu žlindra.

evb so zakon ko se jih enkrat navadiš. Za tanko pločevino imam osebno par 2mm jadrank, ki jih varim z enih 50-60 amp v 1cm varih.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 17.6.2013 19:08

kenny hvala za povezavo!

Polariteto sem obrnil :wink: No tole, da se na koncu EVB nabere žlindra pa nisem vedel. Podrgnem konec elektrode po pili in bo bolj veselo "palila"? :D

Sem pa opazil na Jadran S ob prekinitvi varjenja, da je žica bolj zgorjena kot obloga. Sem moral elektrodo malce potolči po kosu železa, ki ni bil ožičen na aparat, da sem odstranil oblogo do žice in sem potem lahko vzpostavil oblok.
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a kenny » 17.6.2013 21:03

poglej malo na tem linku ali na youtubu kako se vžiga 7018 elektrode (evb), najbolje je da podgneš po mestu varjenja in se nato vrneš na mesto začetka vara, tako da ko variš izžgeš tiste "arc strike". Ja pač popiliš dokler ne prideš spet do žice, lahko tudi tolčeš z elektrodo po varjencu, samo boš kot si verjetno opazil tolkel kar nekaj časa. Jadran in podobne elektrode načeloma nimajo teh problemov.
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ddejc » 17.6.2013 21:17

Sem že gledal ravno ta posnetek. Bom ob priliki poslikal kaj točno nastane pri Jadran S elektrodi.

Mogoče še beseda, dve o shranjevanju elektrod. Seveda, suho mesto s primerno temperaturo. Če jih zaprem v plastično posodo, ki se hermetično zapre in dam v posodo kakšen dodatek, ki je hidroskopičen bo OK? Namreč garaža kjer shranjujem elektrode v omarici je nekoliko vlažna v mojem primeru.
ddejc
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 18.6.2013 8:20

Če elektrode shranjuješ dalj časa, postanejo vlažne. Orginal so zapakireane v foliji.

Daj jih za pol ure v pečico na 150 - 200 stopinj pa se bodo posušile.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov