STROJNISTVO.com • Poglej temo - Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

OdgovorNapisal/-a Krpan » 15.6.2013 7:19

Da sem odprl tole temo, me je spodbudil tale prispevek:

Lansko leto smo naročili kurilno olje prek Upokojenskega društva Kranj, za katero ga dobavlja podjetje TUS Trade d.o.o.

Predhodno sem izračunal, naj bi šlo v cisterno 1340 l, napaka pri tej oceni znaša približno 1%. Ob naročilu sem zaokrožil na 1400 l, toliko je možakar, ki je pripeljal cisterno, tudi nastavil na svojem števcu in glej ga zlomka, pri toliko se je števec potem tudi ustavil. A potem sem ugotovil, da sploh ni natočil do vrha. Upoštevaje vse skupaj, je razlika znašala okoli 10%. Seveda nisem mogel ničesar dokazati, sklenil pa sem, da bom naslednje leto previdnejši.

Letos sem se torej "pripravil" vnaprej. Spet sem izmeril in izračunal, naj bi šlo v cisterno 1260 l s približno 1% napake. Isti distributer (celo ista oseba) je pripeljal cisterno, a še preden je začel točiti, sem opazil, da zelena nalepka ob števcu sploh ni overovljena. Do natakanja ni prišlo, možakar jo je enostavno popihal, a sem si že predhodno zabeležil njegovo registrsko številko, prav tako pa tudi evidenčno številko izvajalca overovitve 376 na zeleni nalepki - to je podjetje Lozar iz Renč pri Novi Gorici. (v Sloveniji sta samo dva pooblaščenca za izvajanje tovrstnih overitev števcev, poleg omenjenga je še izvajalec, ki deluje v okviru podjetja Petrol).

Obrnil sem se torej na podjetje Lozar, že ob prvem tel. klicu dobil g. Aleksandra Lozarja osebno, dal sem mu podatke o cisterni, obljubil mi je, da bo preveril v arhivu in me o ugotovitvah telefonsko obvestil.

Potem pa ni bilo nič, ne klica, ne odgovora na moj e-mail, sam se ga nato poskušal priklicati na telefon, a se telefon ni odzival.

Zato sem se obrnil na Meroslovni urad, ki deluje v okviru Ministrstva za gospodarstvo.

V torek dopoldan sem jim poslal e-mail, kjer sem jim zgodobo natančno opisal in jih prosil, če sami preverijo v evidenci overovljanja.

Do konca tedna nisem prejel odgovora, zato sem v petek poklical telefonično. Gospa (Mojca Požar) mi je pojasnila, da še ni uspela pregledati e-pošte (1 teden!) in da me bodo obvestili.

Teden kasneje (1 teden zato, da pogledaš v podatkovno bazo) sem res dobil spročilo, da omenjena cisterna ni bila overovljena, da bodo pri podjetju TUS Trade zadevo inšpekcijsko preverili in me obvestili o ugotovitvah (ker podjetja menda sami niso uspeli najti na terenu, sem jim poslal celo njegov naslov in tel. št., ki sem jo pač sam izbrskal na spletu!).

Potem pa nič. Teden kasneje sem zato spet poklical isto gospo, ki mi je povedala, da do podjetja še vedno niso uspeli priti, ker ne vedo dobro, kje sploh je, omenjenga e-maila, v katerim sem ji posredoval podatke sam, pa tudi še ni uspela pregledati.
Gospa mi je potem tudi dala vedeti, da sem postal nadležen in me pravzaprav telefonično odslovila.
(Mimogrede, pomislite na zasebno podjetje, kjer bi takole poslovali, v 1 mesecu bi gotovo propadlo. A birokrati pač dobijo denar od države, drugo pa jih ne zanima!)

Bilo mi je dovolj, odločil sem se, da se z zadevo ne bom več ukvarjal in sklenil kurilno olje naročiti pri Petrolu. Izmerjeno vrednost 1260 l sem pri naročilu spet zaokrožil na 1300 l.

Tri dni kasneje je prispela cisterna, takoj sem opazil, da je zelena nalepka na števcu ustrezno overovljena do oktobra naslednjega leta in z olajšanjem dovolil natakanje.
Možakar je števec nastavil na 1300l, rekel pa sem mu, naj natoči do vrha.
A glej ga vraga, tudi tokrat se je števec ustavil pri 1300l (to je 40l več od predvidenega, a zakaj se je sploh ustavil pri nastavljeni vrednosti, ko pa je bilo rečeno, naj se natoči do vrha). Osupel sem ugotovil, da je do vrha manjkalo še 10cm, kar pomeni 86 l. Vse skupaj torej 40+86=126 litrov, kar pri cca. 1300 litrih znaša 10%.

Pri ocenah prostornine cisterne, se človek običajno lahko zmoti za kakšen procent, pristal bi celo na 2%, v skrajni sili tudi na 3%, a da bi se zmotil kar za 10%, in to 2 leti zapored, to je nemogoče.

A tokrat je bil števec vendar overovljen!!!

Kako bi lahko to dokazal? Edino tako, da bi zahteval kontrolo overovljanja števcev na obeh mestih, kjer to v Sloveniji, kot že rečeno, poteka.

A to lahko storim samo preko birokracije, začenši z gospo Požar, ki rabi teden dni, da pregleda e-pošto in ljudi, ki rabijo nadaljni teden dni, da na računalniku pogledajo v neko podatkovno bazo. In ljudje, ki to očitno počnejo, so verjetno pokriti z višjimi birokrati na ministrstvu, ki bodo kakršnokoli preverjanje, ugotavljanje itd... z lahkoto preprečili, prikrojili itd., saj so sami vpleteni v očitno korupcijo.

Če v državi lahko obsodijo nekega politika, ki jim v podobnih zadevah (še dosti večjih in sistemsko) stopa na prste, potem seveda lahko počnejo karkoli hočejo in s svojimi komisijami, tožilstvi in sodišči prikrijejo karkoli hočejo.

Pridem lahko samo do spoznanja, da pač liter kurilnega olja v Sloveniji ne stane 0.973 €, pač pa v resnici okoli 10%, se pravi 10 centov več.
Razliko si verjetno med seboj razdelijo skorumpirani birokrati, umerjevalci števcev in tisti, ki kurilno olje distribuirajo.

Drugi pri tem ne moremo nič, kot na primer soseda, ki je ob zgodbi, ki sem jo zgoraj zapisal, samo skomignila z rameni in izustila "saj, saj, kaj pa moremo".

Ali pač, gremo bodisi na kakšno "vseslovensko ljudsko vstajo" in terjamo vpeljavo demokratičnega socializma?

Ali pa gremo raje na zborovanje Zbora za republiko in tako podpremo tiste politike, ki jih tukaj zapirajo zato, ker razkrinkavajo tovrstno korupcijo.

In predvsem na volitve, kjer zanje oddamo svoj glas!

Zanima me do kakčnih goljufij prihaja šele v javnih ustanovah (šolah, bolnišnicah, ...), kjer se z tem nihče ne ukvarja. Mogoče ima tudi kdo od vas podobno izkušnjo.....ali pa bo sedaj postal bolj pozoren....
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Koliko kurilnega olja nam dejansko natočijo

OdgovorNapisal/-a KY » 15.6.2013 8:27

Ko sem še kuril na kurilno olje, sem opazil, da je bila cisterna po točenju nekoliko bolj "okrogla" kot pred njim 8)
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 15.6.2013 22:43

Poglej malo v arhiv oddaje Preverjeno. Cirka leto nazaj sem gledal, ko so skupaj z osebo z inštituta merili koliko natankamo. V glavnem vsi stari avtomati so se, mislim, da pri 10 litrih zmotili za slab deci. Vsi novi pa 0,5 litra, kar je (me je tudi zelo presenetilo) tudi dovoljeno. Pa seveda v njihovo korist.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Pepe007 » 16.6.2013 7:24

Meni vozi kurilno olje petrol. Doslej še nisem imel takih odstopanj. Ne vem ali znam bolje računati, ali je cisterna bolj trdna ali pa prevoznik bolj pošten...
Pepe
Pepe007
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.6.2013 8:52

Kuk bi se šele bunili če bi vam petrolovc natankal 2200 litrov namesto 2000 seveda za ceno 2000 litrov...

Ziher bi šli jermana klicat pa jokat v tri krasne :lol: :lol: :lol:

Kdo je pa sploh reku ali slučajno ve da 2000 litrska cisterna res drži 2000 litrov ??? Kaj če je 20 ali celo 30 litrov več al manj????? :o :o :o ...bi blu treba proizvajalca za jajca živga obesit :P

Pa zakaj bcs kosilnca v vročini več pokur bencina kot v hladnem vremenu čeprav naj bi imel bencin večji volumen v vročini kot na hladnem :roll: :evil: :lol:

matr je blu prejle vroče na hribu s sprehajanjem z bčesko...kaj še bo :roll:

Da o bratućkovi in njenih novih ekstra davkih spljoh ne govorim kuk so pošteni in fina faj za rajo...
Če se smole primeš, se te smola drži.
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 16.6.2013 13:51

Tebe matra količina energije in ne volumen.
Sicer ko švicaš za Bcs-ko, so itak možgani na paši in bi se moral zavedati, da nafta ali bencin , tako kot pač je na trgu, sploh nimata definirane eksaktne kemijske sestave. Imata pa približno definirane taglavne lastnosti, ki so za nas zanimive.

Zakaj tako? - ker je sestava nafte tako kompleksna in različna od nahajališča do nahajališča, da se jo preprosto ne da točno opisati. Lahko pa približno opišemo njene lastnosti, še bolj natančno lahko opisujemo njene derivate, npr. od bencina 95 , pa vendar je to še vedno samo približek teoriji. So pa zakonsko določeni normativi za energente, v kakem območju se smejo gibati.

Tako je lahko diesel od Petrola energetsko precej drugačen od dizla od Shell-a. Zato opažamo, da je poraba stroja pri enem dobavitelju goriva drugačna, kot pri drugem. Predpisi so precej ohlapni in za malega kupca kvalitete težko dokazljive, zato je tu od vedno prisotna neka slaba volja.

Certifikat na pumpi za tekoče leto (tista nalepka) je pa itak smejurija! Tu se lahko zaenkrat potvarja, kolikor ti srce poželi. Jaz sam imam dve zgodbi na lastni koži, ki bi bili čisto primerni za kriminaliste.

Pa lepo košnjo in sušenje, do četrtka bo menda v redu. Verjetno pa še naslednjih 90 dni (+-)!
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.6.2013 14:06

kaj misliš zakaj v vročem vremenu žre več zato ker je zrak lažji, redkejši, samo zato, pa, da ne grem naprej s termodinamičnimi enačbami :o, moč motorja je funkcija koliko kg ne litrov plina v krožnem procesu spremeni stanje (po krautu), morda še to, v f1 so pred leti furali z motorji 1,5l, z močjo 700...1000 kW, 1 MW, grozljiva surova moč, zakja, ker so motorje futrali z nadtlakom nevem koliko barov, to pa zato, da so v motor nafilali s čim več "kg" ja in to je to, ne pa litrov, masa in volumen sta dve različni veličini
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Krpan » 16.6.2013 19:27

Da ne bomo termodinamiko obdelovali....če je zrak hladnejši, je gostejši kar pomeni, da je ga je v vsakem vsrku v zgorevalno komoro "več" kot pa če je vroč...med WW2 smo imeli za našo vasjo zasilno letališče, pa so američani z DC3 vedno vzletali, okoli 3 zjutraj, ker so rekli, da imajo takrat motorji največ moči, ker je zrak najgostejši...

Če se vrnemo k temi....poleg količine je pomemben podatek tudi kurilna vrensot energenta. Enkrat smo se na tem forumu kregali okoli peletov če se ne motim....
Z znanjem raste dvom!
Krpan
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 16.6.2013 19:34

ja amerikanerji z dakotami so dobro vedeli kako in kaj, ena je postavljena pri metliki, dakote niso imele ponilnikov
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.6.2013 19:49

http://www.youtube.com/watch?v=Hxc9bX8vkHk

Kaj ima tukaj za eno mešanco?
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a suzica » 16.6.2013 19:55

Krpan napisal/-a:Enkrat smo se na tem forumu kregali okoli peletov če se ne motim....

Nazadnje je en trdil da mu nastaja žlindra :o pa sm mu rekel da men pa ne....pa je reku da mu naj dam naslov da jih bo sabo prinesel pa ukuril v moji peči.....pa sem mu dal naslov...pol je pa rep med noge stisnu nakladač :roll:

Torej ne moreš vse vrjet
suzica
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zagi » 17.6.2013 20:32

[quote="suzica"] http://www.youtube.com/watch?v=Hxc9bX8vkHk

Kaj ima tukaj za eno mešanco? [/quote]

zajle in naivnosti ?! :D
lep pozdrav
zagi
Zagi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a karavanke » 28.10.2015 19:27

Tudi jaz imam mešane občutke pri TUS. Na netu vidim, da so že nova firma T PLUS doo!? Zato sem letos klical OMV in bil nazadnje zelo pozitivno presenečen.

Kurilca smo pri TUS naročali, ker je bil kao zastonj prevoz za upokojence. Letno naročamo okoli 2500 L. V letu 2014 sem pri meritvi s palico in preko tabel volumna sem prišel do blizu 160 litrov razlike (v našo škodo)!
Glede na to, da se je letos KO primerno pocenilo, sem rekel, bomo 1x riskirali in dodatno plačali prevoz pri OMV. Zanimivo je bilo, da so podatki po izmeri s palico zelo ujemali (celo 18 litrov v naše dobro). No, prevoza ni bilo treba plačati, ker so rekli, da je za naročila v prvih 5 dneh meseca za upokojence prevoz brezplačen.

Dolga leta smo živeli v prepričanju, da ne moremo trditi, da so naše tabele zelo točne, da bi lahko komu kaj očitali. A na TV so začeli govoriti, da se dogajajo malce nenavadne reči, da se morajo zaradi izredno nizkih marž prevozniki zatekati k drugim rešitvam.
Ko nam je letos pogodbeni gospod od OMV pripeljal, je pred točenjem postal že zelo zelo slabe volje zaradi mojih zoprnih vprašanj. Rekel je, češ da ni pošteno, če imamo slabe občutke, da njega že vnaprej obsojamo zaradi drugih, da z neumerjenim števcem sploh ne sme na cesto, če hočem naj pokličem može postave… Ampak, na koncu mi je dal izpis iz računalnika, kjer je bila celo temperatura in temperaturni korekcijski faktorji.
karavanke
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Brusilec1 » 29.10.2015 16:52

[quote="Demz"]Tebe matra količina energije in ne volumen. /quote]

govora je bilo o goljufanju pri točenju.. jst bi rekel da tudi tisto kar res piše na cisterni ne drži, oziroma da tudi to kar zračunaš ne drži. Vsaj moja cisterna ni taka da bi jo zmeril z metrom in izračunal točen volumen. če se misli kdo prej kregat z nekim bogim šoferjem nej se prej vsaj res prepriča kolikšen volumen cisterne ima, oziroma koliko prostora še ima če je nekaj ostalo še od lanskega leta. Tako da bi jst rekel da je edini način da se zmeri, ne pa zračuna.

1 cm napake v višini znaša na moji cisterni cca 15 litrov (izračunano, ne izmerjeno :)
Je že kdo izmeril volumen na čisto novi cisterni in primerjal z navedeno, izračunano? Imajo nove cisterne naveden izmerjen volumen?
Brusilec1
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a lepljiviavto » 1.11.2015 11:47

Pozdravljeni tudi v 54 l kovinski sod gre 62 l nafte Pa lep dan
lepljiviavto
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani