STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študij strojništva ali mehatronike

Študij strojništva ali mehatronike

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Študij strojništva ali mehatronike

OdgovorNapisal/-a Alex12 » 13.2.2014 1:07

Pozdravljeni,

Potreboval bi vaše nasvete, izkušnje iz prakse, ipd za lažjo študijsko odločitev mojega mlajšega brata. Sam sem študent strojništva, tik pred odločitvijo o moji usmeritvi (konstrukterstvo, proizvodno,...), zato nekaj teoretičnih osnov o tem področju že imam, s stanjem v praksi pa sem slabše seznanjen. Brat se pravtako ogreva za študij strojništva, teoretično pa razmišlja tudi o študiju mehatronike. Tako kot sem jaz, bo tudi on gimnazijo zaključil s splošno maturo... Zato so v igri izključno univerzitetni smeri, zelo verjetno je nadaljevanje na magistrski stopnji.
In sedaj vprašanje, se odločiti za preverjen recept, strojništvo ali morda v zadnjih letih vse bolj prepoznavno in zastopano mehatroniko? Kakšne so zaposlitvene možnosti mehatronika, v primerjavi s strojnikom? V kolikšni meri lahko kot mehatronik kandidiraš za delovna mesta namenjena strojnikom?
Morda še to, trenutno so njegovi interesi precej bližje strojništvu, zato o kakšni elektrotehniki ne razmišlja...
Torej vprašanja so bolj uamerjena k mehatroniki in kasnejših možnostih zaposlitve/ kariere?

Hvala za nasvete, odgovore.

Lep pozdrav
Alex12
Novinec
Novinec

Re: Študij strojništva ali mehatronike

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 13.2.2014 8:13

Zdravo,

sam sem sicer strojnik z opravljeno smerjo mehatronika. Delo sem dobil takoj po zaključku študija (tudi vsi ostali iz letnika, ki so diplomirali in bili na enaki smeri, ter izhajali iz strojne).

Sam delam na področju pnevmatike in hidravlike, torej strojniškem poklicu, za katerega pa dejansko na drugi smeri kot mehatronika sploh ne bi imel niti ene ure iz teh predmetov.

P.s. pri mehatroniki je zraven še tudi informatika, torej tudi programiranje, oz. kaj podobnega.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 13.2.2014 12:27

Kako dobro pa je razvita smer mehatronika, je notri kaj robotike? kakor sem jaz slišal, vsako leto grozijo z njeno ukinitivjo...
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alex12 » 13.2.2014 13:36

Jacks0n napisal/-a:Kako dobro pa je razvita smer mehatronika, je notri kaj robotike? kakor sem jaz slišal, vsako leto grozijo z njeno ukinitivjo...

To govoriš za Ljubljano? Jaz sem na Mariborski fakulteti in tu mehatronika spada pod fakulteto za strojništvo oz. je FS nosilec te smeri. Izvaja pa se v sodelovanju z FERI-jem, tako da v nižjih letnikih, zlasti prvem in drugem, mehatroniki poslušajo nekje dobro polovico predavanj na FS zraven strojnikov, preostalo polovico pa na FERI-ju zraven elektrotehnikov. FS in FERI se mi zdita tudi dokaj povezani fakulteti v mb, tudi fizično so stavbe povezane v celoto in na isti lokaciji, tako da se program verjetno izvaja precej usklajeno med fakultetama. Takšen vtis sem sam zaenkrat pridobil. V višjih letnikih, pa pride potem več predmetov, ki jih poslušajo izključno mehatroniki. O kakšnem ukinjanju programa zaenkrat še nisem slišal, ravno obratno, vsaj fakulteta ga precej "oglašuje".
Kako je pa v Ljubljani pa nisem seznanjen, ampak tam mislim da je nosilec smeri Fakulteta za elektrotehniko.
Alex12
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a moi » 13.2.2014 20:32

Jacks0n napisal/-a:Kako dobro pa je razvita smer mehatronika, je notri kaj robotike? kakor sem jaz slišal, vsako leto grozijo z njeno ukinitivjo...

mislim da nekaj je ja, tudi racunalniski vid (z laserji), je kar dobro razvita smer.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov