STROJNISTVO.com • Poglej temo - Orodje za gravitacijsko litje aluminija - info

Orodje za gravitacijsko litje aluminija - info

Vprašanja, predlogi in mnenja s področja orodjarstva...

Moderator: -M-

Orodje za gravitacijsko litje aluminija - info

OdgovorNapisal/-a vai » 7.3.2014 8:54

Pozdravljeni,

kdo izdeluje (khm cenovno ugodno) orodja (kokile) za gravitacijsko litje aluminija?

Rad bi pridobil nekaj informacij...

Hvala
vai
Novinec
Novinec

Re: Orodje za gravitacijsko litje aluminija - info

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 7.3.2014 14:37

nekaj sem jih naredil, ene bolj vspešno, druge manj, seveda nobenega nismo vrgli stran, je pa muka, preden zaživi. Sem delal tudi kos, kakršnega se običajno dela za tlačno litje (prednji pokrov zaganjalnika)
Kakega velikega znanja pa tu nimam, zato ne morem kaj dosti "soliti" pameti drugim
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a moi » 7.3.2014 19:45

kaj pa je slo narobe?
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 9.3.2014 12:07

S takim orodjem se je srečal že vsak orodjar,...vendar gravitacijsko litje zahteva ulivni sistem, napajalnike, oddušnike itd,...problem lahko nastane če orodjarju ne podaš zadosti tehnoloških-metalurških značilnosti, ker orodjar je bolj strojniško usmerjen v izdelavo in ne pozna metalurških parametrov zato lahko kiksne pri ulivno-napajalnem sistemu,...vendar je to potem bolj naročnikova krivda.
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a programer77 » 9.3.2014 12:40

Tudi jaz sem že naredil nekaj (okoli 100 kokil) in tu se ne strinjam z izjavo Zmaga1. Orodjar je tisti ki orodje izdela, konstrukter pa je tisti, ki orodje izriše in pripravi tehnično dokumentacijo. Dostikrat se zgodi, da naročnik, ki že ima narejeno konstrukcijo krivi orodjarja, da orodje ni dobro...
Konstrukter je tisti ki orodje zriše (zunanji gabariti orodja, vodenje, zapiranje, dolivki, pripetja, napajalniki, odzračevanje...)
Orodjar pa je tisti, ki orodje izdela na podlagi tehnične dokumentacije...

To sem napisal zato, ker smo vse prevečkrat orodjarji krivi za nepravilno kontrukcijo...
Programerji vseh dežel združimo se!!!
programer77
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Zmago1 » 9.3.2014 14:21

programer77 napisal/-a:Tudi jaz sem že naredil nekaj (okoli 100 kokil) in tu se ne strinjam z izjavo Zmaga1. Orodjar je tisti ki orodje izdela, konstrukter pa je tisti, ki orodje izriše in pripravi tehnično dokumentacijo. Dostikrat se zgodi, da naročnik, ki že ima narejeno konstrukcijo krivi orodjarja, da orodje ni dobro...
Konstrukter je tisti ki orodje zriše (zunanji gabariti orodja, vodenje, zapiranje, dolivki, pripetja, napajalniki, odzračevanje...)
Orodjar pa je tisti, ki orodje izdela na podlagi tehnične dokumentacije...
To sem napisal zato, ker smo vse prevečkrat orodjarji krivi za nepravilno kontrukcijo...

Čist jasno je, da za funkcijo orodja garantira konstrukter orodja. Vendar se v praksi dostikrat zgodi da naročnik kosa naroči orodje direktno pri orodjarju, posebno pri gravitacijskem litju pri katerem kosi niso tako kompleksni kot pri tlačnem litju. Tukaj potem odpade konstrukter orodja oz. to funkcijo prevzame orodjar ki pa ponavadi nima potrebnih metalurških znanj. In če se to zgodi je krivda bolj na naročniku , delno pa tudi na orodjarju ker se ponavadi precenjujejo kaj zmorejo da sploh dobijo posel,....
Zmago1
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a magnum44 » 9.3.2014 18:01

Znanje sem nabiral v Al livarni, kjer smo ulivali tako v peščene forme, gravitacijske kokile, kot tlačno litje. V pesku in na tlačnem litju ni bilo nikoli nerešljivih problemov, pri gravitacijskem kokilnem pa skoraj vedno. Iz konstrukcije tlačnih kokil sem si nabral toliko izkušenj, da danes brez raznih Magmasoft-ov in podobnih, zmodeliram orodje, ki deluje ob prvem preizkusu (1, dvo in 4 gnezdna orodja). Pač stvar "kilometrine".
Kot orodjar pa dobim sedaj povpraševanje direktno od livarja (gravitacijski liv), 2d risba, redko nek 3d model, če že, brez potrebnih livarskih naklonov, zmodelirane neizvedljive (z litjem) oblike... Potem sledi najprej prepričevanje naročnika ulitka, kaj in kako naj spremeni, livar približno ve, kako naj kokila izgleda -orientacija-postavitev ulitka, delilne ravnine, dolivki, odduški..., če dobim naročilo, moram glede na te predhodne dogovore sam zmodelirati kokilo in jo izdelati. Po preizkusu, dveh, treh, se pa pričnejo muke: redkogdaj kar deluje, popravljaš dolivke, odduške, še huje, če moraš celo kokilo zasukati prostorsko-popolnoma nov koncept polnjenja. Včasih enostavna predelava, včasih dosti dela (vendar cena je bila že na začetku določena, konstruiraš pa sam..)
En neumen primer: zaradi super majhnih količin je kupec želel namesto tlačnega litja, gravitacijsko kokilo (pokrov avtozaganjača). Ulitek najprej z vsemi detajli, kasneje določeni trni porezani, ulivanje je celo nad pričakovanji dobro šlo. Vendar, naprimer dobrih 30 kosov, naslednjih 50 zanič. Livar je spraznil peč, raztalil nove ingote, potem spet nekaj deset dobrih kosov, naslednji slabi. Nikdar nismo prišli do pravih rešitev, saj se je zdelo, da že sprememba vremena vpliva na kvaliteto litja. Banalno....
magnum44
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Orodjarstvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov