Alu.pro napisal/-a:CLOOS! Priporočam zelo, je cenovno malo hud ampak...
Alu.pro, sam delam z Cloos-om, sicer komaj eno leto in edini na firmi, skratka ko pridem do problema se nimam na koga obrnit. Meni se zdi Cloos malce zgrešen, zakaj?. Zato, ker se na servis čaka nenormalno dolgo, serviserji popravljajo drug za drugim, pretežno so tak vsi iz Dunaja, servisi so zelo dragi in deli tudi.
Od šolanja za ta robot sn imel samo obrazloženo eno poglavje, torej vožnja robota od Gp do Gc točk, ARC, nastavitev osnovnih list parametrov in tu se tudi konča.
Predvidevam, da obvladaš Cloosove robote, zato bi izkoristil priložnost in te vprašal, kako naj z omenjenim robotom zavarim varjence, ki niso popolnoma enako pripravljeni, uporabljam sicer SSPD (8,8), ampak problem se mi pojavi, ker so točke težko dostopne in nikoli niso čist na enakem mestu.
Torej kako z kakim načinom iskanja komada korigirati začetne točke in da se spremeni celoten program z pomočjo le tega. (Taktil sensor)
Problem imam tudi, da imam včasih med zvari zračnost, včasih je, včasih ni, z pendlanjem pa dobim še dodatne zareze. Tu pri pendalnju bi še vprašal, kje lahko spremenim amplitudu.
In še nekaj pomembnega, opcijo imam narediti start listo, end listo in normal listo.
Problem se mi pojavi ko naštelam StartListo 1 ter EndListo1, ter te listi potrdim v Normal Listi 1. Vendar ko začne robot varit upošteva le Normal listo, starta in zaključka pa mi ne spremeni.
Hvala za morebitno pomoč in odgovor.
PS: ker sem malo zašel iz teme, kar se tiče samih proizvajalcov, se načeloma nagibam k KUKA robotom, saj veste kraft und keine Anung

.