STROJNISTVO.com • Poglej temo - Proizvajalci robotov

Proizvajalci robotov

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Proizvajalci robotov

OdgovorNapisal/-a NoriFirbec » 14.3.2014 14:02

Pozdravljeni.

Mene pa zanima kateri od spodaj naštetih proizvajalcev robotov so najbolj primerni za aplikacijo varjenja ( zanesljivost,servis in podpora, prijaznost do uporabnika):
Fanuc
ABB
Yaskawa-Motoman
Mitsubishi
Kuka

Hvala za mnenje.

Lep pozdrav
NoriFirbec
Pripravnik
Pripravnik

Re: Proizvajalci robotov

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.3.2014 14:29

V Revozu vem da imajo Kuko za varjenje, lahko pa še kakšne druge.

LP
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 14.3.2014 14:58

Mislim, da so pri IGM prav specializirani za varilne robote.
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a KY » 14.3.2014 16:55

NoriFirbec napisal/-a:Pozdravljeni.

Mene pa zanima kateri od spodaj naštetih proizvajalcev robotov so najbolj primerni za aplikacijo varjenja ( zanesljivost,servis in podpora, prijaznost do uporabnika):
Fanuc
ABB
Yaskawa-Motoman
Mitsubishi
Kuka

Hvala za mnenje.

Lep pozdrav

Teško boš našel nekoga ki je preizkusil vse naštete, tako da se bo verjetno zavrtelo podobno kot pri vprašanju, kateri modelirnik je najboljši.

Tvojemu spisku lahko dodamo še par imen, ki jih tudi najdemo v Sloveniji.

Recimo Epson in Staubli.

Vsi bodo trdili, da je njihov robot najboljši, njihov program najenostavnejši, odzivni čaš najhitrejši in podobno.

Predlagam da za začetek nabereš ponudbe in že preko tega boš začutil, kako se kdo zadeve loteva.
Ko bom velik, bom delal stroje!
KY
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Alu.pro » 14.3.2014 18:56

CLOOS! Priporočam zelo, je cenovno malo hud ampak...
Kdor obdeluje deluje.
Alu.pro
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Tehnolog_08 » 15.3.2014 20:52

Vsi proizvajalci bodo ponudili podobne rešitve, tudi roboti imajo podobne karakteristike.
Varilna oprema je tista, ki omogoča kvalitetno varjenje in vmesnik, ki komunicira med robotom in varilno opremo.
Za uporabnika robotov je najpomembnejši odzivni čas ob zastojih, težavah in okvarah ter cene potrošnih delov varilne opreme - gorilniki, kontaktne šobe...
Zaradi tega se je pametno odločiti za proizvajalca, ki ima odlično podporo v Sloveniji.
Tu so najmočnejši pri Motomanu - sedaj je to Yaskava Slovenija - sami izdelajo kompletno rešitev in imajo izkušnje z roboti in varjenjem.
Podobno je Varstroj - OTC, vendar zaostaja za prvim, kjer pa močno šepa čas odzivnosti.
ABB ima dobre rešitve, v Sloveniji je samo predstavništvo za trženje in vzdrževanje.
Uspešno izbiro.
Tehnolog_08
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 16.3.2014 9:47

ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a NoriFirbec » 17.3.2014 8:15

Najprej hvala za odgovore.

Zanima me pa še če kdo izmed vas rokuje ali je že imel kakršne koli izkušnje (slabe-dobre) z katerim koli od naštetih robotov.

LP
NoriFirbec
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a moi » 17.3.2014 9:13

kupi tistega, za katerega imas servis najblizje. plain and simple.
moi
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pely » 17.3.2014 12:08

Sam imam z OTC dobre izkušnje (so specializirani za varilne aplikacije). Za razliko od ostalih imajo tudi svoje varilne izvore. Projektiva in servis sta v domačih krajih, fantje prijazni, rezervni deli pa dragi ....
pely
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a igorb » 19.3.2014 14:49

z robotom ne moreš imeti slabih izkušenj,naredi kar mu ukažeš,slabe izkušnje lahko imaš če operater ni dovolj šolan oz izobražen,robota izbiraš glede na aplikacijo,osebno mislim oz imam dobre izkušnje z fanucom,tako z robotom kot z krmilniki,res je da so dražji,tako je pač
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a jonasb » 26.3.2014 16:18

Pri varjenju so zelo pomembne izkušnje in reference samega proizvajalca, ki ti ponuja rešitev in operaterja, ki na stroju dela. Vsi ponujajo podobne rešitve, vendar se je pred nakupom dobro na lastne oči prepričati kako zadeva deluje in pretehtati razlike med ponujenimi aplikacijami.
jonasb
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Ravo » 12.4.2014 20:12

Jaz prisegam na Kuka robote, kateri so mi tudi najenostavnjejši za programiranje. Tudi ABB je v redu zadeva ampak meni osebno ni tako všeč kot Kuka. V firmi imamo 3, še dva nova pa kmalu prideta in spet bo veselo 8)
Ravo
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Thaddeus » 24.4.2014 18:18

Alu.pro napisal/-a:CLOOS! Priporočam zelo, je cenovno malo hud ampak...

Alu.pro, sam delam z Cloos-om, sicer komaj eno leto in edini na firmi, skratka ko pridem do problema se nimam na koga obrnit. Meni se zdi Cloos malce zgrešen, zakaj?. Zato, ker se na servis čaka nenormalno dolgo, serviserji popravljajo drug za drugim, pretežno so tak vsi iz Dunaja, servisi so zelo dragi in deli tudi.
Od šolanja za ta robot sn imel samo obrazloženo eno poglavje, torej vožnja robota od Gp do Gc točk, ARC, nastavitev osnovnih list parametrov in tu se tudi konča.

Predvidevam, da obvladaš Cloosove robote, zato bi izkoristil priložnost in te vprašal, kako naj z omenjenim robotom zavarim varjence, ki niso popolnoma enako pripravljeni, uporabljam sicer SSPD (8,8), ampak problem se mi pojavi, ker so točke težko dostopne in nikoli niso čist na enakem mestu.
Torej kako z kakim načinom iskanja komada korigirati začetne točke in da se spremeni celoten program z pomočjo le tega. (Taktil sensor)
Problem imam tudi, da imam včasih med zvari zračnost, včasih je, včasih ni, z pendlanjem pa dobim še dodatne zareze. Tu pri pendalnju bi še vprašal, kje lahko spremenim amplitudu.
In še nekaj pomembnega, opcijo imam narediti start listo, end listo in normal listo.
Problem se mi pojavi ko naštelam StartListo 1 ter EndListo1, ter te listi potrdim v Normal Listi 1. Vendar ko začne robot varit upošteva le Normal listo, starta in zaključka pa mi ne spremeni.

Hvala za morebitno pomoč in odgovor.
PS: ker sem malo zašel iz teme, kar se tiče samih proizvajalcov, se načeloma nagibam k KUKA robotom, saj veste kraft und keine Anung ;) .
Thaddeus
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a zenf » 17.2.2017 9:25

Pozdravljen,tkole bom sam operiram tako z Motomanom kot tudi z Fanuc robotom,z obemi se vari po tig postopku.Kar se zadeva programiranja in vsega kar spada zdraven se pravi preglednost programa,preglednost software-a je Fanuc dosti bolj prijazen uporabniku ker so nekatere funkcije naredili popolnoma avtomatske in je prihranek na času in kvaliteti precejšen.Tudi njihova servisna služba je na zelo visokem nivoju in vedno pripravljena pomagat.Torej moje priporočilo defintivno Fanuc.Še to,varimo pretežno nerjavno jeklo za farmacijo in medicino.

Lp Boštjan
zenf
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov