STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prekrmilni (obračalni) ventil - delovanje

Prekrmilni (obračalni) ventil - delovanje

Problemi in rešitve na področju avtomatizacije procesov, robotike, mehatronike, on-line in off-line merjenja, ...

Moderator: -M-

Prekrmilni (obračalni) ventil - delovanje

OdgovorNapisal/-a da86 » 17.9.2014 10:57

Pozdravljeni!

Sedaj pa bi tudi jaz prosil za pomoč! Zanima me namreč delovanje ventila, na priloženi shemi. Ventil se uporablja za obračalne pluge in ko pride cilinder v končni položaj naraste tlak in ventil samodejno preusmeri smer olja in cilinder se vrne v začetni položaj. Meni pa nikakor ni jasno kaj prekrmili 4/2 ventil, ki ima na eni strani vzmet in tlačni priključek.
Lepo prosim če mi lahko kdo razloži podrobno delovanje te sheme.

Že v naprej hvala.
Lp
Priponke
obracalni_ventil.jpg
obracalni_ventil.jpg (24.61 KiB) Videno 3535 krat
da86
Novinec
Novinec

Re: Prekrmilni (obračalni) ventil - delovanje

OdgovorNapisal/-a ManiaC » 17.9.2014 13:51

Zdravo,

to bi jaz rekel, da je nekaj narobe narisano.

Tega 4/2 ventila ti ne more nič preklopiti v desno (da je aktiven levi kvadratek). Imaš kako oznako ventila?
ManiaC
Strokovnjak
Strokovnjak

Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a da86 » 17.9.2014 19:50

Zdravo, tudi meni ni jasno kako bi naj to delovalo. Na spletu sem našel dve trgovini ki prodajata ta ventil in obe imata enako shemo zraven. Ventil pa zgleda tako kot je na spodnji sliki, žal pa ne poznam nobene oznake.

Hvala
LP
Priponke
ventil.jpg
ventil.jpg (28.43 KiB) Videno 3467 krat
da86
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 17.9.2014 21:01

ventil4_2.jpg
ventil4_2.jpg (174.94 KiB) Videno 3453 krat

mislim, da bo to taprava vezava, krmilni tok-tlak mora biti na drugi strani, da premakne vzmet, ne pa isti kot je vzmet, v tvojem primeru tišči krmilnik skupaj z vzmetjo v prvotni legi in se ne more zgoditi nič, gledam še malo shemo, kako naj preobremenitev v valju, prekrmili krmilnik, ko tok onemogočata protipovratna ventila???
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a da86 » 18.9.2014 11:16

Hvala obema, ugotovil sem da obstaja očitno več vrst teh ventilov. Drži da je ta shema prava ampak ta shema nima nepovratnih ventilov, ki bi držali cilinder v položaju. Pogledal sem nekaj katalogov proizvajalcev teh ventilov in je pri takem ventilu kot sem ga jaz prilepil zgoraj, vsepovsod priložena tudi takšna shema kot sem jo priložil zgoraj. Čeprav mi še vedno ni jasno kako se prekrmili 4/2 ventil.

Našel sem pa to kar me je zanimalo, da ima ta ventil funkcijo samodejnega prekrmiljenja in pa da drži cilinder v položaju ko ni tlaka na enem izmed priključkov.

Hvala še enkrat
LP
da86
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 18.9.2014 12:24

valj ti drži v legi krmilnik 4/3 ki morta biti v ničelni legi blokiran p in t glej shemo, po tvoji prilimani shemi ni šans da bi kaj prekrmililo ventil, edino, če protipovratni ventili spuščajo haah :o, je pa to "kao" prillingerjev ventil in shema
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a da86 » 18.9.2014 13:55

Saj pravim ,da sem pogledal kar nekaj katalogov in je vsepovsod ta shema zraven. Malo mi je sicer čudno da bi bla vsepovsod napačna. Nevem zato sem se pa obrnil sem za pomoč.

Drugače pa je tak, se strinjam da ventil 4/3 drži pozicijo ampak je problem na teh starih traktorjih da ti ventili spuščajo in je dobrodošel ta ventil z nepovratnimi ventili, da drži plug v poziciji. Poznam primere ko so ventili na traktorjih spuščali in si moral plug sredi njive poravnat al pa še večkrat predno si prišel do konca.

Lp
da86
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a vili » 18.9.2014 14:27

no če krmilnik spušča več kot je lekaža, ja krmilniki ne "dihtajo" 100% to je res, ja posebno še na mobilni hidravliki, sem moral vgraditi na stroju protipovratne predkrmiljene ventile, ker "kao" komandni krmilnik ni držal valja v željeni legi, ja tudi to se dogaja
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Avtomatizacija, robotika, mehatronika, senzorika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost