Nakup stebernega vrtal. str.
Moderator: -M-
17 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Nakup stebernega vrtal. str.
Za potrebe malo večje domače delavnice iščem steberni vrtalni stroj.
V eni firmi, ki je šla v stečaj je trenutno na razpolago:
- MK3 vrt. stroj od proizvajalca Metalac Čakovec. Je kar dobro ohranjen, star pa je cca 30 let.
- MK2 vrt stroj od WD tehnika. Ima tudi avtomatski pomik. Star je eno leto in v zelo dobrem stanju.
Oba imata jermenski prenos. Metalac Čakovec izgleda precej bolj robustno narejen. Cena vsakega je okrog 500€. Zanima me kakšne imate izkušnje glede teh dveh strojev in katerega mi priporočate?
lp, m_m
V eni firmi, ki je šla v stečaj je trenutno na razpolago:
- MK3 vrt. stroj od proizvajalca Metalac Čakovec. Je kar dobro ohranjen, star pa je cca 30 let.
- MK2 vrt stroj od WD tehnika. Ima tudi avtomatski pomik. Star je eno leto in v zelo dobrem stanju.
Oba imata jermenski prenos. Metalac Čakovec izgleda precej bolj robustno narejen. Cena vsakega je okrog 500€. Zanima me kakšne imate izkušnje glede teh dveh strojev in katerega mi priporočate?
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Re: Nakup stebernega vrtal. str.
Metalac Čakovec MK3, kot nov, ti lahko ponudim jaz.
- zakl
- Strokovnjak

Sem ti poslal zasebno sporočilo.
lp m_m
lp m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Čer. Če ga boš rabil samo za vrtanje ti priporočam Metalac Čakovec, ga uporabljam tudi sam. Kitajski ima prednost da ima verjetno že serijsko vgrajeno regulacijo za spremembo smeri vrtenja, kar pride prav za rezanje navojev. Metalac Čakovec tudi lahko nadgradiš za rezanje navojev, pač nekaj dodatno stane.
Lep večer!
Lep večer!
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
- dakomat
- Strokovnjak

Da, kitajski ima že v osnovi možnost vrtenja v obe smeri.
Saj verjetno ni takšen problem to dodatno urediti. Motor je 3 fazni, tako da 2 fazi je potrebno zamenjati. Verjetno se dobi kakšno namensko stikalo.
lp, m_m
Saj verjetno ni takšen problem to dodatno urediti. Motor je 3 fazni, tako da 2 fazi je potrebno zamenjati. Verjetno se dobi kakšno namensko stikalo.
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Koliko se vam pa zdi uporaben avtomatski pomik?
Jaz sem do sedaj vedno imel opravka samo z vrtalnimi stroji s ročnim pomikom. Verjetno pride prav, če imaš kakšno daljšo luknjo za izvrtat. Ga vklopiš in medtem lahko kaj drugega delaš.
lp, m_m
Jaz sem do sedaj vedno imel opravka samo z vrtalnimi stroji s ročnim pomikom. Verjetno pride prav, če imaš kakšno daljšo luknjo za izvrtat. Ga vklopiš in medtem lahko kaj drugega delaš.
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Avtomatski pomik je predvsem za vrtanje lukenj večjega premera. Da ne rabiš (niti ne moreš) z roko pritiskati pinole navzdol.
Nič na svetu ni razdeljeno bolj pravično kot inteligenca - vsak misli da je ima dovolj!
- dakomat
- Strokovnjak

avtomatski pomik je dober, če vrtaš npr. 50 izvrtin fi 12. Pri ročnem ti hoče roka odpasti.
- fikus_
- Strokovnjak

Ampak, mora biti pa sveder dobro nabrušen, ker "avtomatika" ne čuti upora, kot ga čutiš pod roko. Pa tudi vpetje mora biti zelo dobro, da ob kakšnem povečanju sile obdelovanec ne zavrti ali celo odleti.
Kakšen max premer svedrov pa se dobi na MK2?
lp, m_m
Kakšen max premer svedrov pa se dobi na MK2?
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Sem še malo razmišljal in prišel do sledečih ugotovitev:
- MK2 mi zadostuje, ker ne bom vrtal preko 20mm
- avtomatski pomik je lepo imeti, vprašanje pa koliko je uporaben. Stroja ne moreš pustiti da sam vrta, ker treba špene čistit, ki se navijajo na sveder. Tako da moraš biti prisoten. Prevsem ga rabim za vrtanje do 12mm. V primeru večjih izvrtin pa se luknja predvrta.
Pri Metalcu mi je všeč bolj robustna konstrukcija (tudi vlezajenje izgleda bolj robustno) in večja miza.
Star pa je cca 30 let. A lahko pričakujem kakšne večje okvare pri teh letih?
WD tehnik pa ima to prednost, da je star 1 leto in skoraj nerabljen.
lp, m_m
- MK2 mi zadostuje, ker ne bom vrtal preko 20mm
- avtomatski pomik je lepo imeti, vprašanje pa koliko je uporaben. Stroja ne moreš pustiti da sam vrta, ker treba špene čistit, ki se navijajo na sveder. Tako da moraš biti prisoten. Prevsem ga rabim za vrtanje do 12mm. V primeru večjih izvrtin pa se luknja predvrta.
Pri Metalcu mi je všeč bolj robustna konstrukcija (tudi vlezajenje izgleda bolj robustno) in večja miza.
Star pa je cca 30 let. A lahko pričakujem kakšne večje okvare pri teh letih?
WD tehnik pa ima to prednost, da je star 1 leto in skoraj nerabljen.
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Prilagam še sliko za boljšo predstavo.
Premer stebra pri Metalcu je 100mm, pri WD pa 85mm.
Metalac ima motor 1,1kW; WD pa 0,75kW.
Prosim za kakšen nasvet glede nakupa.
lp, m_m
Premer stebra pri Metalcu je 100mm, pri WD pa 85mm.
Metalac ima motor 1,1kW; WD pa 0,75kW.
Prosim za kakšen nasvet glede nakupa.
lp, m_m
- Priponke
-
- vrtalni stroj1.jpg (214.89 KiB) Videno 2425 krat
- masin_men
- Strokovnjak

Živjo. Tako iz izkušenj ti povem da je za luknje do fi 20 - 22 fajn če je MK3 konus pinole, (čeprav rabiš reducirno pušo zraven) zaradi tega, ker je boljše če stroja ne goniš na najvišjih sposobnostih, ki jih ima, ampak mu pustiš še malo rezerve. To se odraža predvsem na življenjski dobi stroje in pa kvaliteti površine obdelave (luknje). Smo ti pa že povedali prednosti in slabosti obeh, pa tudi sam si nekaj pogruntal. Kaj te še muči?
Že imaš kakšen steberni vrt. stroj?
- dakomat
- Strokovnjak

Dilema je v tem, da ne vem za katerega se naj odločim. Seveda bi rajši čim mlajši stroj, po drugi strani pa se mi Metalac zdi precej bolj robusten in bolj trpežen. A ima kdo od WD tehnika takšen stroj VS-16 ali pa od KNUTH-a KST 16V (sta enaka) in kako se obnese? Predvsem a je prisoten kakšen oplet pinole oz. gretje pinole, če se uporablja na višjih vtljajih?
Metalca smo imeli v prejšnji firmi in je dobro koristil. Res pa da je bil zelo malo rabljen, ker je bil pripeljan skoraj neuporabljan iz ene šole na Hrvaškem. Smo občasno nataknili tudi posebno glavo v kateri je bil stružni nož in postružili kakšno krajšo luknjo v gusu. Je bila obdelava luknje čisto OK.
Svojega stebernega stroja še nimam niti ga nisem še imel do sedaj.
lp, m_m
Metalca smo imeli v prejšnji firmi in je dobro koristil. Res pa da je bil zelo malo rabljen, ker je bil pripeljan skoraj neuporabljan iz ene šole na Hrvaškem. Smo občasno nataknili tudi posebno glavo v kateri je bil stružni nož in postružili kakšno krajšo luknjo v gusu. Je bila obdelava luknje čisto OK.
Svojega stebernega stroja še nimam niti ga nisem še imel do sedaj.
lp, m_m
- masin_men
- Strokovnjak

Če boš občasno vrtal kakšno izvrtino ti priporočam Metalac vrtalni stroj. Preveri samo zračnost pinole.
- fikus_
- Strokovnjak

masin_men napisal/-a:Svojega stebernega stroja še nimam niti ga nisem še imel do sedaj.
Se mi je zdelo da še nisi imel svojega vrt. stroja...
Mimogrede; zakaj pa bi sploh rad čim mlajši stroj?? Leta naj ne bodo glavno gonilo, važno kaj se da z njim narediti in za kaj ga rabiš. Isto kot pri ženskah, pusti leta, važno da maže...
- dakomat
- Strokovnjak

17 prispevkov
• Stran 1 od 2 • 1, 2
Vrni se na Proizvodno strojništvo
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost