STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študij strojništva RRP

Študij strojništva RRP

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Študij strojništva RRP

OdgovorNapisal/-a Gui » 2.1.2015 14:48

Pozdravljeni,

Ker sem maturant se bom kmalu moral odločiti kaj bom študiral. Med ožjo izbiro se je uvrstila tudi FS v Ljubljani.
Zato sem se odločil, da vas malo povprašam o študiju strojništva (RRP).

Zanima me predvsem:
- najtežji predmet v 1. letniku( vem, da je subjektivno)
- odnos med študenti in osebjem
- obšolske dejavnosti, ki jih ponuja fakulteta itd.
- kako je z priznavanjem predmetov na ERASMUS izmenjavi...

Trenutno se ne spomnim ničesar drugega. Torej, prosil bi vas za čim več informacij slabih in dobrih, katere mi bodo pomagale pri odločitvi.

Obiskujem gimnazijo, fizika in matematike mi ne delata težav...

Hvala
Gui
Sodelavec
Sodelavec

Re: Študij strojništva RRP

OdgovorNapisal/-a uros99 » 2.1.2015 15:38

Prvi letnik ni pretežno težak. Najtežja ti bo verjetno tehnična dokumentacija - če nimaš prostorske predstave bo zelo težko. Še tisti, ki jo imamo je bilo na trenutke težko. Potem pa boš videl, da je poleg nekega intelekta tudi zraven veliko zaj*** z banalnimi stvarmi. Padanja na izpitih, ker nisi risal s flomastri, barvicami in voščenkami (če kaj ne maram je to to - ker pač inženir dela s svinčnikom, kemikom in računalnikom), predavanja, kjer več zveš o smučanju in zgodovini kakor o termodinamiki. Ampak se da...
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Muck » 2.1.2015 18:07

Tako kot je predhodnik že napisal, največ študentom je prvi letnik najtežja tehnična dokumentacija (sploh gimnazijcem). Konec koncem pa jo skoraj vsak naredi, samo ne smeš čakati na zadnje trenutke.
Kar se pa tiče teh "bedarij" z barvicami in svinčniki je pa tako, kakor sem jaz izkusil sta to (bila) dva profesorja katera naj bi to zahtevala. :evil: Letos so pa osebno povedali asistentje ter prof. da to zdaj ne podpirajo več le, da je zelo priporočljiva tehnična pisava na izpitih. 8)
V drugem letniku imamo še eno "cvetko" ti. termodinamiko omenil tudi predhodnik, na predavanjih o sami snovi ne zveš praktično ničesar se pa lepo naredi izpit če v roke vzameš knjigo ali dve ter preštudiraš sam.

Odnos med osebjem in študenti je pa tako, da z vsakim letom se izboljšuje. V večini primerov je tako, da bolj kot spremljaš in sodeluješ "lepše" delajo s teboj.

Obšolske dejavnosti: bolj kot ne je to posamezen dogovor z asistenti oz. prof., v prvem letniku ne pričakuj direktnega sodelovanja z industrijo oz. razvojem. Če si pa mislil na kakšne tečaje, pa organizaciji "strojnik.si" ter "SSFS" organizirati kar nekaj tečajev letno.

Z ERASMUS izmenjavo (kot sem slišal) naj ne bi bilo kakšnih večjih težav. Če pa želiš točne ali bolj podrobne informacije pa piši na ZS pa dobiš kontakt kakšnega na izmenjavi.

Če te še kaj zanima kar vprašaj :wink:
Muck
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gui » 3.1.2015 10:48

Ali sta kdaj obžalovala odločitev za študij na strojni fakulteti?
Kako zgleda športna vzgoja?
Enkrat sem že slišal govorice, da se bo gradila nova zgradba. Ali, mogoče o tem kaj vesta?
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 3.1.2015 10:54

Mi ni žal. Sem že od malih nog strojnik, tako da druge izbire niti ni bilo :)
Če bi šel še enkrat bi šel na kakšen schnellkurz matematike med počitnicami, ker te stvari pač rabiš; med študijem pa imaš tudi več časa za ostalo.

Športna vzgoja je brezveze, zmenit se itak da vse. Baje pa da je od lani naprej obvezna.
Če ti po pravici povem ne vem niti kje je dvorana :)

Investicija v znanje pa se itak vedno izplača. Bolje kot pa da bi šel 30 let tam delat za stružnico; saj je lepo ampak, celo življenje pa ne...
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 3.1.2015 11:57

Jaz sem sicer gimnazijec pa lahko rečem da tehnična dokumentacija ni noben bav bav, če pomislim kako malo sem notri vložil pa naredil ta izpit, je pa res da imam dobro prostorsko predstavo, sem pa ta predmet naredil zelo kampanjsko. Se ga pa splača dobro naučit, ker ga rabiš tekom celotnega študija.

v drugem letniku je verjetno najtežji predmet termodinamika (zaradi ocenjevanja) in pa projektno vodenje, ker je to tak BS, da sploh ne vem kako je možno se kej tazga naučit (napiflat), tudi gradiva 2 znajo biti precej zoprna reč (zaradi ocenjevanja).

V 3. letniku je po obsegu merilna tehnika, mislim da je okoli 1200 slajdov za predelat, tudi strojni elementi so lahko trn v peti zaradi ocenjevanja, pri vajah pa zavisi od asistentov (eni so res čist brezveze, drugi pa kar dobri - odvisno od sreče).

1. stopnja se mi nasploh zdi zelo lahka v primerjavi z drugo stopnjo, na 2. stopnji se zadeva na določenih smereh izredno zakomplicira, npr na konstruiranju in pa mehaniki je to dobesedno bolano koliko je dela, od jutra do večera po par mesecov v kup ne vidiš druzga kot računalnika in zvezkov, toliko poročil in domačih nalog da komaj shajaš, zraven pa še kolokviji.

kar se tiče športne, jaz nisem bil na nobeni športni kadarkoli/kjerkoli.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Gui » 3.1.2015 16:00

Kaj misliš s tem, da je predmet težak oz. čuden zaradi ocenjevanja? Visok kriterij, čuden sistem...?
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 3.1.2015 16:19

Recimo - Gradiva 2

12 laboratorijskih vaj, 1 na teden (pač 2 tedna imaš "fraj"). Koncept poročila ti vzame eno dopoldne do 3/4 dneva, potem pa prepisovanje na roke. Kot da smo v 19. stoletju ... prav živce ti dvigne. 1 kreditno točko v semestru narediš samo iz tega, da gledaš v ekran in prepišeš na list. Včasih me čudi zakaj ne prinesem s seboj v klop krede pa tablice.
In enkrat mi je res bilo vrh glave to prepisovanje in sem ga šel vprašat zakaj delamo te neumnosti. Ne boš verjel - ker če bi na računalnik pisali, potem bi vsi od vseh prepisovali.
Za moje pojme je tako razmišljanje bolano in obremenjuje študente brez kakršnekoli potrebe - tisti, ki se bo odločil prepisovat bo prepisal, pa če ukaže da je treba z nogo pisat; tisti ki pa imamo svoj stil pa normalno pogledaš k kolegu, se posvetuješ, izmenjaš ideje in napišeš po svoje. Ni to slovenščina v osnovni šoli ...
Potem pa pride štos. Sam hočem pri takih "konstrukterskih" predmetih imeti dobro povprečje (ker je pač lepo, da piše 9 ali 10, čeprav ne pomaga nobenemu), oddam poročilo 15 strani na roko napisanih, skice da padeš dol. Ocena 9,5. Kaj je bilo narobe? "Ja kolega, malo sem se matral prebrat, ker grdo pišete". Res te potem mine volja za življenje naslednje 2 dni.

So pa tudi kakšni lepši predmeti kot gradiva.
Najlepša so poročila pri termodinamiki - dopišeš zaključek in oddaš. Poročilo napisano v 20 minutah.
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 3.1.2015 17:39

čuden način ocenjevanja:
npr. strojni elementi 2: kolokvij, stran in pol dolgo izpeljavo imaš v celoti prav v zadnji vrstici lapsus in dobiš 0točk od dveh, razlaga asistenta: Pri tej nalogi damo vse ali nič.

Pač teh primerov je dost, velikokrat se pokaže, da ne iščejo znanja temveč lapsuse, še posebej na prvi stopnji. Nasploh je pa ogromno sprotnega dela, poročil, domačih nalog, glede na to da imam prijatelje iz vseh naravoslovnih faxov, lahko brez problema rečem, da je na strojni (vsaj za UNI smer) daled največ sprotnega balasta od vseh faxo, to je 100% fact.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 3.1.2015 17:42

S tem ne mislim da je strojni fax najtežji, je npr. matematika sigurno teoretično bistveno težja, sam kar se pa sprotnega dela tiče in pa časa, ki ga boš moral pokuriti za fax, ga boš pa tukej moral največ vložiti.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 4.1.2015 12:52

Sem sicer komaj v drugem letniku PAP programa, vendar če imaš kanček nadarjenosti pojdi raje na fiziko, kot sem z prijateljem primerjal fakse je FMF svetlobna leta pred FS. Največji problem je podjebavanje z strani profesorjev z popolnimi bedarijami, ki ne koristijo prav nobenemu. Skoraj ne moreš verjeti, pri gradivih smo imeli vajo korozija in ni blo enga da bi kapiral zakaj se gre. Pa pri vsakem predmetu bo nekaj narobe, naj ti dam primer:
2 letnik PAP 1 semester:
-termodinamika 1 (na vajah uredu asistent, predavanja so pa že zgoraj opisali)
-strojni elemenit 1 (predavanja ok, za vaje sem dobil pa prišleka, ki zna manj kot jaz)
-tehniška mehanika 2 (za vsako nalogo na kolokviju imaš 15 minut, kar ti pove da so popolnoma nekoristni problemi opisani, prav res neke osnove nič poglobljenega, pa še enačbe moraš znati na pamet)
-energetska proizvodnja (sami prišleki, nevejo niti kaj učijo, vsi popolnoma nepripravljeni, saj imajo dejanskega učnega procesa zelo malo, so večinoma mladi raziskovalci ali nekaj podobnega)
-inžinerska gradiva (je bilo že vse povedano)

Edini predmet ki mi je bil dozdaj res všeč je bil tehniška mehanika 1, edini problem je bil da smo imeli neka sprotna preverjanja, ki so bila pogoj za izpit.

RRP program ima verjetno malo boljši program, ampak podjebavanja z strani profesorjev je pa pomoje prav toliko kot na PAP.
Sam sicer nisem nadarjen, ampak če bi še enkrat izbiral šolo bi šel študirat ladijsko strojništvo v portorož, če bi bil pa rahlo nadarjen bi šel na fiziko.
Pa tudi da ne boš sanjal o neki zaposljivosti diplomanotv, ja job že bo ma za male pare (tak občutek dajejo nekatere teme na tem forumu).
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 4.1.2015 13:18

Problem fizika je zaposljivost in na konc koncev tudi njihove plačo so v rangu strojniških, samo da z strojništvom dobiš bistveno lažje zaposlitev kot pa fizik. Je pa tudi potrebno povedat, da 700EUR je mogoče začetna plača kakšnih strojnikov z višjo strojno šolo, ne v to mešat UNI. Mislim da vsak ki je sposoben lahko z UN izobrazbo brez problema pride na 900-1000 EUR začetne plače (NETO), seveda to zavisi od podjetja in pa svojih sposobnosti. Če si povprečen pričakuj povprečno plačo.

Problem je v tem, ker je dons v SLO kupica nekih višjih ipd strojnih šol, na koncu vsi dobijo nek naziv inženirja + +1 ali +2 letih direktno po srednji šol, plače pa imajo potem slabe, ker tudi izobrazba ni na takem nivoju kot je npr na fakulteti, potem pa pravijo da v strojništvu ni denarja ali vsaj ne dobrega. Tud sem poslušal od raznih orodjarjev ko jamrajo o slabih plačah strojnih inženirjev, to pa zato, ker se vsi mečejo v isti koš inženirjev čeprav je nivo izobrazbe popolnoma drugačen.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 4.1.2015 14:40

Višja šola in fakulteta (torej univerzitetna izobrazba ter visoka izobrazba) sploh ni niti pod razno primerljiva. Podobno kot če bi rekel dajmo primerjat Vartburg in BMW.

Poznam vsaj 5 bivših sošolcev iz srednje šole, ki so šli na višjo šolo.
Vseh 5 poleg šole hodi še na šiht (razen med izpitnim obdobjem, torej 9 mesecev na leto), da imajo sploh neko obremenitev na sebi. Pa ne rečem, da gre za superinteligentne ljudi, pač povprečen strojnik, ki je malenkost zagret za učenje.
Da na FS grem delat še šiht zraven... umrem po 2 tednih.
Drugače pa večine šlosarjev itak ni kaj preveč za poslušat, razen v izjemnih primerih. Najhujše je, ko se oglasi kakšen tam 3 leta pred penzijo in začne "ko sem jaz bil mlad ... ta mladina danes pa nič".

Če ne drugega pa gremo v severne kraje.
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a midolina » 4.1.2015 21:19

Mogoče bi še sam dodal svoje skromno mnenje o poklicu strojni inženir. Sem pred upokojitvijo kot dipl. ing. strojništva. Težko je vnovčiti znanje, ki ga dobiš na strojni fakulteti, posebno v trenutni Sloveniji, ki se je odrekla industriji. To je branža, kjer kot posameznik ne moreš veliko narediti, potrebna je sinergija kapitala, znanja, tehnološke opreme in tradicije. Če v vašem znanju ne bo neke dodane vrednosti, ki je fakulteta sigurno ne bo dala(ker tega znanja ni niti tam), bo vaš domet nižji kot ga ima kvaliteten ključavničar s poklicno izobrazbo. Seveda se boste nekateri povzpeli na družbeni lestvici s svojo prebrisanostjo in politično spretnostjo, to pa bi vam uspelo tudi brez strojne fakultete. Z vsemi tehničnimi poklici in diplomami je v Sloveniji enako. Pred kratkim mi je internetno povezavo servisiral mlad dipl ing elektrotehnike in mi potožil: toliko sem vložil v svojo diplomo, sedaj pa vlečem kable po hišah in stanovanjih. To je trenutna slovenska realnost. ker nimamo nikakršnega razvoja na tem področju, razen nekaj butičnih izjem, ing. tudi ne potrebujemo, vsaj zdaleč toliko ne, kot jih producirajo šole. Pred kratkim se je nas zbralo 20bivših študentov kolegov, in so samo trije delali oziroma delajo v svojem poklicu. Drugi smo se prekvalificirali, eden je postal celo duhovnik, drugi pa stomatolog.Imam tudi 15 letne izkušnje dela v tujini, 5 let v Nemčiji, 10 v Veliki Britaniji. Nekateri Slovenski ing so se tam uveljavili in uspeli, velika večina pa ne, in med njimi tudi jaz ne.
midolina
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a bpod » 5.1.2015 9:08

Strojni inženir v sloveniji ne dobi službe? Če ima kaj uporabnega znanja, jo dobi brez težav. Ne trdim pa, da za izobrazbi primerno plačo. Če pa manjka znanja, pa ni krivo gospodarstvo, država in ne vem kdo še..
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov