STROJNISTVO.com • Poglej temo - Študij strojništva RRP

Študij strojništva RRP

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Re: Študij strojništva RRP

OdgovorNapisal/-a Matej17 » 8.1.2015 7:44

jaz morem povedat, da se je študij strojništva z uvedbo bolonjskega sistema zelo spremenil! namreč sem zadnja generacija ki je študirala po starem sistemu in lahko točno primerjam kaj smo mi delali in kaj delajo zdej. Profesorji se niso spremenili, spremenu se je učni program, kateri zahteva pol manj znanja kot smo ga potrebovali mi! to je mišljeno za UNI program
Precej sošolcev novih diplomantov ima težave z zaposlitvijo. Brez vez in zelo težko kandidiraš na kakršnemkoli razpisu, vsi razpisi za delovna mesta zahtevajo 5 letne delovne izkušnje! Kako se lahko mladi dipl.inž.str. zaposli??? zelo malo delodajalcev ima interes vlagati dodatno znanje v mladega inženirja, namreč z znanjem ki ga pridobiš na faksu nisi še pripravljen za delo na trgu.
LP
Matej17
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a feridpetarda » 11.1.2015 12:41

Bom še jaz napisal svoje mnenje, sem 3 letnik RRP programa.

Večina snovi ni težka, predvsem, če delaš z razumevanjem. Kakor so že predhodniki napisali, najtežje je pogruntat kaj profesor želi od tebe, da mu napišeš.
Primer: bivši dekan hoče samo lepe miselne vzorce in tehniško lepe skice, kaj napišeš ga niti ne zanima, ker vse izpite popravi in objavi rezultate v 2 urah po izpitu. Drugi hočejo od tebe, da grafe rišeš z barvicami, kljub temu, da bi morali bit že 10 let v penziji in se komaj premikajo po fakulteti na predavanjih pa kažejo katalog jekel iz železarne ravne, kjer so podatki po JUS standardu. Pač jebanje v glavo večinoma.

Večino časa ti pa bo pobralo delanje poročil in domače naloge. Velikokrat nimajo veze s samim izpitom in ubistvu delaš 2 predmeta v enem predmetu. Nekje pa je sprotno delo celo poplačano s tem, da prideš na izpit pa vse znaš. Priporočam ti delanje s kolokviji, ker je pol manj snovi.

Če hočeš imeti veliko časa za obšolske dejavnosti ( punca, razni hobiji ) potem ti tega faxa ne priporočam.
Drugače pa samo pogumno in ne obupat, sam sem skoraj obupal po prvem semestru, vendar še vedno nekak furam vse skupaj ;)
feridpetarda
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Gui » 11.1.2015 14:16

Hvala vsem za odgovore. Zdaj si bom vzel čas in temeljito premislil o prihodnosti mojega študija...
Gui
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a uros99 » 11.1.2015 17:48

feridpetarda napisal/-a:Bom še jaz napisal svoje mnenje, sem 3 letnik RRP programa.

Večina snovi ni težka, predvsem, če delaš z razumevanjem. Kakor so že predhodniki napisali, najtežje je pogruntat kaj profesor želi od tebe, da mu napišeš.
Primer: bivši dekan hoče samo lepe miselne vzorce in tehniško lepe skice, kaj napišeš ga niti ne zanima, ker vse izpite popravi in objavi rezultate v 2 urah po izpitu. Drugi hočejo od tebe, da grafe rišeš z barvicami, kljub temu, da bi morali bit že 10 let v penziji in se komaj premikajo po fakulteti na predavanjih pa kažejo katalog jekel iz železarne ravne, kjer so podatki po JUS standardu. Pač jebanje v glavo večinoma.

Večino časa ti pa bo pobralo delanje poročil in domače naloge. Velikokrat nimajo veze s samim izpitom in ubistvu delaš 2 predmeta v enem predmetu. Nekje pa je sprotno delo celo poplačano s tem, da prideš na izpit pa vse znaš. Priporočam ti delanje s kolokviji, ker je pol manj snovi.

Če hočeš imeti veliko časa za obšolske dejavnosti ( punca, razni hobiji ) potem ti tega faxa ne priporočam.
Drugače pa samo pogumno in ne obupat, sam sem skoraj obupal po prvem semestru, vendar še vedno nekak furam vse skupaj ;)

Po uradnih podatkih gre Grum čez 2 leti v penzijo. Potem se bodo morda kolegi naučili, da skice se z barvicami ne dela. Do tedaj pa kljub temu, da ne morem videt skice z barvicami (razen, če seveda ni drugega pisala) narišeš skico z barvicami samo zato, da narediš izpit in se čimprej rešiš takih ljudi; ker pri prej navedenih znanje itak ni pomembno, pomembno je to, da vizualno izstopa. Kakšen inženir pa se iz tega razvije pa ne vem. Verjetno pa so na vseh faksih taki "cukrčki", tako da se ne sekiraj, da bo kje bolje.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a borisk » 12.1.2015 6:23

tudi v mariboru so bili, ampak barvic pa nisem potreboval
borisk
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.1.2015 8:45

Drugi hočejo od tebe, da grafe rišeš z barvicami,
Le čemu ti barvice niso simpatične? Naj se javi eden, ki v službi riše (modelira) in pri tem ne uporablja različnih barv.

Pedagoški kader ima najrazličnejše šege in navade, ki nekaterim niso všeč. Njihova naloga je, da vas pripravijo za bodoče delo (uspeva jim različno). K temu pa spada tudi, da naloženo delo opraviš točno po danih navodilih in brez ugovarjanja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a bpod » 12.1.2015 8:59

Žerjavar napisal/-a:
Le čemu ti barvice niso simpatične? Naj se javi eden, ki v službi riše (modelira) in pri tem ne uporablja različnih barv.

Pedagoški kader ima najrazličnejše šege in navade, ki nekaterim niso všeč. Njihova naloga je, da vas pripravijo za bodoče delo (uspeva jim različno). K temu pa spada tudi, da naloženo delo opraviš točno po danih navodilih in brez ugovarjanja.

Bemti je tole dobro povedano!
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a grega09 » 12.1.2015 9:03

uros99 napisal/-a:Verjetno pa so na vseh faksih taki "cukrčki", tako da se ne sekiraj, da bo kje bolje.

Ne samo med študijem, najdejo se tudi potem ko začneš s poklicno potjo. In ni jih malo... Se moraš kar sprijazniti in zvoziti mimo...
grega09
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 12.1.2015 15:36

Dobro, če je graf tak, da je ena črta zraven druge (kot so na primer parne krivulje, kjer je tlak entalpija, temperatura in še kaj gor hkrati). Ampak, da bi imel tri črte na grafu pa se brez težav reši s svinčnikom. Zakaj? Svinčnik se lahko komot zbriše. Za različne grafe pa imaš na voljo vsaj 4 skupine črt, od tega od vsake po vsaj 2 debelini.

Mislim, pa, da imajo predvsem nekateri iz starejše generacije vsako vprašanje in interes mladih za globlje razumevanje kot provokacijo in ugovarjanje. Tudi na faksu.

grega09 napisal/-a:
uros99 napisal/-a:Verjetno pa so na vseh faksih taki "cukrčki", tako da se ne sekiraj, da bo kje bolje.

Ne samo med študijem, najdejo se tudi potem ko začneš s poklicno potjo. In ni jih malo... Se moraš kar sprijazniti in zvoziti mimo...

Vse ima svojo mejo. Če človek normalno pove in zna približno pojasnit, če sogovornik ne razume, potem ni problema; če pa nekdo začne nekaj "tubit" v glavo drugim, kot da se je pri njem uveljavil homocentrični razpored vesolja, potem pa ne poznam nikogar, da nebi dobil odpora.
“The biggest obstacle to wealth is fear. People are afraid to think big, but if you think small, you’ll only achieve small things.” T. Harv Eker
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.1.2015 16:53

Vse ima svojo mejo. Če človek normalno pove in zna približno pojasnit, če sogovornik ne razume, potem ni problema; če pa nekdo začne nekaj "tubit" v glavo drugim, kot da se je pri njem uveljavil homocentrični razpored vesolja,...
Z leti boš spremenil mnenje. Sedaj, kot učenec pa ne govori grdo o svojih učiteljih; lahko izsledijo tvojo identiteto ter se maščujejo.

Osebno pedagoškega kadra, ne glede na nivo šole, ne cenim ravno super visoko, jim pa kljub temu priznavam nadpovprečno znanje in sposobmosti. Tudi če se med njimi najde kakšen, ki je sposoben po svoje "tubiti", pa še vedno izpolnjuje del svojega pedagoškega poslanstva = pripraviti učenca za bodoče delo, katero mora biti točno po navodilih in brez ugovarjanja.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a feridpetarda » 13.1.2015 18:30

Žerjavar napisal/-a:

Seveda ja, še lastni asistenti se prikrito delajo norca iz njega, njegov laboratorij zgleda kot iz leta 1978 nekje iz vzhodne nemčije, verjetno imajo čez vikend muzej in hodijo nemški študenti to gledat.

Tu se ne gre za barvice. Gre se zato, da mu lahko na dveh različnih izpitnih rokih enako odgovoriš in boš 2x različno ocenjen. Gre se za to, da pri tako pomembnem predmetu za strojništvo študent odnese bore malo.
feridpetarda
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a ktm1001 » 13.1.2015 19:38

ktm1001
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a BlackElvis » 14.1.2015 1:02

Ne serite o barvicah.

Tip zahteva preglednost in jasnost.
Se spomnim, da mi je v prvem letniku črtal celotno vprašanje nateznega preizkusa češ da sem narisal krivuljo preveč položno in ne morem govoriti o jeklu, če ta krivulja prikazuje popolnoma drug material. In sem zastopil kaj mi hoče povedat, marsikdo ni. In taki ponavadi jokajo po forumih o barvicah in da je to krivo. Bullshit, še vsak njegov izpit sem pisal z modrim kulijem kot vse ostale. In naredil v prvo.

Sicer je pa FS smešen faks. Socialna komponenta ni lih močna stran, za marsikaj se sprašuješ, če je res potrebno, nekaj popolnoma nekompetentnih profesorjev, case study ne obstaja, laboratorijske vaje prenatrpane in ne pobereš od njih to kar bi moral. Pa še takšne in drugače zdrahe in zamere med profesorji, vrh študentskega sveta/organizacije pa predstavlja žur z Mambo Kingsi.

Overall, vpiši se. Znanje, ki ga dobiš niti ni tako ključno. Ključen je način razmišljanja (mišljeno v tehničnem in ekonomskem smislu), ki ga dobiš.
BlackElvis
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Jacks0n » 14.1.2015 16:10

Realno je Grum kar OK, sam sicer na njegova predavanja nisem hodu, mogoče sem bil 1x, ker enostavno nisem mogel normalno slediti, glede na to da istočasno razlaga snov, na tablo riše graf in potem da še prosojnice gor in je torej nemogoče narediti dobre zapiske, snov ki jo predava pa je bila meni osebno zanimiva. Jaz sem imel pri njem gradiva 2 10, sem se pa pač učil z razumevanjem, ne samo nekaj napiflov na pamet. To, da ljudje pri njemu slabo pišejo in govorijo o barvicah pa je znak slabega učenja in piflanja ter ne razumevanja. Jaz sem vse napisal s kemikom, samo Grum išče znanje, ki ga folk načeloma nima, vsi se zanašajo na neke brezvezne odgovore ki jih najdejo v kopirnici in od bivših študentov ki se ji je slučajno posrečilo narediti z 6, potem se pa čudijo da ne naredijo.
Jacks0n
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a uros99 » 14.1.2015 16:25

Pa ti povem še mojo izkušnjo. 1. letnik - gradiva 1. Skiciraj Pb-Sn diagram. Nariši ohlajevalne krivulje za 7 različnih koncentracij [ker se zlitina ne meša popolno v trdnem je evetktičnega tipa in bi zadovoljevali 3 grafi], podobno so ostala podvprašanja, naloga ti vzame 30 minut. Podobno velja za ostale 3 naloge - natezni preizkus, trdota in žilavost ter železo-cementit. Pišem 54%.
Res sem bil razočaran, ker sem kot strojnik že od prej to poslušal takrat že 4 leta na srednji šoli.
Grem do njega vprašat kaj je narobe. 1. naloga - od 25 pik jih dobim 5. Kaj je bilo narobe? Ker nisem za vsako točko narisal mikrostrukture. Fe-Fe3C ista štorija - nisi narisal mikrostruktur.Ostalo je sicer par napak, ampak realno ni bilo za 54%.
In to sploh nebi bil problem, če bi v vprašanju pisalo nariši mikrostrukture.

Enaka stvar pri Gradivih 2. Pride po kolokviju mojster v predavalnico, pravi, da je razočaran. Samo 3 ljudje od 200 so narisali popustne karakteristike za jeklo. Čeprav to ni bilo v vprašanju je odbijal točke, ker očitno nismo razumeli kaj to poboljšanje je.
To, da Grum išče neko razumevanje sploh ni res. Kakor je razložil nekatere stvari (npr. utrujanje, Smithov graf ...) še dobro da smo imeli strojne elemente. Pa definitivno nisem eden izmed tistih "samo da je 6".

@ BlackElvis - si narisal v merilu? Če ni merila potem ne moreš reči, da je krivulja preveč položna - to je potem filozofija in ne strojništvo. Ne vem potem kdo ne razume ...
uros99
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov