STROJNISTVO.com • Poglej temo - Nadstrešek 8000x5000mm

Nadstrešek 8000x5000mm

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Nadstrešek 8000x5000mm

OdgovorNapisal/-a taubi » 20.5.2015 7:23

Namen imam izdelati nadstrešek 8000x5000mm

Nekako sem si zamislil uporabo jeklenih profilov:
- stebri ->unp160
- late ->unp180
- šperovci IPE100

Stebri so na enem koncu 1,5m od roba na drugem pa 2.5m. Na tem koncu pride ropotarnica 5x2.5m zato bom dodatno namestil še 60x60x3 cevi kot je narisano v skici, ker bo oblečena z osb ploščami. Med špirovce imam namen dodati 40x40x3 cevi ki bodo sluzile namenu nosilnosti pločevine.

Naklon bo 2° od hiše(po dolžini5m), kritina verjetno trapezna pločevina z 30mm izolacija, ali pa osb plošče z bitumensko izolacijo.

Nadstrešek bo po enis strani kjer je dolžina 8m prislonjen k hiši, ter enostransko 5m zaprt.

Vsi spoji med I in U profili ter pohištvenimi cevmi bodo vijačene.

Zanima me če lahko še kako optimitiziram ali je potrebno pojačati profila za izdelavo, glede na to da naj bi bilo zahtevano 150kg/m2. Lokacija je okolica Ljubljane

Hvala in lep pozdrav

Slika

Slika
taubi
Novinec
Novinec

Re: Nadstrešek 8000x5000mm

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 20.5.2015 17:17

če lahko še kako optimitiziram
Materjal za leseno konstrukcijo je pol cenejši od jeklenih profilov. Kakšen razlog te vleče na jekleno konstrukcijo?

Za določitev dimenzij profilov je nujno potreben podatek o obremenitvi = max možen sneg (lokacija - okolica LJ je premalo - morda nm višina)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a taubi » 20.5.2015 23:19

Suzenj jeklu :D

lokacija je škofljica oz 305m nadmorske višine... js mislm d bi te dimenzije zadoščale...

Vaše mnenje?
taubi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 21.5.2015 6:29

Med špirovce imam namen dodati 40x40x3 cevi ki bodo sluzile namenu nosilnosti pločevine. To so late. Zadošča KC 30 x 2 na razmaku 50 cm
- šperovci IPE100 Ob max snegu bo poves 43 mm. Priporočam vsaj IPE 120, korektno bi bilo IPE 140.
- late ->unp180 Verjetno si mislil lege = nosilec na stebrih? UNP ni optimalen zaradi majhne togosti v prečni smeri. Priporočam IPE 160.
- stebri ->unp160 Potrebnih bo 6 stebrov - tudi na koncu ropotrnice. UNP nikakor ni optimalni profil. Če ga želiš, jih bo treba postavljati v različne smeri, ker je treba premagovati veter vzdolžno in prečno. Priporočam kvadratno cev ali pa HEA profil.
bom dodatno namestil še 60x60x3 cevi OK.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a taubi » 21.5.2015 17:55

Ok pol dam kc 30x2

Sperovce vecamo na IPE 120 oz 140, lege prav tako na IPE160. OK

Stebri.. steber ki je odmaknjen 1,5m od roba bo pomaknjen na 1m od roba. Kaksna naj bo dimenzija kvadratne cevi za steber oz profil HEA?
Prosim da namestis cevi 60x60x3 ker bodo sigurno, po logiki pa tudi malo razbremenijo steber.

Hvala
taubi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.5.2015 5:52

Stebri so potrebni HEA 100 ali KC 120 x 4.

Če bodo stebriči okrog drvarnice podpirali legi in zadnji špirovec tako, da bodo prenašali vertikalno silo (teža snega), potem so 4 stebri dovolj.
steber ki je odmaknjen 1,5m od roba bo pomaknjen na 1m od roba.
Potrebna bo močnejša lega (IPE 180)
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 22.5.2015 6:11

Žerjavar napisal/-a:Stebri so potrebni HEA 100 ali KC 120 x 4.

Če bodo stebriči okrog drvarnice podpirali legi in zadnji špirovec tako, da bodo prenašali vertikalno silo (teža snega), potem so 4 stebri dovolj.
steber ki je odmaknjen 1,5m od roba bo pomaknjen na 1m od roba.
Potrebna bo močnejša lega (IPE 180)

Žerjavar, ti bi že lahko vedel, da pri projektiranju jeklenih konstrukcij ne poznamo lat, šper in podobno.
Sklopi jeklenih konstrukcij so: lege, zatege, strešne in stenske vezi, različni stebri odvisni od vpetja, različni okvirji-vpeti v temelj; členkasto naslonjeni na temelj. Sestavni del okvirja je prečka in steber. Obstajajo sidrišča, v katera se sidrajo...
.
Ti do neke mere zavajaš svoje stranke, ker nikoli ne omenjaš izbran tip konstrukcije, sidrišč in temeljev.
Odloči se, ali bo to okvir /členkast ali vpet v temelj/ ali bodo to konzolni stebri s svojo uklonsko dolžino in svojim sidriščem in temeljem. Govoriš o nekih stebrih, ki so lahko takšni ali onakšni in pri onakšnem ti bo, si bo tvoja stranka izbrala izbrala vpeto sidrišče s plehom debeline 8 mm.
.
po moje je vprašanje, če poznaš vpliv vetra na nadstrešnice in prevrnitev IPE profilov.
tudi za to nadstrešnico je vprašanje kakšno konstrukcijo si izbral stranki.

l.p.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.5.2015 7:16

@:keko-T:
Hvala za kritiko. Večina je res.

Ali imaš kako pripombo na svetovane potrebne dimenzije pri tem (ali katerem drugem) nadstrešku?

Sklopi jeklenih konstrukcij so: lege, zatege, strešne in stenske vezi, različni stebri odvisni od vpetja, različni okvirji-vpeti v temelj; členkasto naslonjeni na temelj. Sestavni del okvirja je prečka in steber.
Zame so bili vso delovno dobo sklopi jeklenih konstrukcij: glavni, čelni, prečni, vezni nosilev, ročica, kljun, zatega, steber (ni bil sidran v tla), portal, noga, .... Kar se tiče poimenovanja elementov nadstreška in ostrešja pa povzemam tesarska imena - ocenjujem, da so večini bolj razumljiva.
zavajaš svoje stranke, ker nikoli ne omenjaš izbran tip konstrukcije, sidrišč in temeljev.
Le občasno se pogovarjam o pritrjevanju stebrov na temelje, predvsem takrat, ko je predlagani tip konstrukcije tak, da zahteva vpetje stebra v temelj ter ustrezen temelj za prenos momenta. Običajno smatram nadstrešek kot samostoječa konstrukcija, ki je postavljena na tla. Pritrjevana je na temelj le toliko, da ne pride do horizontalnega premika (sem že večkrat to zapisal. Kaj ti pomagaj pritrjevanje stebra s 4 vijaki na večji razdalji, če plošča pod stebrom (ali temelj) ni v stanju prevzeti upogibnega momenta.
je vprašanje, če poznaš vpliv vetra na nadstrešnice in prevrnitev IPE profilov.
Ali deluje veter na nadstrešnico drugače kot na žerjav na prostem?

Priznavam, da ne poznam računa prevrnitve torzijsko elastičnega profila zaradi upogibnega momenta. Peš izračun je prekompliciran, da bi ga uporabljal. Se pa držim načela prof. Preloga, ki je rekel, "Če je nosilec sposoben prenesti vsaj 10 % vertikalnega upogiba tudi v horizontalni smeri, se ne bo nikdar zvrnil. Če nosilec ni raven (tudi vpliv podpiranja) je upoštevati tudi torzijsko obremenitev." Ali današnji računalniški izračuni to postavljajo na laž?

Z veseljem bom opustil to moje "zavajajoče svetovanje", če ga bo nekdo nadomestil z znanstveno in računalniško podprtim. Do sedaj ga še ni bilo junaka, ki bi se vključil z izračunanimi rezultati. Pardon, je jih bilo nekaj, ki so sicer vedeli modelirati in pogledati rezultat, niso pa ustrezno zajeli zunanjih obremenitev.
Kar oglej si teme o nadstreških: Koliko je dodatnih vprašanj o zamišljeni izvedbi, o obremenitvi (sneg, veter, ...). Če bi imel kdo namen svetovati, bi moral postaviti vsaj ta vprašanja.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 22.5.2015 9:09

enostavno se mi ne da pametovati, prerekati s teboj. o dimenzijah mi ni za razmišljat.
.
v oko mi takoj pade sprednji del. ni ene besede o sidrišču in njegovi togosti, kakšen bi naj bi to bil to prečni okvir pri takšni "lati", ko nikjer ne omenjaš sidrišča, ali togega spoja v vogalu zgoraj.
od oka, "lata" ni bočno podprta in neka qurčeva kritina tega ne zagotavlja.
.
"ded" omenja, da bo ena stena zaprta in drvarnica, ne vem. mogoče tudi. tukaj se nabere nekih horizontalnih sil, ki jih je potrebno nekam spusti. načinov je več. "po tvojem" načinu pač ne omenjaš sidrišč in ne spojev v vogalih. to meni deluje kot kolovrat:))
.
meni se pač zdi, da je najbolje zagotoviti (tudi z vezmi) togost strehe (sploh pri tako glupi izbiri profilov) in jo členkasto natakniti-posaditi na vpete stebre.
možnost je tudi, da izrabi drvarnico kot neko togo kletko (vezi) , ki sprejme vse H-sile.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 22.5.2015 9:48

oko mi takoj pade sprednji del. ni ene besede o sidrišču in njegovi togosti, kakšen bi naj bi to bil to prečni okvir pri takšni "lati", ko nikjer ne omenjaš sidrišča, ali togega spoja v vogalu zgoraj.
od oka, "lata" ni bočno podprta in
Res je!
Do sedaj sem le odgovarjal na konkretna vprašanja, ali so predlagani profili primerni. Pričakujem nadaljnja vprašanja, ali so predlagani vijačni spoji med elementi primerni. Sledila bodo še kaka vprašanja, predno se projekt razčisti.

Če pa se avtor vprašanja zadovolji s temi odgovori in ne postavlja dodatnih vprašanj, pa že ve, kaj in kako narediti, le osnovna statika ga je mučila. Dela sebi in bo sam nosil odgovornost za morebitno napačno izvedbo.
meni se pač zdi, da je najbolje zagotoviti (tudi z vezmi) togost strehe ...
Tudi ta varianta je možna. Zakaj jo uporabiš le za kritiko mojega nasveta?
Uporabi jo kot nasvet variante izvedbe, povej potrebne profile ter potrebne dimenzije temelja za stebre. Pa se bo avtor sam odločil za njemu všečno varianto.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a taubi » 22.5.2015 16:49

KekoT kaksne dimenzije profilov oz kaksno izdelavo pa ti predlagas ?

Vse spoje med stebri in legami, legami in spirovci ter latami in spirovci sem imel namen vijaciti. Boljsi nasvet ?

Za fiksiranje stebrov v tla(temelj) sem mislil dati 10mm plosco z ojacitvami na profil oz cev ter jih pritrditi z 4 hilti vijaki (zabijalni )

Ravno zato sem prasal na forumu za nasvet da nebi slucajno prislo do situacije ko bi nekje popustilo in prislo do porusitve...
taubi
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a kekoT » 23.5.2015 4:27

KekoT kaksne dimenzije profilov oz kaksno izdelavo pa ti predlagas ?Vse spoje med stebri in legami, legami in spirovci ter latami in spirovci sem imel namen vijaciti. Boljsi nasvet ?Za fiksiranje stebrov v tla(temelj) sem mislil dati 10mm plosco z ojacitvami na profil oz cev ter jih pritrditi z 4 hilti vijaki (zabijalni )Ravno zato sem prasal na forumu za nasvet da nebi slucajno prislo do situacije ko bi nekje popustilo in prislo do porusitve... -

Predlagal bi takšno, ki se projektirajo in izdelujejo jeklene konstrukcije in tudi elemente bi poimenoval tako. Npr. jeklene strešne lege so tisti elementi, ki so v stiku s kritino. Razdalje med strešnimi legami se običajno prilagodijo nosilnosti kritini.

Tukaj bi izbral npr. kritino TPO 1000 s protikondenčnim obrizgom (nosilnost pri tropoljnem nosilcu je 210 kg na razdaljah do 175 cm.

Teža ekonomično dimenzioniranih jeklenih leg znaša 7-8 kg/m2.
v vašem primeru bi bilo ekonomično prilagoditi previs preko zadnjega polja. ta znaša pri nosilcu z enostranskim previsom, 41 % razpona polja. mislim, (nisem preizkušal) bi lahko bilo pri nas zaradi "drvarnice" zadaj, l k 50 % razpona. lahko je več, takrat je manj "ekonomije"
Torej bi v prečnem prerezu imel razdaljo med legami 5 : 3 = 1.67 m

Za previsom leg bi imel jekleni okvir.ta je lahko v temelje vpet, ali na njih členkasto naslonjen. možno je imeti tudi vpete konzolne stebre s povezovalnim nosilcem. jaz bi se odločil za okvir (spodaj členki). ta okvir bi bil preko leg naslonjen na
drvarnico, ki bi jo zasnoval kot "nosilno kletko". to se da zelo lepo narediti s kakšno +- podporo v steni, ali s "križem" iz fi železa, ali vpetimi stebri.

Konkretnega sidrišča ali vpetja stebra spredaj ne bo smel spregledati tudi g. žerjavar, ali pa bo iz konstrukcije predvidel še večje spakedralo :))
ne vem, kaj bo on naredil tam prečno. mogoče kakšne "čudne roke", mogoče bo naredil pod špero še en nosilec in bo nastal okvir. skratka zagotoviti bo moral neko togost zgoraj, ker jo noče spodaj.
je pa res, vsako vpetje v temelj zahteva večje temelje in bolj nosilna tla. ta konstrukcija za to ni problematična.

dobro za objekt je, da ga samo en zasnuje in dela in tukaj naj bo v veljavi žerjavarjevo.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2015 6:18

kekoT napisal/-a:dobro za objekt je, da ga samo en zasnuje in dela in tukaj naj bo v veljavi žerjavarjevo.
Še bolje, če ga neodvisno snujeta dva (ali več) in se potem izbere ugodnejša varianta. Ne se bati predstaviti svojo varianto, odločil bo investitor. Do sedaj sem le govoril o potrebnih dimenzijah nosilnih elementov, kot je konstrukcijo zasnoval investitor.
Konkretnega sidrišča ali vpetja stebra spredaj ne bo smel spregledati tudi g. žerjavar, ali pa bo iz konstrukcije predvidel še večje spakedralo :))
Čakam (zgolj radovednost), da boš povedal potreben temelj za steber. Investitor pa čaka na potrebne dimenzije (presek) nosilnih elementov za konstrukcijo po tvoji zasnovi.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 23.5.2015 7:24

Žerjavar napisal/-a:
kekoT napisal/-a:dobro za objekt je, da ga samo en zasnuje in dela in tukaj naj bo v veljavi žerjavarjevo.
Še bolje, če ga neodvisno snujeta dva (ali več) in se potem izbere ugodnejša varianta. Ne se bati predstaviti svojo varianto, odločil bo investitor. Do sedaj sem le govoril o potrebnih dimenzijah nosilnih elementov, kot je konstrukcijo zasnoval investitor.
Čakam (zgolj radovednost), da boš povedal potreben temelj za steber. Investitor pa čaka na potrebne dimenzije (presek) nosilnih elementov za konstrukcijo po tvoji zasnovi.

Ah, daj no. Kaj bi se bal takšne ute in ni dobro dobro, da provociraš. V bistvu ta forum občasno pogledam in z njim (svojim egom) nisem zasvojen.

Ti kar govori in oprosti, če sem te zmotil :) in napisal sem ti, da ne bom posegal v "tvoj" projekt.

Do sedaj nisem omenjal nobene dimenzije in je niti ne bom. Verjetno pa ti je jasno, da se temelji izračunajo zadnji.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 23.5.2015 7:41

O provociranju nebi...
Koda: Izberi vse
Ti do neke mere zavajaš svoje stranke, ker nikoli ne omenjaš izbran tip konstrukcije, sidrišč in temeljev. Odloči se, ali bo to okvir /členkast ali vpet v temelj/ ali bodo to konzolni stebri s svojo uklonsko dolžino in svojim sidriščem in temeljem.

Na forumu so vedno dobrodošli tisti, ki imajo probleme, vprašanja, ... in pa tisti, ki so pripravljeni te probleme reševati, svetovati, ...
Kdo se veseli tistega, ki popljuva nasvet (vprašanje, trenutno stanje, ...), brez da bi povedal, kaj je narobe ali povedal, kako je pravilno.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov