STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kazalnik OEE

Kazalnik OEE

Tehnologija in ekonomija obdelave, predelave...

Moderator: -M-

Kazalnik OEE

OdgovorNapisal/-a klko » 13.5.2010 9:10

Pozdravljeni.

Ukvarjam se z uvajanjem kazalnika OEE (Skupna učinkovitost opreme (overall equipment effectiveness) v podjetje.

Kazalnik je sestavljen iz treh faktorjev (ang.: Availability, Performance, Quality). Slovenski prevod: razpoložljivost, zmogljivost (uspešnost) in kakovost.
Prvi manjši problem je že pri ustreznem poimenovanju faktorja "performance". Sistem merjenja OEE povzemamo po podjetju, kjer uporabljajo izraz "uspešnost" (ga tudi zagovarjajo kot korektnega), a mojemu nadrejenemu nekako ni všeč. Na spletu se praviloma prevaja kot "zmogljivost".
Kateri izraz mi priporočate? Načeloma sam termin nima posebne teže, a vseeno bi rad v temeljih postavil stvari, kot se zagre :)

Zanima me tudi, če ima kdo kakršnekoli praktične izkušnje s tega področja?

Hvala!

Lp,
K

P.S.: Nisem točno vedel, kam postaviti temo.. Jo že ustrezno premaknete :D
klko
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a cis » 14.5.2010 6:34

Mi smo vedno uporabljali "zmogljivost". In tudi v drugih podjetjih s podobno dejavnostjo so uporabili ta izraz. Jaz bi tega zagovarjal.
LP
cis
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a qro1000 » 15.5.2010 11:26

Izvedba
qro1000
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a gre001 » 1.7.2010 7:49

Mi imamo metodo vpeljano v proces. Načeloma smo začeli z zbiranjem podatkov prek ustreznega obrazca, nato pa po znani formili izračunali OEE. Načeloma potrebuješ: a)čas obratovanja po urniku (time dedicated for the production), b)planirani čas obratovanja (gross running time), c)neto čas obratovanja (net running time), d) izdelovalni čas (running machining time), e)efektivni čas proizvodnje (needed time). Pod točko b upoštevamo planirane zastoje, pod točko c neplanirane zastoje, pod točko d zmanjšan učinek (mikro zastoji)in pod točko e slaba kakovost. Na podlagi teh podatkov izračunamo OEE,izdelamo pareto diagram ter Action plan ukrepov. Običajno se osredotočimo na izboljšanje aktivnosti, ki v pareto diagramu predstavljajo več kot 50%.
Metoda zahteva kar nekaj dela (odvisno koliko strojev imaš), vendar prodobiš urejenost, preglednost, vpogled v tekočo problematiko, prodobiš na kapacitetah, kvaliteti,... Bostvenega pomena je, da se izračuna vrednost ene OEE točke (€/min). S tem podatkom se potem tudi delavec na stroju zaveda, kaj pomeni (koliko je izgubljenih €) zastoj stroja za npr. 30 min. Pri nas vseskozi pri delavnicah in metodi sodelujejo delavci na strojih, rezultat pa nas preseneča v pozitivnem smislu - dober sprejem sprememb pri delavcih.
gre001
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kazalnik OEE

OdgovorNapisal/-a bar001 » 15.6.2015 16:58

Pozdravljeni!
Kar nekaj časa je že od zadnjega vpisa tu, pa vseeno...
Imam vprašanje za gre001. Pišeš, da imate izračunano vrednost točke/odstotka OEE. V naši firmi smo začeli merit OEE in to nam povzroča težave oziroma ogromno dela. Kako pretvorit te odstotke v €?
Ima mogoče kdo na to odgovor? Imamo več linij/strojev, več različnih izdelkov različnih cenovnih razredov,....
bar001
Novinec
Novinec

Re: Kazalnik OEE

OdgovorNapisal/-a FINDSOL » 15.6.2015 19:41

Pozdravljeni,

Odgovorov na to je več. Euri bazirajo na številu zaposlenih, oddelanih ur, dodane vrednosti zaposlenega/stroja, ustvarjene vrednosti zaposlenega/stroja....itd itd...in potem se to pretvori iz % OEE v eure.

Lep pozdrav
Marko
FINDSOL d.o.o.
Optimizacije podjetij, kadrov in procesov
office@findsol.si
FINDSOL
Sodelavec
Sodelavec

Vrni se na Proizvodno strojništvo

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov