magnum!!! lepo te prosim, kaj pa je poboljšamje, najprej jeklo segreti na temperaturo kaljenja samo toliko časa, da se ves kos pregreje, da zrna ne začnejo rasti, ja???, potem čim hitreje ohladiti (voda, olje, zrak) in po vsem tem dovolj visoko popustiti, da odpravimo trdoto-krhkost in, da ostanejo dobre mehanske lastnosti, trdnost in žilavost???, da ostane fina mikro struktura zrn..., dobro zopet malo teorije, ampak kosec z instituta je bil kar majstr...
dobro za šumnika bo pač poboljšanje kar nekaj, je pa približno tako kot sem napisal, pa naj me kdo popravi, če sem zasra...

je pa dobro imeti od izdelovalca jekel podatke za posamezne toplotne obdelave, hitro so lahko pizd...
samo za ilustraciji: smo kalili jeklo za ležaje - kotalki, ga po kaljenju nismo zakopali v pepel, da bi se še do konca ohladilo zelo zelo počasi do temp. okolice (nismo upoštevali teorije, diagramov gretja, hlajenja, smo bili pametni), se je pa mudilo tako kot vedno, drugi dan, smo imeli namesto dveh šest kosov, oba sta popokala (pa še je bilo tega pokanja, o tem kdaj drugič), samo za ilustracijo, to so extremi, jekla za obroče kotalnih ležajev, bla-bla...