Napisal/-a reber » 4.11.2015 20:39
Venec je seveda že narejen in suh, star je namreč več kot 1 mesec. V dokaj sveži beton se itak ne lepi, to piše na lepilih. Tudi sam sem mislil, da bom dal vijake v svež beton takoj po betoniranju, za natančno pozicioniranje bi poskrbel z ustrezno oporo, da ne bi zgrešil več kot le nekaj milimetrov. Ampak... rečeno mi je bilo, da se to ne dela, da je veliko lažje postaviti lego na venec in jo zaradi vedno obstoječih nepravilnosti lepo pozicioniramo in postavimo v pravi položaj, potem pa se zvrta v lego in skozi lego še v beton da je luknja in vijak točno na pravem mestu. Sprašujem pa zato, ker izvajalec, ki mi je dal taka navodila, ne bo delal ostrešja in bodo delali drugi, mogoče celo v lastni režiji. Ja, tudi sam se strinjam, da je lepljenje lažji način, ker štrleči vijak onemogoča, da bi gor postavil lego brez luknje. Ko je luknja v legi zvrtana, je zvrtana in ko je treba malo premakniti nastane iz luknje velikanska luknja, kar pa ni ravno ugledna izvedba del ane. Lepila so danes tako izpopolnjena, da za take primere držijo več kot dovolj, če je le pravilno dimenzionirano. Priznam, delal sem že marsikaj, ampak lepil pa s temi lepili še nisem sam, no, delal sem ene bolj enostavne zadeve in zalepil kar z mitopur lepilom in ni težav. Tukaj gre za streho in zato ne bom delal kompromisov, ki bi potencialno škodila kvaliteti in zanesljivosti izvedbe. Venec je narejen tako kot je treba, zato ne vidim nobenega razloga, da vlepljena palica ne bi držala dovolj. Veter na streho ne bo močno vplival, ker je streha nizka in bo zaključena s čopom. V navodilih izvajalca sem dobil tudi informacijo, da naj bi bile uporabljene M16 navojne palice, ampak sem se raje odločil za M18, no, M20 bi bilo bolj ziher, sigurno bi se odločil za to dimenzijo, če bi bila streha višja, večja in bolj izpostavljena vetru, v tem primeru bi tudi uporabil večje število vijakov.
Ko smo že ravno pri ostrešju, bi vprašal še glede vijakov za klešče. Ali je dovolj, če klešče, ki bodo dimenzije 5x20cm in pritrjene na škarnike 12x14cm, da uporabim na vsaki strani po dve navojni palici M10? Sicer običajno dajejo po eno samo navojno palico od M12 do M16, odvisno od izvajalca. Jaz sem se odločil za dva vijaka na vsako stran, da mi klešče bolje drži, da se težje zvijajo in sem mislil, da bi bilo M10 dovolj, aja, na vsak par škarnikov pride tudi par klešč, z vsaki strani ena, dolžina manj kot 4m.
Zadnjič spremenil
reber, dne 4.11.2015 20:50, skupaj popravljeno 1 krat.