Pozdravljen Matija!
Ko sem videl tole debato, se se zelo ustrašil da strojniki ne znajo nič več izračunat

. Potem sem si pogledal tvoj profil in ugotovil, da si še precej mlad, zato ti je odpuščeno

. No pa poglejmo kako se na podlagi parih predpostavk zelo enostavno določi hitrost, s te pa dobiš podatek, če je stvar v mejah normale. Primer ti podajam na enostaven način, tako da bodo vsi zastopili

.
Če sem mi prav zdi, je zobnik z devetimi zobmi kar na motorni gredi motorja brez dodatnih prenosov. Predpostavljam premer koles 300mm in pa vrtljaje motorja na 2000 vrt/min, kar je neka normalna vrednost, verjetno pa se motor zavrti še precej več.
Iz premera kolesa lahko izračunaš njegov obseg. Torej
ob = pi*d = 3.14 * 0.3m = 0.94m
Vrtljaje motorja na minuto pretvoriš v vrtljaje na sekundo tako, da deliš s 60:
2000 vrt/min / 60 = 33.3 vrt/s
Prestavno razmerje "i" dobiš iz števila zob obeh zobnikov (št. zob gnanega zobnika deliš s številom zob gonilnega zobnika):
i = 48 / 9 = 5.33 (to je brezdimenzijsko število)
Vrtljaje zadnje gredi gokarta dobiš iz naslednje enačbe, tako da deliš št. vrtljajev motorja s prestavnim razmerjem:
n = 33.3 vrt/s / 5.33 = 6.3 vrt/s
Pa smo že pri končni hitrosti tega super truper vozila

. Hitrost je zmnožek obsega kolesa in št. vrtljajev:
v = ob * n =0.94 * 6.3 = 6 m/s
No sedaj zaradi boljše preglednosti hitrost pretvoriš še v kilometre na uro:
v = 6 m/s * 3.6 = 21.6 km/h
No hitrost 20 km/h se mi ne zdi neka astronomska vrednost

, tako da bi stvar morala delovati. Ne vidim logike, da bi se sklopka smodila, sploh pa ne, če predpostaviš še moč motorja, ki jo omenja VETERAN (3 kW). Pri taki moči motorja more stvar leteti vsaj 50 km/h, verjetno pa še kaj več.
LP
Sandi