STROJNISTVO.com • Poglej temo - IMT 539 hidravlika -pomoč

IMT 539 hidravlika -pomoč

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

IMT 539 hidravlika -pomoč

OdgovorNapisal/-a themars » 24.2.2017 17:28

Lep pozdrav,
potreboval bi pomoč od poznavalcev hidravličnega sistema traktorja Imt 539 ali podobne.
Sem se odločil uporabiti hidravliko traktorja za krmiljenje zunanjih hidravličnih priključkov <<beri pomični mulčar>>.
Napeljal sem cevi, hitre spojke, uporabil ventile od starega viličarja, ter dokupil ventil ki pride nameščen na ohišje menjalnika/hidravličnega sistema od traktorja.
Ta ventil naj bi preusmeril tok hidravličnega olja, tako da se ga lahko uporabi za zunanje priključke.
Zanimivost tega sistema je da, enkrat ko tok olja je preusmerjen ven iz hidravličnega bloka traktorja, ni več možno upravljat z zadnjimi vilicami za dvig in spust priključka.
Če bi vse to držalo zdaj bi že kosil njive in ne pisal na računalniku.

Gremo po vrsti.
Ventil na bloku traktorja ima 3 pozicije:
1. izhod v zunanji sistem 1
2. izključen pretok (hidravlika od traktorja deluje kot običajno)
3. izhod v zunanji sistem 2
Jaz imam priključeno cev na prvem izhodu, ter drugi izhod ima čep.
Povratek, oziroma tank cev iz krmilnih ventilov od viličarja pa gre na blok traktorske hidravlike.

Delovanje na mojem traktorju:
V poziciji 2 (izključen pretok), interna hidravlika deluje brez težav.
V poziciji 3 (čep), interna hidravlika ne deluje; zadnje vilice so na mestu; če se premika traktorske ročke za dvig in spust priključkov, zabije črpalko od traktorja, pomeni da pretoka ni.
V poziciji 1 (zunanji sistem) ni pretoka hidravličnega olja.
V teoriji bi v tej poziciji moglo teč olje v zunanji sistem in se vrnit v tank, to pa se ne dogaja.

Moji preizkusi:
- probal sem zamenjati cev od prvega izhoda na drugega / nič se ni spremenilo
- ročke za pilotiranje hidravlike traktorja sem nastavil v vse možne pozicije, vključno z obema gor / nič se ni spremenilo

Opazki:
Ko sem imel usmerjen tok v zunanji sistem in sem dvignil ročico od traktorja za dvig zadnjih vilic, te so se premikale in tudi olje je teklo v zunanji sistem.
Prvo vprašanje; je to delovanje primerno? Ne bi mogel delovati samo zunanji sistem, in ne notranji od traktorja?

Ko sem spustil vilice od traktorja je olje odteklo (izbruhnilo) iz luknje od bloka ki uporabljam za vračanje olja od zunanjega sistema v tank. Sem imel odvito cev za test. Mogoče to nima sploh veze z trenutno težavo, vendar je to delovanje normalno?

Ali je v tem kar sem napisal kakšna napaka, oziroma sem razumel narobe delovanje tega sistema?

Kako naj bi rešil problem, oziroma sem spustil kakšen bistven detajl?

Hvala za pomoč.

Še slike ventila in povratka v blok (zelena puščica).

IMT-480-----hidravlicni-ventil_56a62374d9378.jpg
IMT-480-----hidravlicni-ventil_56a62374d9378.jpg (77.05 KiB) Videno 22275 krat
Priponke
image (1).jpg
image (1).jpg (80.19 KiB) Videno 22275 krat
themars
Novinec
Novinec

Re: IMT 539 hidravlika -pomoč

OdgovorNapisal/-a traktor » 24.2.2017 17:57

Če ste priklopil povratek na čep označen z zeleno ali rdečo ni prav.Priklopite na mesto kjer je čep za nalivanje olja ali na mesto kjer ja čep na levi strani pod sedežem 8 inbus ključ-kar vam je lažje..Je pa možno delovanje hidravlike in zunanjega porabnika rešiti mnogo bolj elegantneje,brez preklapljanja ventila med delom.
traktor
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a themars » 24.2.2017 18:25

Hvala za odgovor!
Ker sem videl različne uporabnike ki so na podoben način predelali IMTja sem mislil da je le ta pravilen.
Videl sem tudi priključeno povratno cev na imbus vijak ki vi pravite, sem pa mislil da so enakovredni.
Bom poizkusil kar mi svetujete.
Sem pa še vedno malo v dvomih, in sicer: ko je tok usmerjen proti zunanjem sistemu, nebi moglo olje krožit, in vrniti nazaj v tank? Ne bom trdil 100%, vendar se mi zdi da med poskusi sem imel povratno cev spuščeno v zunanjo posodo pa nisem videl kroženje olja.
Bom pa ponovno preveril, ker med preizkusi sem bil prepričan da povratna pot je pravilna.

Edino alternativo ker sem našel da bi lahko upravljal hkrati interni in zunanji sistem je z zunanjo črpalko montirano na levi strani motorja. Odlična alternativa, vendar sem imel pomisleke glede moči same črpalke, ter hitrost pomika priključkov. Nekdo mi je pravil da tako črpalko se uporablja le za hidravlično krmiljenje koles.
Mislite da bi vseeno zadostovalo za moje potrebe (krmiljenje premike mulčerja)?

Mogoče ste imel kak drugi predlog?
themars
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 25.2.2017 9:31

"Traktor", povej kakoelegantneje.
Pa da bo delovanje traktorske hidravlike (ročic) in zunanjih priključkov neodvisno med seboj. Ker je preklapljanje res zoprno.
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Đovani » 25.2.2017 11:18

Jaz sem naredil takole
Preklopni ventil 3 pozicije (normalno delovanje zadnjih ročic, 2x izhod, v uporabi imam samo enega)
Iz izhoda na preklopnem ventilu desno pod sedežem povezava na hidravlični blok venti z dvema dvosmernima ventiloma( za dva dvosmerna cilindra)
Eden uporabljen za zunanje porabnike (hitre spojke), predlagam montažo push-pul spojk.
Drugi uporabljen za delovanje dvižnih ročic (predelan tako da je drugi izhod speljan na povratek), priklop narejen tam kjer je ponavadi izhod za kiper.
Slika
Slika
Slika
Đovani
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a themars » 25.2.2017 16:52

Hvala za pojasnilo.
Zelo zanimiv pristop!
Zdaj ko spravljam skupaj vse kose dobivam tudi odgovore na vprašanja.
Torej na ta način se uporabi izhod za kiper ventil, za dvig vilic, če dobro razumem.
Bom poizkusil priklopit en enosmerni ventil, na isti način.
themars
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a themars » 27.2.2017 17:15

Vse rešeno, in vse deluje brezhibno, vključno z dvigom zadnjih vilic!
Hvala.
themars
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Aljaž Ribič » 27.12.2018 16:36

Ali mi lahko prosim pojasniš kako se hidravlična spojka odstrani/priključi? Imam imt 560 z staro hidravlično spojko ki bi jo rad odstranil! Poskusil sem se ampak brez sreče :cry: Zato bi vas prosil če bi mi pojasnili priključitev hidravlične spojke. Hvala!
Aljaž Ribič
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a traktorist » 29.12.2018 21:20

Katera spojka? Hitra spojka ali pokrov kjer se lahko namesti preklopni ventil? Morda kakšna slika?
traktorist
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a robig » 16.11.2021 14:38

Eno vprašanje za Đovani-ja. Glede krmilja hidravličnih rok je tole super rešitev, ampak me zanima na kakšen način ste omejili gib rok v zgornji meji hoda? Mislim da je problem če roke " našpana gor"?

Hvala in lep pozdrav
robig
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a SAJKO » 16.11.2021 22:27

Verjetno nikakor-varuje jih samo varnostni ventil. Pa popravljanje višine dviga, če zadnja hidravlika zleze dol, tud ne dela. Če sem jaz tisto prej prav razumel, dejansko od originalne regulacije hidravlike ne dela več nič. Lahk sem pa narobe razumel, ker IMT ja nimam, pa ne vem kako točno je dejansko priklopil cilinder zadnje hidravlike.
SAJKO
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a robig » 17.11.2021 4:26

Tukaj je priklopljeno direktno na cilinder ki je za dvig rok. Po logiki ne dela nobena regulacija ne. Videl sem pa že kako odlomi vijake z katerimi je privit cilinder na ta pokrov in ravno zaradi tega me zanima.
Je pa ta rešitev dobra in verjetno edina da koristiš obstoječo črpalko ter imaš kompletno hidravliko aktivno brez preklapljanja ventila.
robig
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Đovani » 17.11.2021 7:50

Pozdrav,
omejitev dviga deluje!!!!
Na originalni (desni strani) uporabljaš samo taveliko katera deluje glede na pozicijo rok.
Ko se roke dvignejo do nastavljene višine omenjene ročke se preko vzvodov tudi "izključi" dovajanje hidravličnega olja preko preklopnega ventila v hidravlični blok.
Za zmanjšanje popuščanje (lezenje rok dol) je potrebna pretesnitve hidravličnega cilindra na plastična tesnila, potem je lezenje zanemarljivo.
Đovani
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a bpod » 27.7.2023 7:26

Da ne odpiram nove teme, si bom sposodil tole, upam, da avtor ne zameri.
Morda kdo ve iz katerega materiala so dvižne roke pri tritočkovni hidravliki na traktorjih? Gre za neke vrste poboljšano jeklo (domnevam), ki pa se zelo dobro vari.
Podobna zadeva:
https://www.agritehnika.si/nosilne-roke ... da-4982413

Obstoječe roke na nekem 4x4 traktorju moram ojačati, ker je traktor očitno premočan zanje in moram najti palice 20x20mm za ojačanje na mestih kjer so izvrtane luknje v roke. Če ima kdo kakšno idejo, se priporočam. Navadno konstrukcijsko jeklo ne bi rešilo težave.
bpod
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Sebek » 27.7.2023 14:20

Jaz sem naredil iz hardoxa roke za traktor tomovinkovič.

Vari se dobro in ni ga težko dobiti. Tudi weldox bi bil dober.
Sebek
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov