STROJNISTVO.com • Poglej temo - Prosim za nasvete: Katera štemarca?

Prosim za nasvete: Katera štemarca?

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Prosim za nasvete: Katera štemarca?

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 21.3.2017 20:16

Zdravo,

Prišel je trenutek, ko bi potreboval malo boljši vrtalni stroj za beton. V bistvu imam že obstoječi Metabo 700W, ampak to je le ročni vrtalni stroj, ki uporablja navadne okrogle svedre za les, kovine, plastiko in ima možnost kladivnega vrtanja v beton. Za vrtanje kakšnih večjih lukenj v beton oz. kamen, pa bi potreboval malo večjega oz. močnejšega.

Iščem torej namensko električno kombinirano vrtalno kladivo s katerim lahko vrtam (vrtanje + kladivo) ali pa uporabljam tudi dleto (samo kladivo). Mislim, da se njihov vpenjalni sistem za svedre imenuje SDS ali SDS-PLUS oz. SDS-MAX, čeprav ne vem točno kakšna je razlika med omenjenimi. Vidim, da imajo v trgovinah razne izdelke po različnih cenah, od 160 EUR pa tudi profesionalne do čez 1000 EUR, kar se mi sicer zdi malce preveč za moje potrebe. Mi lahko nekdo prosim razloži oz. priporoči kaj se splača imeti za domačo uporabo (kvaliteta, funkcije in cena)? Ponavadi rad odštejem malo več, da dobim kvalitetnejše orodje, kot pa da kupujem poceni šaro.

Hvala za kakršne koli nasvete.
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Prosim za nasvete: Katera štemarca?

OdgovorNapisal/-a KOUTER » 21.3.2017 20:51

Če imaš denar je prava izbira Makita potem pa dolgo nič potem pa Hilti pa....................
Na koncu imaš pa praskalnik iz Baubaua za 60 eur,ki pa sploh ni slab za kakšno elektro instalacijo in mešanje mase oz. barve.
KOUTER
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marincspeedshop » 21.3.2017 22:59

Makita,Bosch(modra linija),dewalt,hilti. Poglej si na youtubu primerjalne teste pa se bos odlocu. Naceloma je pa tko, Makita je najbol ergonomicna,hilti najmocnejsi,bosch najbol robusten. Pa aeg,milwakie,hitachi tud niso slabe masine. Za male pare pa alfatools iz bauhausa z 5letno garancijo.
marincspeedshop
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a PEME » 22.3.2017 5:24

.........Za male pare pa alfatools iz bauhausa z 5letno garancijo......

Bauhaus,OBI, BAUMAX sploh niso slaba, izbira če imaš čas. V enm letu 24x zamenjal malo kotno rezalko. Nabavna cena nove je bila 9,90€ z DDV. :D :D :lol: :lol:
PEME
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a ada » 22.3.2017 7:18

pozdravljen,

iščeš vrtalnik z močjo 800-1000W ter vpenjalno glavo sds+ (mali nastavek). priporočam bosch, makita, dewalt ali pa hilti.

cenovno so vsi v istem rangu.
lp
ada
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 22.3.2017 16:17

Če ne rabiš štemat betona, ampak večinoma samo za vrtat luknje ti priporočam naslednjega (ga imam tudi jaz in sem zelo zadovoljen):
https://www.mimovrste.com/vrtalna-rusil ... ab=reviews
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 23.3.2017 17:25

definitivno bosch poklic http://www.robeks.si/default.asp?mid=sl ... t&wid=4629

je bil med najugodnejšimi
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 23.3.2017 20:21

Najlepša hvala za vse nasvete.

Torej nekako sem prišel do zaključka, da naj iščem izdelke proizvajalcev Makita, Hilti, Bosch in ostalih (v tem vrstnem redu). Pozanimal sem se tudi glede vrst vpenjanja svedrov. SDS je standard za vpenjanje svedrov, ki je že rahlo zastarel. Nadomestil ga je novejši SDS+, ki je danes obsežno v rabi. Svedri SDS in SDS+ so med sabo izmenljivi. Standard SDS-max pa je podobni standard, ki se uporablja pri močnejših strojih, saj je tudi premer vpenjala primerno večji. Zato svedri pač niso kompatibilni s SDS oz. SDS+. Iščem naj torej nekaj z vpenjalno glavo SDS+.

Zanima me še kakšna je razlika med vrtalnimi kladivi z vzporednim in pravokotnio nameščenim motorjem. Primer strojev A in B. Osebno me bolj mika nakup stroja tipa B, torej s pravokotno nameščenim motorjem.

A) http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i ... h-2-24-dre
B) http://www.merkur.si/delavnica/stroji-i ... h-3-28-dre

Lep pozdrav!
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 23.3.2017 20:43

Za vrtanje/štemanje betona ti je pomemben podatek o energiji udarca. Da ti pa štemarce ne odbija preveč nazaj, je pa boljša večja masa.
Išči po tem. Pa fajn je, da lahko nastavljaš vrtljaje. Preveliki vrtljaji niso dobri za npr. vrtanje v dober beton. ker se sveder preveč segreva.
pri podanih linkih se bi jaz odločil za varianto B. Imam podobno zadevo iz Lidla, mislim da 1200 W, konkretna zadeva za vrtati in štemati, 3 leta garancije, cena pa okrog 60€. Ni pa to za profi rabo.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a miha1986 » 24.3.2017 16:07

http://www.ebay.com/cln/ascompany/bosch ... 8568664010

za domačo uporabo jo boš imel čez glavo zadosti najmočnejša med temi "standardnimi" bosch in se več udarca kot tvoja opcija B za 220 mislim da jo dobis pri nas tam kjer sem napisal v prejsenm postu
miha1986
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a luka32 » 24.3.2017 20:13

Prvo povej kakšne lukjne (fi) sploh misliš vrtat. Drugače makita ni še nikoli razočarala.

pa svedre obvezno hilti, ker drugo je bolj tako tako..
luka32
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a igorb » 24.3.2017 20:23

jaz sem za celo bajto oz kar je bilo za vrtat in razbijat uporabljal bosch zelen,enkrat mi je celo padel v vodo in sem ga v kuhinjski pečici posušil,kupil sem ga v akciji skupaj z majhnim baterijskim vrtalnikom.
igorb
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Ležaj » 26.3.2017 18:17

Živijo!

Luknje bodo manjše, se pravi maksimalno fi 20mm, vendar največ 8mm ter 10mm. Zadevo bi pa rabil tudi za štemat omet in beton, klesanje ploščic ter mogoče še razbijanje kamenja. Mislim, da bom vzel kar Bosch modrega.
https://www.ideo.si/pnevmatska_vrtalna_ ... A000_BOSCH

Zanima me pa še nekaj glede svedrov. V Inposu v Celju sem videl, da prodajajo Bosch-ove križne svedre SDS plus-5X. Cena se je gibala okoli 10 do 15 euro za en kos npr. fi 10mm dolžine 150/210mm. Ker so se mi cene zdele dokaj visoke, sem šel gledati še v Obi. Ugotovil sem, da imajo tu veliko nižje cene in sicer nekaj čez 3 EUR za kos. V čem je tu finta? Gre pa za popolnoma identične svedre, ker sem pogledal na nalepko in so dobesedno isti.

Zgledajo pa takole:
http://www.powertoolworld.co.uk/bosch-s ... 2608833799

lp
Ležaj
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Silvob » 6.4.2017 19:43

Jaz sem pred petimi leti vzel Luxovega 1300 watov v Obiju z njim smo preštemali neverjetno veliko. Ravno zdaj nekje bo potekla garancija in kot kaže noče crknit. Ko bo grem pa po drugega. Imam tudi original Hiltijevega pa je nekaj zaškripal in zablokiral delov pa ni za dobiti, ker je že star. Po mojem , če imaš denar kupiš novega pa kvalitetnega, če se pa ne rabi veliko pa te Luxov verjetno nebo pustil na cedilu. Vsaj mene ni.
LP
Silvob
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 7.4.2017 14:27

Ležaj: razlika je v kvaliteti materiala! Sem ravno prejšnji teden en SDS sveder "nakrčil", tako da sem ga komaj dobil iz vrtalnika.

Pa glej, kakšne utore za odstrenjevanje materiala ima. Če so plitvi, ti bo zapolnilo izvrtino okrog materiala, sveder boš pa težko izvlekel.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

Naslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov