STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kovinske stopnice

Kovinske stopnice

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Re: Kovinske stopnice

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.7.2017 13:24

Se opravičujem, sem jaz zamešal
Če si mislil tako, kot si narisal, nisi zamešal.
Jaz smatram, da stopnice zgoraj nimajo nastopne plošče (na višini 2860), ampak tam stopiš na tla mansarde. S tem se spremeni kota 4200

Naredi si skico pritrditve konstrukcije stopnic na zgornjo ploščo, in od tam izhajaš za ostale mere.
bi bilo bolje izvesti tako, da pride ta nosilec tik z steno
Jaz bi sebi delal z večjim odmikom, da se lahko zid prepleska tudi tam, kjer bi ga prekrival nosilec. Tudi nastopne deske bi kak cm ali dva odmaknil od stene. Pri tako močnih nastopnih deskah boš ograjo pritrjeval na deske, lahko nosilce potisneš bolj skupaj, recimo na 60 cm med sredinama nosilcev.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 14.7.2017 14:36

Jaz bi sebi delal z večjim odmikom, da se lahko zid prepleska tudi tam, kjer bi ga prekrival nosilec. Tudi nastopne deske bi kak cm ali dva odmaknil od stene. Pri tako močnih nastopnih deskah boš ograjo pritrjeval na deske, lahko nosilce potisneš bolj skupaj, recimo na 60 cm med sredinama nosilcev

Tega dela ne razumem popolnoma. Želja je, da se nosilec ki je pri steni skrije (izgleda da so stopnice sidrane v steno). Sem razmišljal da bi jih neposredno v steno sidral, ampak je veliko lažje imeti 2 simetrična profila, kot pa profil in simetrično luknje...

Glede same trdnosti pa razmišljam, bi bilo bolje kar valjano jeklo? cca 1cm debelo? Ali je pravokotna cev boljša? Meni po logiki deluje boljša.
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.7.2017 15:45

Želja je, da se nosilec ki je pri steni skrije
Lahko ga skriješ v steno, sem prepričan, da bodo nastale razpoke med lesom in zidom. Moj predlog je bil, da se stopnice komplet toliko odmaknejo od stene, da se vsa stena lahko prebeli. V tem primeruje smotrno manjša razdalja med nosilcema, kot je dolžina desk (90 cm)
Glede same trdnosti pa razmišljam, bi bilo bolje kar valjano jeklo
PC je sigurno boljši predvsem zaradi nihanja prečno na smer hoje.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 14.7.2017 18:51

Ok, vidim kaj misliš. Ta problem se odpravi, če damo nosilec v steno tako globoko, da je izravnan s steno, se pravi, da les ni v stiku z steno..

Sigurno bo pa nosilec v steni.

Glede valjanega železa pa ok, potrjena moja teorija.
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 14.7.2017 20:11

Ta problem se odpravi, če damo nosilec v steno tako globoko, da je izravnan s steno, se pravi, da les ni v stiku z steno..
:roll: Lesena nastopna ploskev je pritrjena na nosilec. Nosilec je ves v steni. Kako je možno, da se les ne dotika stene?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 14.7.2017 23:13

Ker bi bil nosilec in stena v isti globini. Mogoče toliko, da se profil vidi, ne pa da izstopa iz stene.
Nastopne ploskve so predvidene med nosilcoma, ne na njih.
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.7.2017 4:56

Nastopne ploskve so predvidene med nosilcoma, ne na njih.
Zakaj pa potem lomljeno oblikovan nosilec? V takem primeru se uporabi ravni nosilec, ki ima na notranjo stran privarjene naslone za nastopne plošče.

Prva fotka stopnic, kot jih želiš je bilo čisto zavajanje. Bilo je kvečjemu pojasnilo, kaj so to stopnice. Na račun zavajanja je večina nasvetov in izračun dimenzij nosilca bilo nepotrebnih.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 15.7.2017 8:33

Poleg tega bo med nosilcem in steno takoj zazijala razpoka. Tudi čiščenje bo tam komplicirano.
Slaba rešitev.
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 15.7.2017 10:00

Moja prva slika je pohodna ploskev med profiloma (stopnišče z ovinkom), in če se ne motim z profilom in valjanega železa. Tako da dejansko takšna izvedba, je da ravne, nosilec skrit v steno in pravokotna cev.
Ni nobenega zavajanja... :roll:

Glede čiščenja se dejansko strinjam, se to lahko reši z kakšnim togim polnilom ("silikon")? Če imajo tišlarji kakšne finte?

Glede razpoke, ali se izvede z tem polnilom, ali pa se rob stopnice pobere v radij, s čimer se v veliki večini vizualno skrije razpoko vnaprej, vsaj les na les se to uporablja.

Ne da komurkoli solim pamet, le možnosti prebiram, ker mi je ta način montaže zelo všeč.
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.7.2017 10:27

Ni nobenega zavajanja... :roll:
Skupno tvoji želji in objavljeni fotki je le to, da so nastopne plošče lesene, nosilna konstrukcija pa jeklena. Nobeden od detajlov izvedbe ni enak.
To pa res ni zavajanje! :evil:

Saj veš sam vse narediti, le čemu pisarjenje na forumu?
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 15.7.2017 10:59

Pohodna ploskev lesena, RES JE
Nosilna jeklena, RES JE

Zakaj lomljen nosilec-taka je želja in kot zgleda, tudi izvedljiva.

Hvala za opozorila glede pokanja med steno in stopnico.

Slika je bila priložena za lažjo predstavo (pohodna med nosili, lomljen nosilec), detajle izvedbe sem pa opisal v nadaljevanju.
-ravno stopnišče,
-dimenzije (sem jih res imensko zamenjal),
-da je kovinska konstrukcija v steni (v isti ravnini, po možnosti skrita).

Zanimalo me je, kaj je bolje , valjanec ali PC--> kot izvedel, PC
kakšne dimenzije le-te--> izvedel 120x60x4 (hvala), videl sem tudi ožje v kakšnih galerijah, pa me je zanimalo, ali je to OK, ali da pač zgleda OK, glede deformacij pa ni posvečane pozornosti.

Način sidranja z tla in stropno konstrukcijo?

Mislim da sem zajel kar bolj ali manj vse..

U glavnem, kar hočem povedat, da ne vem kje sem zavajal situacijo, če sem jo, se opravičujem.
Sprašujem tukaj, ker ne vem določenih reči in sem mnenja da več ljudi vidi situacijo drugače, ne pa vsi pravilno in željam enako.

Ker so/ste tukaj uporabniki ki veste kako in kaj in ste pripravljeni to delit--> Hvala

Žerjavar, veš stvari, ni kaj, ampak tule glede zavajanja si se pa ti zmotil.

Hvala in LP
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 15.7.2017 11:27

Nariši tloris stopnic v ovinku. Ali imaš zagotovljeno, da je širina neprekrite pohodne plošče na notranji strani ovinka vsaj 10 cm?
Se nanaša na ovinek stopnic.
Pokaži skico pritrditve notranjega nosilca (pritrjen le na tla in v zg.ploščo). Težko, da bo zadoščal le naslon in dva vijaka
Se nanaša na stopnice z ovinkom.
Lesena nastopna ploskev je pritrjena na nosilec. Nosilec je ves v steni. Kako je možno, da se les ne dotika stene?
Se nanaša, da je les nad nosilcem, ti ga želiš vmes.
Nosilec, zvarjen kot na sliki naj bo iz PC 120 x 60 x 4.
Nepotreben račun dimenzije lomljenega nosilca, ti imaš predvidenega ravnega.
Ti nasveti so bili dani po nepotrebnem, nanašajo se na nekaj drugega, ne na to kar imaš ti v mislih in ne poveš pravočasno.
To res ni bilo zavajanje z neprimerno fotko!!!!!
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a marko01 » 15.7.2017 20:19

Ta težava z fotko je bila v nekaj nadaljnih postih razjasnjena...--> bilo navedeno, da je za občutek kako naj bi izgledalo...

Sicer pa, vredu je, bomo že nekako...
marko01
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 16.7.2017 5:40

Ta težava z fotko je bila v nekaj nadaljnih postih razjasnjena...-->
Je bila, vendar za vsakega od navedenih nasvetov prepozno. Je bilo za nasvete vloženo nepotrebno delo - po tvoji krivdi zavajanja s fotko brez pojasnila, kaj bi imel drugače od fotke.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kenny » 7.5.2018 20:10

Lep pozdrav,
sem si malo sposodil temo. Delam stopnice za stanovanjsko hišo. Težava je, ker so cevi za stopnice dolge cca. 6m. Ker nimam občutka kakšno cev bi moral dati vas sprašujem za mnenje. Prvotni načrt je bil uporabiti dve cevi 120x120x3, vendar se mi zdi da ne bo ravno stabilno (upogibanje med hojo). Opcija je cev+ojačitev s 100x10 ploščatim jeklom(T-varianta). Idealno bi vzel 160x80x4 ali kaj podobnega, vendar je problem kje to po neki normalni ceni naročiti, da še dostavijo (do 120x120 ima Gombač). Pozna kdo kakšno drugo firmo (razen frankstahl, ki je predrag za manjša naročila) ? Ograja je lesena (kovinski so samo stebri), za lesene deske stopnic je L profil 30x30x3.

Prilagam skici, ki nista mersko niti konstrukcijsko točni, sta le približek.
Priponke
ojacitev.JPG
prime ojačitve cevi
ojacitev.JPG (88.58 KiB) Videno 2696 krat
stopnice.JPG
skica stopnic
stopnice.JPG (76.53 KiB) Videno 2696 krat
kenny
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč