STROJNISTVO.com • Poglej temo - Fakulteta za strojništvo

Fakulteta za strojništvo

Mojstrski, tehnični, univerzitetni, visokošolski, podiplomski, ... študij

Moderator: -M-

Fakulteta za strojništvo

OdgovorNapisal/-a violinsun » 27.7.2017 16:01

Pozdravljeni,

stvar je sledeča, želela bi študirati strojništvo, a sem pred tem hodila na srednjo ekonomsko šolo in nimam predznanja iz področja strojništva in ker ne poznam nikogar, ki bi obiskoval strojni faks se obračam na vas, ker sem prepričana, da vas je na forumu kar nekaj.
Torej kakšne so realne možnosti, da mi uspe faks dokončati in ali je obnašanje profesorjev do študentk korektno? Konkretno se zanimam za Mariborsko falulteto.
Kakršnekoli druge informacije so tudi dobrodošle!

P.s. matemaika mi ne dela težav, fizika pa mi je tudi logična kolikor sem se sama poglobila v njo, ker je v srednji šoli nisem imela.
violinsun
Novinec
Novinec

Re: Fakulteta za strojništvo

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 27.7.2017 17:40

matematika mi ne dela težav
Če si jo na ekonomski obvladovala brez posebnega učenja, le še s samostojnim reševanjem domačih nalog, bo OK. Če si za matematiko porabila doma še po eno uro učenja + domača naloga, ne hodi na tehnični faks.
ali je obnašanje profesorjev do študentk korektno?
Ni razloga, da nebi bilo korektno. Če si bila piflarka pa realno pričakuj pripombe, da nisi za strojništvo. Je potrebno razumevanje ne pa citati.
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 27.7.2017 19:03

3. Stvari ki jih potrebuješ

1 - entuziazem do smeri

Mora te veselit in punkt. Mnogo jih odneha ravno zato ker se sprijaznijo s tem da to ni za njih. Če imaš veselje vseskozi veš, da je to tisto pravo in ne boš odnehala.

2 - delovne navade in trma

Ne bodo vas šparali in treba bo slediti tempu. Pa treba bo bit na faksu. Ni ravno smer kjer bi lahko vse prešprical in ga biksal okoli. Kakšno predavanje spustit še gre a pri laboratorijskih vajah redno špricanje pomeni, da bo treba predmet ponavljat, ker ne bo pogojev za pristop izpitu. Trmo pa boš potrebovala ko bo šlo najbolj na tesno. Da se nečesa lotiš rabiš voljo, da to končaš pa trmo :D

3 - logika, predstava in razumevanje.

Po domače žilica da si vsaj približno predstavljaš kako kaj deluje. Brez neke predstave,predvsem pa prostorske bo težko.

In seveda najpomembnejše. Delo v skupini in dober/korekten odnos s profesorji. Če te kdo prosi za zapiske, pokaži solidarnost in ti bo vrnjena ko boš potrebovala podobno pomoč. Predvsem je to pomembno ker ni dvakrat za rečt da boste na koncu s kolegi celo nekje delali skupaj. Si predstavljaš, da pristaneš v kolektivu, kjer bodo prisotne zdrahe že od prej in zapovrh še brez občutka za "timski duh"?

Lp!

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a violinsun » 27.7.2017 21:31

Žerjavar napisal/-a:Če si bila piflarka pa realno pričakuj pripombe, da nisi za strojništvo. Je potrebno razumevanje ne pa citati.

Še sreča, da nisem piflarka :lol:

Duroplast napisal/-a: 2 - delovne navade in trma

Ne bodo vas šparali in treba bo slediti tempu. Pa treba bo bit na faksu. Ni ravno smer kjer bi lahko vse prešprical in ga biksal okoli. Kakšno predavanje spustit še gre a pri laboratorijskih vajah redno špricanje pomeni, da bo treba predmet ponavljat, ker ne bo pogojev za pristop izpitu. Trmo pa boš potrebovala ko bo šlo najbolj na tesno. Da se nečesa lotiš rabiš voljo, da to končaš pa trmo

Sem že slišala, da se mora delat sproti in ga niti nimam namena biksat, ker to pač nisem jaz :)

Hvala obema za odgovore!
violinsun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 28.7.2017 7:11

Veliko lažje gre, če se priključiš v aktivno skupino študentov, da si med sabo pomagate, skupaj delate, skupaj hodite na izpite, . . . Več glav več ve, dobivate več info od prejšnjih letnikov, . . .
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 28.7.2017 11:48

Še to: Če v srednji res nisi imela fizike, si nabavi gimnazijske učbenike za vse letnike in jih pred vpisom temeljito 'predihaj'. Magari če za to žrtvuješ preostanek poletja, čeprav se ne boš mogla vsega naučiti, boš potem vsaj vedela, o čem profesorji govorijo. Če ti bo že to odveč / pretežko, nisi za tehniko. Če pa zares si 'taprava', jih boš pa itak 'požrla' za svojjo dušo.
Vem, kaj ti svetujem - že jaz kot gimnazijec sem kot tele nova vrata gledal stvari, ki so jih imeli strojni tehniki že v mezincu.
Pa z resnim pristopom in srečno ! (Strojni faks ni FDV.)
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a VELIKI UM » 28.7.2017 15:59

Se ne bi strinjal z predhodniki, sem skorajda zaključil FS LJ (še zagovor) pa močno dvomim da imam jaz tisto čemer bi nekateri rekli strojna žilica. Ne vem sicer kako imajo kaj v MB ampak če greš na VSŠ smer in ne na UNI, ni treba da te matematika in fizika skrbijo, saj gredo pri obeh predmetih tako rekoč iz nule (verjetno je podobno tudi na UNI smeri ne garantiram). Konec koncev če se znaš piflati in plonkati lahko brez večjega truda narediš 3/4 predmetov kot so jih to moji sošolci. Marsikdaj te tudi profesorji bolj jebejo če se za nekaj potrudiš kot da rečeš "a to je pač tako saj ni važno zakaj...".
Pa ne hodi na strojni faks če te to delo res ne močno zanima ker boš izgubila kar precej živcev :lol:
VELIKI UM
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 29.7.2017 0:45

VELIKI UM napisal/-a:Se ne bi strinjal z predhodniki, sem skorajda zaključil FS LJ (še zagovor) pa močno dvomim da imam jaz tisto čemer bi nekateri rekli strojna žilica. Ne vem sicer kako imajo kaj v MB ampak če greš na VSŠ smer in ne na UNI, ni treba da te matematika in fizika skrbijo, saj gredo pri obeh predmetih tako rekoč iz nule (verjetno je podobno tudi na UNI smeri ne garantiram). Konec koncev če se znaš piflati in plonkati lahko brez večjega truda narediš 3/4 predmetov kot so jih to moji sošolci. Marsikdaj te tudi profesorji bolj jebejo če se za nekaj potrudiš kot da rečeš "a to je pač tako saj ni važno zakaj...".
Pa ne hodi na strojni faks če te to delo res ne močno zanima ker boš izgubila kar precej živcev :lol:

Se ti zdi da si dober zgled za bodoče študente?

To da se da plonkat ni nobena skrivnost, a mene čudi, kaj imate od tega. Se mi ob takih objavah dozdeva, da prihajate samo po papir.

Še vprašanje. Katera smer? Bognedaj da nismo celo kje v isti klopi sedeli.

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a planinc425 » 29.7.2017 16:29

Še to.
Pri nas v firmi, (vzdrževanje v elektrarni 700MW), je bla (ona je še), kot projektant ženska.
Eden redkih mojih mlajših sodelavcev, ki je kot projektant pršu tut mal k operativcem vprašat,
za mnenje na bodoči projekt.
Za projekte izdelane s strani tujih projektantov (varnostni razred in podobno), je bil "posvet"
preden smo projekt dobili v izvedbo vedno opravljen s strani starih "mačkov" - projektantov.
Pa ne, da bi jaz vse vedu. Hočem reč, da mate ženske kvaliteto, ki je vsaj moji ostali bivši
sodelavci, projektanti niso imeli.
Strojništvo je široko področje. Imaš veliko možnosti. Sam sem pričel pri dedu v kovačiji,
bil vajenc, strugar, varilni inženir dolga leta in še danes za dušo vse to rad delam.
planinc425
planinc425
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a pececnik » 29.7.2017 20:32

Violinsun. Ne poslušaj mnenje drugih, ker ti vsak po svoje razlaga. Če imaš veselje in voljo do strojništva potem boš tudi naredila.

Profesorji so pa itak pri vsakem študiju zajebani in tudi malce zastareli.

Lp :)
pececnik
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a vili » 29.7.2017 20:43

Violinsun; nič bat...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a violinsun » 31.7.2017 15:47

Hvala vsem za tako raznolika mnenja. Sem se pa odločila, da se bom potrudila in poskusila v strojništvu :D
violinsun
Novinec
Novinec

OdgovorNapisal/-a pececnik » 31.7.2017 16:00

Violinsun. Pravilno razmišljanje. :)
pececnik
Pripravnik
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a hscnc » 31.7.2017 16:22

Mene ti današnji faksi ne impresionirajo kaj veliko, valilnica kadrov pač... No, skratka, če si kot otrok doma karkoli tehničnega odprla in uničila iz radovednosti kaj je v napravi in zakaj dela to kar pač dela si mogoče na pravi poti. Dandanes biti inženir ni neka čast več, ponosna pa si lahko če stvari vidiš pred seboj, imaš predstavo, si sposobna vizualizacije neke naloge, neke naprave,.. ko zapreš oči se mora vse vrtet in gibat. Če tega ni potem so za papirje prekladat druge šole...
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a violinsun » 31.7.2017 17:48

hscnc napisal/-a:Mene ti današnji faksi ne impresionirajo kaj veliko, valilnica kadrov pač... No, skratka, če si kot otrok doma karkoli tehničnega odprla in uničila iz radovednosti kaj je v napravi in zakaj dela to kar pač dela si mogoče na pravi poti. Dandanes biti inženir ni neka čast več, ponosna pa si lahko če stvari vidiš pred seboj, imaš predstavo, si sposobna vizualizacije neke naloge, neke naprave,.. ko zapreš oči se mora vse vrtet in gibat. Če tega ni potem so za papirje prekladat druge šole...

Imam zelo dobro prostorsko predstavo tako da brez skrbi :)
violinsun
Novinec
Novinec

Naslednja

Vrni se na Izobraževanje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov