STROJNISTVO.com • Poglej temo - Kateri bojler vode

Kateri bojler vode

Kar ne spada nikamor v zgornje kategorije...

Moderator: -M-

Kateri bojler vode

OdgovorNapisal/-a sanka » 13.2.2018 22:06

Pozdravljeni,

zdajšnji bojler ki ga imamo nam je začel spuščati, nisem ga še uspel pregledati kako resna je težava, ampak nekako se mi dozdeva da bo počasi odslužil svoje, je letnik 2004, pa tudi že takrat kvaliteta ni bila več kar je bilo včasih. Pa vendar potrebno se bo odločit za nov bojler in zdaj me zanimajo mnenja, kateri je približno vreden nakupa in svojega imena. Dozdajšnji je ODÖRFER PLUS 150/1 samostoječ, kombinacija gretja vode iz centralne peči kot glavni vir, ter električni grelec, to je bilo v primeru da se nam slučajno kaj zgodi na peči in ostanemo brez glavnega vira ogrevanja sanitarne vode, vklopimo elektriko in gremo dalje....
Roko na srce, to elektriko smo vklopili ravno 2x pa še to zaradi preizkusa....po mojem niti ni več treba kombinacije, bo verjetno samo glavni vir ok, centralna peč je VALHER 24 nekaj, kombinirana, olje primarno, peleti(predelava vrat za drva z nameščenim gorilnikom ferroli p7) sekundarni vir gretja peči. No ker so pri hiši tri babe in jaz ter pes, absolutno 150L, za manjšega sploh noče nobena slišat, pa tudi izkušnje z 150 litrskim so super, voda je čez cel dan vroča, razen zvečer ko se babe tuširajo, potem vedno najebem jaz.....če grem takoj za njimi....
prostostoječ je tale in tudi nov mora bit prostostoječ ker nimam prostora ga na steno montirat....

in je tole tud vse kar se specifikacij tiče, mogoče sem kaj pozabil, če sem, me opomnite.

Torej lahko poda kdo svoje mnenje, kateri bojler bi bil primeren ali izkušnjne z dozdajšnjimi. Odkrito, gledam naprej ODORFER ampak......kačin kačin kačin.....
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

Re: Kateri bojler vode

OdgovorNapisal/-a fikus_ » 14.2.2018 9:08

Imaš veliko izbiro, pri nobeni ne boš katastrofalno pihnil mimo.
http://www.ika.si/ogrevalna-tehnika/gre ... tarne-vode
http://www.lentherminvest.si/index.php/ ... lniki-vode
http://www.biakom.si/grelniki-sanitarne ... enjevalcem
. . .

Preveri antikorozijsko zaščito. Nekateri imajo za to še Mg elektrodo, ki se "raztaplja". Če imaš prostor, priporočam večji bojler (ne boš več trpel, ko se boš tuširal z mrzlo vodo :-? ), ni velike razlike v ceni.
fikus_
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a sanka » 24.2.2018 12:24

Pozdravljeni,
tako malo smo poiskali naokrog in prišli do dveh grelnikov ki pa imata malce drugačno lastnost in zelo veliko razliko v ceni. Zato bi prosil če mi še lahko kdo malce pomaga in poda mnenje kateri grelnik bi bil za vzet.
Vprašanje je če je površina res toliko pomembna, ali je stvar v hitrosti ogrevanja vode, ali v prihranku ogrevanja? Vodo verjetno prej zagreje tale z skoraj 2 m2 kače, vendar je verjetno tudi cenralna toliko bolj "zasedena" z kurjenjem ali se motim?
Nekje sem zasledil da je v grelnikih sanitarne vode prednost da ima veliko prostornino izmenjevalca zato sta ta dva ostala:

OMICRON HP 180 (200l) - baje da je to italjanski proizvajalec, 1.8m2 površina izmenjevalca, 200l sanitarne vode, prostostoječ. Cena 621,16 €

SELTRON GSV1 200 za klasične sisteme - predvidevam da je tudi ta italjan vendar: 0,96m2 površina izmenjevalca, 200l sanitarne vode, prostoječ, Cena 374,10 €

Torej prosim za mnenje za katerega bi se kdo izmed vas odločil če bi se moral.

LP
S
sanka
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a vili » 24.2.2018 14:20

glej tisto z "zasedenostjo" boš moral sam ugotoviti, seveda ti bo voda letela skozi bojler, ja bo prej segrelo, vendar ta tok lahko zadušiš, imam toplovodni kamin cca 12 kW, ki greje tudi bojler 80l imam ga skoraj popolnoma zadušenega - minimum toka, enostavno, kroglasta pipa nimam tipala temperature vode in samodejnega ventila za gretje te sanitarne vode, če je odprt na polno so radiatorji "mrzli", greje počasneje, ampak zame dovolj (pri treh bajbah... :evil: :evil: :evil: ), te nastavitve - uglasitve sisteme ne gredo kar tako na daljavo, je preveč neznank in premalo enačb..., še zdaj po nekaj letih nimam "naštelanega" sistema, vedno nekaj drk..., pa je sistem, ki sploh ni sistem nič kompliciran..., samo termostatski ventili na radiatorjih..., jeb... problem so pa evrići, to pa..., tudi meni jih pobira, naslednji teden bo pa dizaster...
vili
Strokovnjak
Strokovnjak

Vrni se na Ostalo - tehnična pomoč

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 8 gostov