STROJNISTVO.com • Poglej temo - Avto jekleni nadstrešek

Avto jekleni nadstrešek

Konstruiranje naprav, strojev, prenosi, gonila...

Moderator: -M-

Re: Avto jekleni nadstrešek

OdgovorNapisal/-a hscnc » 23.7.2018 21:48

Žerjavar!!!!! Ponovno se preganjaš z nekom ki vse ve, le da ni ravno prepričan v svoje vedenje....
hscnc
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Demz » 24.7.2018 9:10

Žerjavar,

Tega človeka je treba pognati v maloro! Kako si lahko tako prizanesljiv? On je prišel sem, prosit za strokovno mnenje, celo za kaj bolj natančnega! :o

Taki ljudje so sramota civilizaciji! Človeka s takim napuhom je treba krepko po ušesih. Pa da bi mu še zastonjske nasvete (s precejšnjo dodano vrednostjo) dajal? !! :roll:
Delo krepeli človeka.
Demz
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Slavcr » 24.7.2018 19:50

Ethan, si me malo razkuril. Pred Žerjavarjem snamem klobuk, ti pa ga (nekoliko preveč arogantno) poučuješ o uporabi izrazov?
Navajam:
""""Sicer pa so bili vsi tehnični podatki na razpolago pri dobavitelju kovinskih profilov tudi s tvojimi"špirovci", čigar izraz napačno uporabljaš !""""
Torej:
Tale tvoj umotvor v slovenščini pomeni, da Žerjavar napačno uporablja nek dobaviteljev izraz? Če si mislil povedati kaj drugega, se pa nauči uporabo in pomen besede "čigar".
Pa še to:
Torej, Žerjavar naj bi zato, da bi tebi pomagal, iskal podatke pri neznanem! dobavitelju profilov, res?
Slavcr
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 25.7.2018 7:54

Žerjavar je vrhunski strokovnjak in tudi kot človek je zelo prijazen, vedno pripravljen pomagat in vsake pohvale vreden. Tu na forumu ne samo da računa potrebne dimenzije, ampak tudi razloži potek izračuna oz. popravlja naše izračune.
Zato bodite spoštljivi in veseli, da imamo takšnega človeka na forumu.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 25.7.2018 8:17

Slavcr napisal/-a:Ethan, si me malo razkuril. Pred Žerjavarjem snamem klobuk, ti pa ga (nekoliko preveč arogantno) poučuješ o uporabi izrazov?
Navajam:
""""Sicer pa so bili vsi tehnični podatki na razpolago pri dobavitelju kovinskih profilov tudi s tvojimi"špirovci", čigar izraz napačno uporabljaš !""""
Torej:
Tale tvoj umotvor v slovenščini pomeni, da Žerjavar napačno uporablja nek dobaviteljev izraz? Če si mislil povedati kaj drugega, se pa nauči uporabo in pomen besede "čigar".
Pa še to:
Torej, Žerjavar naj bi zato, da bi tebi pomagal, iskal podatke pri neznanem! dobavitelju profilov, res?

Malo sem prebral temo in bi vseeno nekaj dodal. Ves delovni staž projektiram jeklene konstrukcije in izraza "late" in špirovec v jeklenih konstrukcijah ne poznam in se nikoli nisem srečal z njim, tudi kolegi ne.
Žerjavarjeva Izraza za šprirovec in late se uporabljata za lesene konstrukcijske elemente in ne jeklene.
Strešna kritina se pri jeklenih konstrukcijah naslanja na jeklene strešne lege.
Lesene strešne lege se lahko tudi naslanjajo na jekleno konstrukcijo in možno je tudi, da se špirovci naslanjajo na jekleno konstrukcijo, kritina pa na late, late pa na špirovce.

Mogoče bi dodal še to. Strešna kritina je lahko položena na nosilno konstrukcijo, to je na nosilce brez leg.
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 25.7.2018 8:30

masinist napisal/-a:Žerjavar je vrhunski strokovnjak in tudi kot človek je zelo prijazen, vedno pripravljen pomagat in vsake pohvale vreden. Tu na forumu ne samo da računa potrebne dimenzije, ampak tudi razloži potek izračuna oz. popravlja naše izračune.
Zato bodite spoštljivi in veseli, da imamo takšnega človeka na forumu.

lp, masinist

Vsi, ki smo par let "aut" in nismo povezani s stroko ne moremo več biti vrhunski strokovnjaki. Elementarna znanja, razmišljanja in občutek do neke meje obstaja, tehnološko pa po dveh, treh letih neprofesionalnega dela zastariš. Svet gre naprej in Zemlja se dalje vrti :D
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a masinist » 25.7.2018 11:28

Zame je Žerjavar Vrhunski Strokovnjak, če prav je upokojen.
Naj povem samo en primer zakaj.
Skupaj sva delala konstrukcijo in preračun kompletnega CNC frezalnega stroja. Osnova je bila jeklena, polnjeno z mineral gusom od nemške firme Rampf. Ko sem bil v kontaktu z strokovnjaki iz Rampf-a in smo optimirali konstrukcijo so bili pozitivno presenečeni nad delom, ki ga je naredil Žerjavar in se zanimali kdo je ta človek.
Več ne bom nadaljeval, ker menim, da je tukaj na forumu ogromno dokazov o Žerjavar-jevem znanju in človeški pripravljenosti pomagati so človeku.

lp, masinist
masinist
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.7.2018 11:33

kekoT napisal/-a: Vsi, ki smo par let "aut" in nismo povezani s stroko ne moremo več biti vrhunski strokovnjaki. Elementarna znanja, razmišljanja in občutek do neke meje obstaja, tehnološko pa po dveh, treh letih neprofesionalnega dela zastariš. Svet gre naprej in Zemlja se dalje vrti :D
Se popolnoma strinjam, tudi zavedam.
Ves delovni staž projektiram jeklene konstrukcije in izraza "late" in špirovec v jeklenih konstrukcijah ne poznam in se nikoli nisem srečal z njim
Se strinjam. Meni je zadoščal izraz: pasnica, stojina, diagonala, vertikala .... , kar je bilo obremenjeno na upogib pa je nosilec. Ko sem se podal v sfero ostrešja, pa mi je manjkalo izrazov za nosilce z različnim položajem in funkcijo, sem prevzel "lesene" izraze. Težko me kdo prepriča, da izraz špirovec, v tem konkretnem primeru, ni primeren za nosilec, ki teče rahlo poševno (smer nagiba kritine) in nadaljuje navzdol v loku (še vedno v smeri nagiba kritine). Ja izraz lega je logično nekaj, kar leži (na zidu). Ali je nosilec podprt na obeh koncih še vedno lega ( vmesna lega pri trapeznem obešanju na individualni hiši)?
Vrtičkarstvo je boljše od žerjavarstva
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 25.7.2018 12:07

Žerjavar napisal/-a:
kekoT napisal/-a: Vsi, ki smo par let "aut" in nismo povezani s stroko ne moremo več biti vrhunski strokovnjaki. Elementarna znanja, razmišljanja in občutek do neke meje obstaja, tehnološko pa po dveh, treh letih neprofesionalnega dela zastariš. Svet gre naprej in Zemlja se dalje vrti :D
Se popolnoma strinjam, tudi zavedam.
Ves delovni staž projektiram jeklene konstrukcije in izraza "late" in špirovec v jeklenih konstrukcijah ne poznam in se nikoli nisem srečal z njim
Se strinjam. Meni je zadoščal izraz: pasnica, stojina, diagonala, vertikala .... , kar je bilo obremenjeno na upogib pa je nosilec. Ko sem se podal v sfero ostrešja, pa mi je manjkalo izrazov za nosilce z različnim položajem in funkcijo, sem prevzel "lesene" izraze. Težko me kdo prepriča, da izraz špirovec, v tem konkretnem primeru, ni primeren za nosilec, ki teče rahlo poševno (smer nagiba kritine) in nadaljuje navzdol v loku (še vedno v smeri nagiba kritine). Ja izraz lega je logično nekaj, kar leži (na zidu). Ali je nosilec podprt na obeh koncih še vedno lega ( vmesna lega pri trapeznem obešanju na individualni hiši)?

Ne vem na kaj misliš?
V prerezu strehe je lahko trikotno ali trapezno vešalo. elementi pa so:
spodaj je poveznik, zgoraj pa sohe, škarje, ročice, slemenska in kapna lega...
saj ne gre biti pameten in naj bo kar hoče, se pa lata in špiravec v jekleni izvedbi čuje prej ko slej amatersko sploh nekoga ki je takšen stručko kot ti. Resno mislim. 99.9 % ljudi razume lata kot leseno lato in špiravec kot leseni del strehe. Še vsaka "baba" ga pozna kot les :D
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a kekoT » 25.7.2018 12:18

masinist napisal/-a:Zame je Žerjavar Vrhunski Strokovnjak, če prav je upokojen.
Naj povem samo en primer zakaj.
Skupaj sva delala konstrukcijo in preračun kompletnega CNC frezalnega stroja. Osnova je bila jeklena, polnjeno z mineral gusom od nemške firme Rampf. Ko sem bil v kontaktu z strokovnjaki iz Rampf-a in smo optimirali konstrukcijo so bili pozitivno presenečeni nad delom, ki ga je naredil Žerjavar in se zanimali kdo je ta človek.
Več ne bom nadaljeval, ker menim, da je tukaj na forumu ogromno dokazov o Žerjavar-jevem znanju in človeški pripravljenosti pomagati so človeku.

lp, masinist

Vsaj jaz se nisem obregnil v žerjaverjevo delo, znanje in izkušnje. Spoštujem ga in cenim. To je dokazal s svojimi objekti.

Verjamem, da je tudi tvoj projekt dobro obdelal. Bravo obema.

Vidim pa, da se baviš z izvedbo in ne s projektiranjem. Uspeh pri projektiranju ti zagotavlja poleg teoretičnega znanja tudi dober občutek. Zdi se mi, da se tega v strojništvu potrebuje kar dosti.
Žerjavar ga ima. Kar se statike tiče moraš pač tudi občutiti kakšen je raznos sil in kaj se dogaja znotraj konstrukcijskih elementov. Pričakovati moraš rezultat....nekdo lahko določi dimenzije elementov na enem, dveh, treh....listih, nekdo pa na 50.
OK
ni važno
kekoT
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 25.7.2018 14:22

se pa lata in špiravec v jekleni izvedbi čuje prej ko slej amatersko
Res je. Je pa človek izumljal poimenovanja posameznih predmetov, da se je lažje sporazumeval brez skic, risb ali načrtov. Pa se skušajmo pogovarjati o elementih ostrešja "po strojniško". Bodo kar nosilec 1, nosilec 2, nosilec 3, … namesto lata, špirovec, lega, … Ali se razumemo enako dobro? Pa saj ni važno, kdo se pogovarja (stručko, fušar ali kmet), važno je, da se razumejo. Se zelo malo spotikamo ob augenmas, hamer, ali borer, čeprav bi se bolj upravičeno, ker imamo za vse to domače nadomestke.
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Coha » 27.8.2018 18:59

Me zanima kako mu bodo upogibali cevi, glede na to da je meni "odprlo" cev dimenzij 100x60x3, pa je bila krivljena z radiusom 2500mm, samo od polovice cevi naprej.
Coha
Sodelavec
Sodelavec

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 11.9.2018 12:43

V eni od vasi Ptujskega polja sem naletel na zelo podoben nadstrešek, le da je za en avto.
Malo sem pofotkal in malo pomeril. Tloris prekritja je 300 x 540 cm. Razmik podpor ločnega nosilca je 420 cm. Konstrukcija je v celoti iz pravokotne cevi 80 x 60 x ? mm, razen srednjega traku 5 x 60 mm, kateri služi le spajanju dveh pokrivnih plošč.
Približna statična analiza zame ne daje dovolj varnosti za obremenitev od snega 150 kg/m2. Problematični so prečni nosilci na razmaku 84 cm kot tudi ločni nosilec v priključku poševne opore.
Priponke
nadst-lok 004.jpg
nadst-lok 004.jpg (169.98 KiB) Videno 8085 krat
nadst-lok 002.jpg
nadst-lok 002.jpg (139.82 KiB) Videno 8085 krat
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Duroplast » 12.9.2018 18:02

Kristus...

Žerjavar, kapo dol za potrpežljivost. Da si tako vzamete čas in poskušate razumet problem kjub zavrnitvi vaše pomoči... še namesto Ethana ste šli na lokacijo pogledat kako izgleda objekt...

Ne verjemi vsemu, kar piše na internetu. (France Prešern, 1845)
Duroplast
Strokovnjak
Strokovnjak

OdgovorNapisal/-a Žerjavar » 12.9.2018 18:50

Duroplast napisal/-a: še namesto Ethana ste šli na lokacijo pogledat kako izgleda objekt...
Nisem šel gledat objekt. Sem se slučajno tam mimo peljal in ga videl. Res pa sem se dva tedna pozneje na približno isti poti nalašč peljal mimo, že doma pa vzel s sabo fotič, beležko in merilni trak. Ne zaradi Ethana ampak zaradi moje radovednosti. Na ethanovi fotki je stvar izgledala precej drugače in sem imel velike pomisleke glede funkcionalnosti. Sedaj sem videl, da ni konstruktivnih napak niti izrazitih šibkih točk. Je pa po mojem mnenju dopustna obremenitev od snega nekaj manj, kot bi naj za to lokacijo bilo potrebno. Nikakor pa ni narejeno za vse lokacije SLO. Kdo je proizvajalec ne vem, lastnika ni bilo doma (še ni vseljen), da bi se z njim pogovoril, njegov sosed ni vedel želenih podatkov.

Mislim, da Ethan sploh ni želel pomoči, želel se je le pohvaliti o svojem nakupu. Očitno je mislil, da ta forum deluje kot "knjiga obrazov".
Žerjavar
Strokovnjak
Strokovnjak

PrejšnjaNaslednja

Vrni se na Konstruiranje in mehanika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov